Cristian Preda, la Adevărul Live: Sunt gata să preiau şefia PMP. Vreau să le ofer colegilor mei promisiunea unui alt viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Cristian Preda a vorbit vineri, la Adevărul Live, despre posibila sa excludere din Partidul Mişcarea Populară şi le-a transmis colegilor un mesaj: au de ales între eliminarea sa din formaţiune şi acceptarea propunerii de a candida la şefia PMP. De asemenea, el a opinat că europarlamentarul Cătălin Ivan ar putea fi unul dintre cei înscrişi în cursa pentru şefia PSD.

Principalele declaraţii:

Sebastian Zachmann: Care este statutul dvs. în partid?

Cristian Preda: Am aflat că doamna Udrea a propus excluderea mea din partid. Nu am primit nimic, cred că nu s-a luat de fapt o decizie formală. Altfel, sunt membru PPE, sunt mai degrabă legat de ce se întâmplă în grupul de acolo, decât de activitatea din partid.

Sebastian Zachmann: Cu Elena Udrea ce relaţie mai aveţi?

Cristian Preda: Zero. Au plecat deputaţi, oameni din teritoriu. Am fost un profet rău, în sensul că am anunţat aceste lucruri. În general, sunt detestaţi cei care fac previziuni care se împlinesc. Cei care se înşală sunt iubiţi. Cei care nu se înşală, sunt detestaţi. Am spus că e o iluzie să crezi că PMP poate da preşedintele. Nu am fost ascultat.

Nu am întors niciodată spatele acestui partid, sunt la dispoziţia membrilor PMP pentru a duce partidul în altă parte. Dacă mintea cea de pe urmă le va veni colegilor mei, sunt gata oricând să preiau şefia acestui partid. Dacă e nevoie de ceva în politică, e nevoie de experienţa europeană. Un exemplu e Monica Macovei.

Sunt gata să pun la dispoziţie această experienţă în PMP. Le ofer colegilor mei promisiunea unui alt viitor. Au de ales între excluderea mea sau propunerea pentru şefia acestui partid. O consider perdantă pe Elena Udrea. Cred că trebuie să părăsească urgent şefia partidului.

Sebastian Zachmann: Traian Băsescu a spus că l-aţi dezamăgit.

Cristian Preda: Se mai întâmplă. Dar să ştiţi că nu îl voi critica niciodată public. Ştiu că diferenţa de opinie e asumată greu în România, ideea e că suntem diferiţi şi putem avea viziuni diferite îi conduce pe mulţi la denigrarea celorlalţi. Cred că poţi să vezi diferit lucrurile fără să te gândeşti măcar că îl urăşti pe celălalt. Mi se pare ridicol ca, într-o societate europeană, să fie produsă atâta ură şi stigmatizare la adresa adversarilor.

Sebastian Zachmann: Cu domnul Băsescu aţi mai dialogat?

Cristian Preda: Nu, din clipa în care am spus că nu o susţin pe Udrea, ea şi Traian Băsescu m-au ignorat. Membrii PMP au de ales între Preda, care a condus lista de la europene, şi Elena Udrea. Au măcar această alegere

image

Sebastian Zachmann: Credeţi că intrarea lui Traian Băsescu în partid va resuscita PMP?

Cristian Preda: Ion Iliescu, după ce a revenit în PSD, a fost înfrânt de Geoană. Deocamdată, foştii preşedinţi au fost fie perdanţi în competiţia din partid, fie nu au reuşit să facă un nou partid să se impună. Băsescu a ezitat, a spus că nu mai intră în partid, apoi a spus că intră, apoi a spus că nu mai intră iar. A ezitat. Vom vedea ce alege, eu continui să îl respect pe preşedinte. A fost un actor important, chiar scriu zilele astea un articol. Se mai întâmplă ceva, sunt preşedinţi care spun că nu vor să mai audă de politică şi se întorc. E cazul lui Sarkozy.

PPE a propus o dezbatere în PE referitor la votul din diaspora, să punem o presiune care să ducă autorităţile la reglementarea unui vot şi celelalte grupuri politice au refuzat. E o culpă penală. Vede orice student în Drept din anul I. E o culpă penală foarte gravă, cu bună ştiinţă. Chiar Ponta spunea  că a greşit.

Sebastian Zachmann: Ponta spune că a plătit politic.

Cristian Preda: Nu e corect, nu a fost o competiţie corectă. El a încercat să folosească Guvernul, l-a folosit, pentru a bloca exercitarea unui drept fundamental. Cătălin Ivan vrea acum şefia PSD, nu prea mai petrece timp pe la Bruxelles, probabil face jocurile aici.

Sebastian Zachmann: Aţi fost consilier prezidenţial. Cum vi se pare alegerea lui Iohannis pentru funcţia de purtător de cuvânt, Tatiana Niculescu Bran?

Cristian Preda: Sunt foarte subiectiv,  o cunosc. Tatiana a fost responsabilă la BBC, o insulă pentru jurnalişti în vremea lui Năstase. E şi o scriitoare talentată, e cineva care vine din presă. Am considerat mereu că e un avantaj.

Sebastian Zachmann: Dar Dan Mihalache?

Cristian Preda: Am văzut că ne iau unii peste picior, nişte cetăţeni, intelectuali, de ce scriem scrisori deschise. Trebuie să ai oameni care înţeleg funcţionarea statului. Poate vi se pare banal, dar am cunoscut în instituţii publice oameni care nu ştiu ce înseamnă statul. E bine să ai oameni care să simtă asta. De pildă, MRU, pentru că a fost la Externe, SIE, ştie ce înseamnă stat. Există oameni impecabili, Mihnea Constantinescu - un om remarcabil, ştie ce înseamnă articulaţiile fine ale statului. Trebuie să ai oameni care să aibă un simţ al statului şi în condiţii vitrege.

Sebastian Zachmann: Ce se întâmplă cu cererea din PE de ridicare a imunităţii lui Dan Nica?

Cristian Preda: E în comisia juridică. Nu s-a votat niciodată împotriva ridicării imunităţii.

Sebastian Zachmann: Cum vedeţi obţinerea preşedinţiei Consiliului European de către Tusk?

Cristian Preda: E o poziţie importantă. A început dând mai multă importanţă politicii externe, am şi comparat prima săptămână a lui Van Rompuy şi prima a lui Tusk.

Sebastian Zachmann: Cum vi se pare majoritatea parlamentară formată în urma alegerilor din Moldova?

Cristian Preda: E o majoritate bună, chiar dacă fragilă. Leancă şi Filat trebuie să lucreze împreună.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite