Traian Ungureanu, despre pericolul Putin: Dacă nu eram în UE ar fi fost tragic. România ar fi fost o frunză în vânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PDL, Traian Ungureanu, a vorbit, în emisiunea Adevărul Live, despre pericolul care ne pândeşte de la Răsărit. Când se va opri Putin? Undea se va opri Putin? Cum ripostează Occidentul? Va avea Basarabia un parcurs european? Iată numai câteva întrebări la care a răspuns Traian Ungureanu.

Principalele declaraţii:

Despre declaraţiile lui Traian Băsescu şi pericolul Rusiei

Nu am urmărit interviul. Ştiu ce s-a întâmplat aseară. Aş încerca să discutăm despre Rusia şi nu despre domnul Băsescu. Suntem în faţa unui pericol. UE a făcut ce putea să facă până în acest moment. Nu a făcut-o ireproşabil. A făcut-o cu încetineală, dar nu o putem acuza de ineficienţă şi rea-voinţă. Dacă nu era Uniunea Europeană şi noi nu eram în UE ar fi fost greu, aş spune tragic pentru că grupe de state ar fi intrat, din nou, sub sferă de influenţă rusească.

România ar fi fost o ţară mult mai slabă, o frunză-n vânt, dacă nu eram în NATO. Nu aş spune că amd evenit rădăcină, dar nu mai suntem la voia întâmplării. Şi eu am sărit să critic UE. Comisia Europeană este uşor de criticat. Este foarte comod să critici UE, dar evenimentele m-au făcut să mă trezesc. Uităm ce am fi fost fără Europa şi ce am putea deveni în absenţa UE. Nu cred că Sirizya găseşte soluţii pentru Grecia. Deşi victoria lui Tsipras a fost spectaculoasă, uităm că dreapta a luat 29%. Un partid a pierdut, dar a pierdut mai mult decât onorabil. Nu toată lumea este nebună în Grecia. Este foarte cool să fi antieuropean. Oamenii aceştia sunt împotriva a unui model de a face politică: responsabilă. Noi nu trebuie să uităm că Europa a mai eşuat o dată şi o poate face din nou.

Ce lipseşte este o asumare directă, să vorbească mai clar despre ceea cesunt duşmanii săi. Trebuie să vorbească într-un limbaj clar. Am ajuns la un niveld e dezbatere şi de criză care cere un discurs limpede, care să atingă frustrările a sute de milioane de europeni. Doamna Mekel este acuzată deseori de banalitate. Nu este un personaj spectaculos. Foarte multă lume a ajuns să confunde UE cu austeritatea. Există justificări petru percepţia asta. Tema austerităţii continuă ă descalifice în aparenţă Europa. Europa nu etse numai austeritate. Fără chinurile prin care am trecut, cred că am fi fost într-o situaţie mult mai rea. Cazul României este exemplar. Discursul care spunea „noi ne-am salvat“ a fost o eroare. Aşa ceva nu trebuia spus. Din austeritate trăiesc partide antieuropene.

Există o crriză ascunsă a UE, care este fisura Est-Vest. Nu a fost încă reparată după 1989. Această fisură continuă să fie activă. Vesticii nu au reuşit săr ecupereze Estul Europei, încă nu au înţeles să ia în serios Estul Europei. Ce se întâmplă în Ucraina este un test, dacă există destulă de solidaritate faţă de Est. Vestul va fi silit de crize să înţeleagă Estul.

Oameni ca Le Pen, Viktor Orban, dezvoltă tendinţe paranoide, care se cred mult mai importanţi decât sunt. Devin vulnerabili moral şi psihic în faţa Rusiei, care ştie să manipuleze astfel de oameni, care ştie să le stimuleze tendinţele paranoide.

Nemţov a fost ales pentru că era gălăgios, fără să fie, din păcate, important. Există stattisci care adună muntele de cadavre lăsate în urmă printre jurnalişti şi politicieni. Numai între jurnalişti este vorba de 300 de asasinate. Viitorul Rusiei este o mare problemă.

Despre viitorul Basarabiei

Sunt îngrijorat de ce se întâmplă în R. Moldova şi în jurul R. Moldova. Pericolul este mult mai mare decât de închipuim. Rusia a revenit la ideea că statele nu au dreptul să decidă cu privire la viitorul lor. Ce este aia că ne unim cu R. Moldova în UE? România trebuie să fie un sprijinitor activ. Am fost sesizaţi ca galerie. Dacă este vorba de ceva care priveşte R. Moldova, un român se ocupă.

Despre aderarea la Schengen

Trebuie să ne susţinem cauza mai departe pentru că în mare stăm bine. Problemele noastre sunt politice. Există state care nu sunt convinse că admiterea în Schengen este de dorit. Trebuie să încetăm să mai transfomrăm în demagogie teme importante. Tema Justiţiei este obiectul unui discurs demagogic. Dacă cineva face o obiecţie este transformat în paria. Mă dezamăgeşte o tendinţă care vine dinspre UE atunci când este vorba de R. Moldova şi Ucraina. Problema voastră este corupţia. Eu cred că securitatea este cea mai mare problemă.

Despre arestări

Cine a furat trebuie arestat. O mare parte din cei arestaţi sunt vinovaţi. Tot procesul suferă de defecţiuni majore. Sper să facem un pas înapoi şi să remarcăm că trecem printr-o epocă interesantă. Nu cred că este o evoluţie logică, normală. Eu cred că cele două mari miracole, apariţia în forţă a Justiţiei şi a erorii fiscale ne invită să adoptăm un sistem de gândire magică. Mi se pare că trăim o epocă, iar înainte am trecut prin cazuri fără profil statistic. Nu cred că ne ajută. Cine are ceva de comentat trece de partea infractorilor. Un stat se protejează atâta timp cât are legi care nu devin instrumente.

Nu mă pricep la judecători, dar îmi miroase a epocă cu probleme. Execuţiile politice în piaţa centrală au fost foarte populare. Oamenii au suferi mult în România în ultimii 25 de ani. Este normală o senzaţie de satisfacţie. Mulţi sunt satisfăcuţi de ce văd, dar important este ca satisfacţia să nu permită slăbirea legii în România. Abuzul de putere se poate folosi de lege foarte bine. Putem face pasul înapoi în aşa fel încât să reinventăm un sistem politic care este decorul celor care conduc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite