Mugur Cozmanciuc: Conduita domnului Orban de a face un pas spate când a avut probleme cu justiţia poate da de gândit. A pierdut, totuşi, doi ani din viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Mugur Cozmanciuc. FOTO Mediafax
Deputatul Mugur Cozmanciuc. FOTO Mediafax

Deputatul Mugur Cozmanciuc, preşedinte al PNL Neamţ, a vorbit, miercuri, la Adevărul Live, despre situaţia din organizaţia PNL Neamţ, ultimele decizii ale CCR şi legile Justiţiei.

Reporter Adevărul: Am văzut că în ultimele săptămâni s-au agitat spiritele la Neamţ, a avut loc o dizolvare a biroului local dni P. Neamţ, s-a discutat această problemă a nivel naţional şi s-au luat mai multe decizii. Care este firul logic?

Mugur Cozmanciuc: Cred că nu e neapărat un interes al nostru să transmitem asta în spaţiul public. Toate au la bază o singură decizie: aceea de a întări partidul. PNL Neamţ a avut în anul 2016, la alegeri locale, a avut printre cele mai bune rezultate din ţară. După alegerile interne din 2017, în cadrul organizaţiei au apărut o serie de tensiuni pe care timpul le-a acutizat. Decizia este o decizie statutară şi corectă. Ca membru PNL din 1999 şi ca om care oricum a contribuit pentru ca domnul Chituc să ajungă primar, consider că nimeni nu vrea să facă răul PNL-ului şi dorim să întărim echipa. Decizia de a dizvola nu înseamnă nici excluderea din partid, nici a arunca pe cineva afară din echipă ci doar a găsi o formulă de coabitare cu un singur drum anti-PSD real, care să întăreascî PNL-ul în campaniile următoare.

Procurorii DNA îl acuză pe domnul Chitic de abuz în serviciu, ce face PNL cu criteriile de integritate? Revine acel birou permanent sau rămâne dizolvat?

Cred că PNL e un partid care are un mesaj public corect. Nu am să fac comentarii despre situaţia domnului Chitic, însă prin decizia luată de biroul politic judeţean am încercat inclusiv să respectăm ceea ce spuneaţi şi dumneavoastră vizavi de criteriile de integritate, în acelaşi timp respectăm şi recomandarea venită de la Ludovic Orban. A fost numită o comisie de mediere pe care o vom primi fără probleme, care va comunica concluziile.

Preşedintele partidului, Ludovic Orban, este un exemplu din politică care a făcut un pas în spate atunci când a avut probleme cu justiţia, ori acum vedem că la un nivel mai jos acest pas în spate nu are loc organic.

Conduita domnului Orban ar trebuie să fie într-adevăr pe de-o parte un exemplu, pe de alta un lucru care să dea de gândit. Totuşi dumnealui a avut doi ani pierduţi din viaţă, un prejudiciu pe care şi l-a asumat şi clar nemeritat în momentul de faţă. Legat de organizaţie, cel mai corect e să avem orice discuţie deschisă, indiferent de simpatii şi antipatii pentru a avea pe viitor rezultate foarte bune la europarlamentare în judeţul Neamţ.

În ultimul timp vedem la nivel naţional din ce în ce mai multe tensiuni, de curând acea nemulţumire a domnului Marian Petrache despre cum s-a desfăşurat Consiliul Naţional, am văzut acuzaţiile publice ale domnului Cataramă care spunea că au fost fraudate voturi când s-a vorbit despre desemnarea potenţialului prim-ministru al PNL, ce se întâmplă? De ce nu se gândeşte PNL-ul să facă opoziţie în locul acestor dispute?

Ce s-a întâmplat la Neamţ, vreau să precizez că nu se doreşte a fi o decizie în contradictoriu cu conducerea partidului sau cu partidul în sine. Cred că aceste momente pe care le parcurge PNL-ul în ultimele zile se vor închide, iar adversitatea faţă de PSD să fie văzută ca o formă de manifestare în baza constituţiei, a mijloacelor democratice pe care le avem în Parlament, prin sancţionare a tuturor derapajelor de la democraţie. Colegii mei în consiliul Judeţean sancţionează PSD prin orice mijloc posibil.

Tot din surse am văzut că despre unii colegi se spune că ar pactiza cu PSD, Daniel Zamfir este unul dintre ei, despre care s-a auzit că este omul PSD-ului, vine în faţă doar cu legi care contravin dispoziţiilor PNL-ului şi reuşeşte să le treacă prin Parlament spunând că e iniţiativa unui liberal, deşi e mâna PSD. Ce poate să facă PNL pentru a regla această problemă de imagine?

Cred că în cadrul biroului politic naţional trebuie discutate aceste aspecte, deciziile luate de partid trebuie respectate, indiferent că ne plac sau că nu ne plac. M-aţi întrebat ce e de făcut, vă repet: discuţia deschisă sinceră şi fermitate în susţinerea deciziilor adoptate.

E pregătit PNL-ul să ia guvernarea? Am văzut că până acum PNL-ul nu a veniti cu o ofertă clară nici când au fost consultări pentru premier la Cotroceni.

Cred că în momentul în care va fi o astfel de discuţie reală, PNL-ul va fi pregătit să vină cu o propunere.
La anu avem alegeri europarlamentare şi prezidenţiale.

S-a vorbit în PNL despre europarlamentare şi despre viitorii candidaţi? Un zvon e că sunt negocieri inclusiv cu un al membru al PPE, cu Siegfried Mureşan, pentru aducerea lui.

Eu acum aud, nu cred că au fost discuţii definitorii. Se vorbeşte despre ideea de a pregăti partidul pentru ca a avea un rezultat bun la europarlamentare. Cred că PNL-ul trebuie să aibă politici pentru zona privată pentru a produce fonduri pentru celelalte sectoare, educaţie, sănătate, apărare, etc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite