Ponta: Nu pot să-mi mint mama şi să-i spun că-i dublez pensia. Olguţa poate să o mintă. Vâlcov e factotum, pune şefi şi miniştri. Teodorovici e de decor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta. FOTO Eduard Enea
Victor Ponta. FOTO Eduard Enea

Liderul Pro România, Victor Ponta, a dezvăluit, la Adevărul Live, că banii tăiaţi de Dragnea din bugetul SRI şi relocaţi către Sănătate vor ajunge, cu dedicaţie, către o firmă americană cu management din Israel. Numele programului propus de liderul PSD coincide cu numele produsului vândut de firma israeliană. „Dragnea zice aşa: «Eu sunt prieten cu Netanyahu, care e prieten cu Trump, deci îi va spune lui Trump  şi de prietenul Liviu“, crede Ponta.

Adevărul: Expertiza dumneavoastră pentru politică e importantă, mai ales în contextul actual, în condiţiile în care aţi fost premier, aţi fost preşedinte al PSD. 

Victor Ponta: E alt PSD decât cel pe care-l cunosc eu. Îmi doresc ca Pro România să treacă pragul de 5%. Mulţi oameni cauză în zona de centru-stânga o alternativă la PSD, la fel cum în zona de dreapta se caută o alternativă la PNL, care dezamăgeşte. Apariţia USR-PLUS cred că este o competiţie care prinde bine PNL-ului. La fel şi cu PSD. Ori schimbă ce e acum, ori oamenii vor vota cu Pro România.

Pro România este o realitate în Parlament. În Camera Deputaţilor avem 20 de oameni şi mai sunt încă 5 sau 6 neafiliaţi, care au plecat din PSD. Balanţa se schimbă, domnul Dragnea este matematic dependent de UDMR. UDMR a ştiut foarte bine să-şi negocieze puterea. Ieri am susţinut un amendament ca subvenţia de 100 de milioane de euro pentru partide să fie amânată. Cei de la PNL şi USR au votat pentru amendament. Cei de la PSD şi ALDE, foştii mei colegi, au votat împotrivă. Toată lumea s-a uitat în jos, nu s-au uitat în ochii mei, şi au votat împotrivă. Nu e nevoie pentru funcţionarea PSD de 50 de milioane de euro. Au un sediu în Kiseleff, au portar, secretare şi lumină. Dacă vinzi droguri sau armament nu poţi să faci 50 de milioane de euro.

Am mai depus un amendament pentru proiecte de finanţare în Republica Moldova, unde vor fi alegeri peste două săptămâni. Nimeni nu a zis un cuvânt de Moldova, unde ne putem trezi cu o majoritate pro-Rusia.

O să faceţi un Guvern cu un PSD condus de Liviu Dragnea? 

Nu! Cu Liviu Dragnea nu se poate. Eu cred că viaţa se va schimba şi va veni peste partide, aşa cum a  venit în 2010. În 2009, nu v-ar fi spus nimeni că PDL va face guvernul singur şi că va apărea USL, dar viaţa a schimbat lucrurile. Retrăim momentul 2008-2009, când duduia economia. În SUA era criză, iar Băsescu şi Geoană spuneau că nu e nicio criză. În Parlament se dublau salariile la profesori. După alegerile prezidenţiale a venit nota de plată. Şi-au luat-o Băsescu şi PDL. Bugetul actual e bazat pe cifre false, exact ca în Grecia. După prezidenţiale, va veni nota de plată, care nu va fi plătită de actualul guvern, ci de altul. Nu ştiu dacă domnul Iohannis va face aceeaşi greşeală ca în 2015 să-şi pună Guvernul lui. În 2020 va trebui un guvern format din oameni care ştiu să guverneze. În ianuarie, sondajele de azi nu vor mai însemna nimic. Problema va fi cine îşi asumă guvernarea, în condiţiile în care trebuie să le spui oamenilor adevărul. Nu pot să-mi mint mama şi să-i spun că-i dublez pensia, că nu sunt bani. Olguţa poate să o mintă.

Bugetul a fost întocmit de doi oameni pe care îi cunoaşteţi: Vâlcov şi Teodorovici. 

De domnul Vâlcov. Domnul Teodorovici doar l-a semnat. Eugen Teodorovici pe care îl cunoşteam eu n-ar fi acceptat niciodată ca minsitrul de Finanţe să fie pe post de spectator, iar domnul Vâlcov să prezinte bugetul. Teodorovici stătea în dreapta, de decor, şi Vâlcov prezenta bugetul. Vâlcov are un nivel de primar de municipiu care a mai învăţat nişte lucruri.

În 2012, fără Florin Georgescu eram mort. Aveam FMI-ul pe cap, praf mă făceau. Vâlcov e un tip deştept, inventiv, dar nu avea în Guvernul meu autoritatea pe care o are azi. El îschimbă miniştri, el pune şef la ANAF.

Cele mai complicate instituţii sunt ANAF şi Casa Naţională de Sănătate. Eu am pus la ANAF pe domnul Diaconu, pe care nici nu-l cunoşteam, dar am văzut că lucrează de 30 de ani în ANAF; iar la Casa de Sănătate am pus un domn care fusese şef şi pe vremea lui Tăriceanu. Să aduci două domnişoare care nu au lucrat o zi în sistem e ca şi când pe mine m-aţi pune manager la Adevărul sau la CNN. Daţi faliment urgent! A fost Vâlcov în Guvernul meu, dar nu era factotumul, care pune şefii şi miniştrii.

Domnul Dragnea a făcut ieri un amendament la buget pentru programul de Sănătate şi a dat şi numele programului de Sănătate. Numele programului coincide cu numele firmei care va iplementa programul. A spus că vrea să facă analize în perioada prenatală, un program numit Panorama. Dar programul e făcut de o firmă privată din SUA, cu management din Israel numită Natera, cu un produs numit Panorama. Tu poţi să pui în buget că vrei să cumperi 100 de maşini de teren, dar nu poţi să pui că vrei 100 de maşini Toyota. Dragnea a pus direct numele firmei. E ca şi cum ai pune Duster, în loc de maşini de teren.

Singuerle întâlniri pe care le are doamna Dăncilă sunt cu premierul israelian. Vicepeşdintele SUA este la Varşovia, iar ministrul de Externe este la Budapestea. Şi la noi? Nu vi se pare ciudat? Mi s-a pus întrebarea în SUA, dacă Rusia recunoaşte pe cineva la alegerile din Moldova, iar SUA pe altcineva, România ce face? Dar la alegerile din Ucraina? Aşa e şi cu Venezuela. Am fost printre ultimii din Europa care au anunţat că-l susţin pe Guaido. La Sputnik a fost lăudat Guvernul Dăncilă că nu a recunoscut mai repede noul preşdinte din Venezuaela.

Legătura specială a lui Dragnea cu premierul Israelului are legătură cu consilierii israelieni? 

Are legătură cu altceva: cu un interes direct al unor investiţii, armament, firme de medicamente, care vor să fie în România. E o bătălie economică. Dragnea zice aşa: Eu sunt prieten cu Netanyahu, Netanyahu e prieten cu Trump, deci se aşteaptă să-i spună şi de prietenul Liviu. Dragnea aşa vede lucrurile. Cum să spui în presă că te-a invitat Trump la „Micul dejun cu rugăciune”? E ca şi cum m-aş duce la finala Champions League şi aş zice că m-a invitat Messi. Faptul că secretarul de stat al SUA e la Budapesta şi nu vine la Bucureşti e un mesaj care nu-mi place.

Mă întoc la domnul Vâlcov. Apare foarte des şi se pricepe la tot. Cum a ajuns în PSD şi în poziţia asta?

În 2010, au fost mulţi oameni din PDL care au venit spre USL. Domnul Vâlcov a venit prin relaţia cu Paul Stănescu şi cu domnul Dragnea. Domnul Stănescu l-a adus în PSD. Domnul Dragnea a devenit paranoic. Criminalii care stau la hotel să îl omoare, cu tabere. Soros e deja paranoia. Vâlcov şi Arsene sunt singurii în care nu vede că vor să-i ia locul. Eu nu mi-am închipuit vreodată că Dragnea poate să-l dea afară din partid pe fratele lui Paul Stănescu. Condamnările le-a accentuat această psihoză. Cel mai rău lucru este să ai la butoane nişte oameni care trăiesc într-o realitate paralelă.

Ajungem ca în Venezuela. Noi îi recunoaştem pe unii, iar ruşii pe ceilalţi. Avem preşedinţia UE, de ce nu am făcut la Iaşi pe tema Parteneriatului Estic? Noi ratăm asemenea momente pentru chestiuni mici. Pentru summitul de la Sibiu, Guvernul sabotează preşedinţia să nu iasă bine.

Eu m-am simţit bine cu cei de la SPP. Am văzut că acum le taie bugetul. În Româna vine Papa. Pentru Papă trebuie să ai un sistem de securitate special. Ai summit la Sibiu cu 27 de şefi de stat şi de guvern şi tu tai banii al SPP. Şi cu cine-i păzim? Cu firme private de pază? Cu Jandarmeria lui Carmen Dan?

Nu înţeleg nici disputa cu miniştrii. Am lucrat cu amândoi preşdinţii. Faţă de Băsescu, Iohannis e băiat bun. Mi-au mai respins şi mie miniştri. Mă îngrijorează că nu avem miniştri.

Credeţi că e posibil un nou moment 2010, cu tăieri de salarii? 

Eu cred că va fi nevoie de un nou Guvern care nu să taie neapărat, dar care să prezinte adevărul.

În ce relaţie mai sunteţi cu Sebastian Ghiţă?

Niciuna. Am mai vorbit când am fost la Belgrad.

Gabriela Firea se profilează ca unul din cei care lupta la baionetă cu Dragnea. Aţi avut discuiţii?

Nu, n-am avut discuţii cu ea pentru îţi pierde mandatul de primar. Pe zona de stânga, vom susţine un candidat care să-l bată pe Dragnea pentru intrarea în turul doi la prezidenţiale. Eu nu candidez.

Voi susţine o candidată sau un candidat pro-european, spre deosebie de Dragnea, care să-l scoată pe Dragnea din turul doi. Dragnea spune că el e Viktor Orban de România, asta îşi doreşte.

Credeţi? 

Sunt convins. El nu candidează să câştige, el candidează ca să nu lase pe altcineva să-i ia faţa. Dacă o lasă pe Dăncilă, tot el va deconta. 

O susţineţi pe Corina Creţu pentru o candidatură la prezidenţiale?

Corina Creţu ar fi un candidat pe care l-am susţine din toată inima. La europarlamentare, eu voi candida pe primul loc, dar nu plec la Bruxelles. Corina Creţu va fi pe locul doi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite