Emanuel Ungureanu: Boc e un primar care merge din inerţie. Se bazează pe banii de la firme. Cluj trebuie comparat cu oraşele din vest, nu cu Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a vorbit marţi la Adevărul Live despre candidatura sa la Primăria Cluj-Napoca, explicând că deşi Emil Boc este dat ca exemplu de alţi edili, acesta din urmă „merge din inerţie”, că a uitat să vorbească cu oamenii şi că e mai concentrat pe zona imobiliară decât de bunăstarea clujenilor.

Adevărul: Cum aţi început campania?

Emanuel Ungureanu: Mentalitatea mea e că politicianul plătit din banii publici trebuie să lucreze din prima zi până în ultima. Voi mă plătiţi să vă slujesc. Am făcut-o în Comisia pentru Sănătate muncind pe brânci. Lupta mea şi munca mea dusă cu curaj nu a avut pauză. Campania e o chestiune care nu e într-un timp determinat. Munca mea e zilnică.

Aveţi o misiune destul de grea la Cluj. De ce v-ar alegea lumea pe dvs şi l-ar lăsa la o parte pe domnul Boc care e dat ca exemplu şi de unii adversari?

Dincolo de imagine trebuie să facem un scurt istoric. Domnul Boc are 16 ani în Cluj. Din informaţiile pe care le am această candidatură nu este pe bune. Boc dezamăgeşte prin blazare. Oamenii care trăiesc în carterele Clujului ştiu că Boc nu mai vine pe-acolo. Ultima lui candidatură e o rampă de lansare pentru un loc călduţ la Bruxelles. Vrea să-l lase peste doi ani pe finul lui, aşa cum baronii îşi lăsau pe vremuri viceconţii. Vrea să lase moştenire pe cineva din vechiul PD-L. Misiunea mea este să determin o schimbare de mentalitate în mintea clujenilor care au fost educaţi în aceşti ani să se uite în jos, la oraşele mai slab dezvoltate din ţară. Comparaţia între Cluj şi Bucureşti, Slatina, nu e sănătoasă pentru niciunul din ele. Cluj are bugetul unui oraş din vest. E o glumă în Cluj. După fiecare articol laudativ la adresa Clujului se spune că iar se scumpesc chiriile în Cluj. Oraşul s-a dezvoltat spectaculos dar nu e neapărat meritul PNL şi al lui Boc. Oraşele din jur mor. Cluj e magnetic pentru că în jur nu mişcă nimic. Din cauza acestei creşteri inegale Clujul a explodat datorită unor oameni din industria IT. Sunt 17.000 de oameni care aduc un aport foarte important. Clujul urbanistic, blocurile între case, lipsa creşelor, a grădiniţelor, locurile de joacă abandonate. Dincolo de PR şi imagine, domnul Boc nu mai primeşte de ceva ani cetăţeni. Nu mai stă de vorba cu presa decât prin Facebook. S-a înbaronit. Bagă bani masiv în publicitate. E un haos total pe străzile din Cluj. Domnul Boc pe de o parte îşi plănuieşte ca acest ultim mandat să şi-l facă până la jumătate. Vrea să se retragă în glorie şi vrea să lase în urmă un afacerist. Tişe e un afacerist în zona imobiliară. Nu are preocupare pentru locuitorii din Cluj. La 15 kilometri de Cluj există localităţi fără canalizare, fără apă şi fără asfalt. Dincolo de ce se vede din această bulă, în zona peri-urbană e un haos imobiliar întreţinut de administraţia PSD ani de zile. Oamenii aceia trăiesc într-un ev mediu întunecat. Pe româneşte, rahatul defulează pe străzi. Asta se întâmplă şi în alte locuri din Cluj-Napoca. Nu s-a mai construit un spital nou de 30 de ani.

Mai poate Cluj să construiască? Mă uit că tot apar blocuri în zone cu case sau unde regimul de înălţime e cu semnul întrebării. Între blocuri există şi străzi ciuruite, ca de exemplu în zona Clujana. Cine are grijă de aceşti locuitori care trec pe-acolo?

La banii pe care-i plătim în Cluj, ar trebui ca serviciile minime să fie de calitate. Strada pe care locuiesc reflectă o politică de urbanistică şi de şpăgi. E o modă în Cluj să se construiască blocuri între case. E o modă să se construiască blocuri şi după aia să se întrebe dacă avem străzi, grădiniţe, creşe, transport public. Vă dau de exemplu Cartierul Grigorescu, unde sunt străzi de pământ. Valea Chintăului. Stimulând această mândrie locală oamenii au uitat să privească cu atenţie, cu ochii deschişi. Neajunsurile puteau fi reparate imediat. Gânduţi-vă, majoritatea locurilor de joacă din Cluj miroase a pipi. Atmosfera e dezolantă. Primăria nu a asigurat veceuri decente decât în zona centrală. Gunoiul menajer se scumpeşte în condiţiile în care serviciile nu se îmbunătăţesc. Acea pubelă cu cartelă nu a fost deschisă niciodată. A fost doar o chestie de imagine. Precum şi cu copăceii de la Casa de Cultură a Studenţilor. Face 6.000 de share-uri şi apoi a doua zi îi scoate şi îi pune în altă parte. Ok, s-au adus fonduri europene, s-a lucrat bine pe transportul public, dar nu destul de bine. Încă avem autobuze diesel. De ce să foloseşti diesel în locul troilebuzelor. Domnul Neag, care conduce compania de transport public e un dinozaur de pe pagina lui Funar. Compania nu are pagină de Facebook. Sighetul are. Să ai un ditamai oraşul, să comunici schimbările de orar şi tu să nu ai pagină de Facebook.

Dar are aplicaţie.

Care nu merge.

O întrebare legată de transport. De ce sunt călătoriile atât de scumpe în Cluj? Un preţ pentru un bilet e 2,5 lei, în Bucureşti e 1,3 lei.

Aici sunt afaceri. Ele sunt legate de prietenia dintre Boc şi Ioan Rus. Afacerile cu Mercedes. Puţină lume ştie că acelea sunt cumpărate din Turcia când puteau fi cumpărate maşini electrice mai multe din Europa. S-a cumpărat Turceşti pentru că domnul Rus e prieten cu domnul Boc, are un service, iar acele maşini se strică des. În 2004 l-am susţinut pe domnul Boc în campania lui. Am avut surpriza după aia, că adversarul său, Rus, i-a devenit partener de afaceri. Am fost dezamăgit. Cel mai tragic pentru clujeni e că avem un primar care merge din inerţie. E plafonat, nu mai are chef de muncă. Se bazează doar pe Facebook şi banii de la firme. Viaţa m-a făcut să fiu un om de comunitate care încearcă să găsească soluţii. E dezolant şi frustrant pentru clujenii care plătesc scump că sunt în Cluj să vadă ce servicii slabe au în zone fundamentale. În Cluj, ultima şcoală s-a construit de la zero în 2001. Eu m-am lutat pentru şcoala Marata. Abia după 11 ani am reuşit să facem supraetajarea şi mansardarea şcolii în care încă predau istorie. E greu să vorbim de un Cluj de cinci stele. Oraşul nostru trebuie comparat cu oraşe din Cehia, Ungaria, Polonia. Intrarea mea în competiţie stimulează şi dă o autenticitate competiţiei. Ceilalţi competitori sunt iepuraşii lui Boc. Candidatul de la Pro România e angajatul lui Rus. Ce să mai zic de PMP, sunt toţi apropiaţi de-ai lui Băsescu. Singura alternativă adevărată la Boc e pragmatismul unor tineri oneşti care pot să ofere clujenilor o altenatică la ceea ce am numit eu mafia portocalie. Acele blocuri printre case au fost aprobate prin şpăgi din anturajul lui Boc.

Care sunt primele trei lucruri care le-aţi putea face ca primar? Nu promisiuni, ce se poate face concret?

Ce se poate face foarte uşor. Avem bani pentru linia de tramvai între Cartierul Mănăştur şi Floreşti. Rezolvă o problemă. Linia aceea de tramvai e prins în planul de mobilitate urbană aprobată de specialişti de renume. Extinerea liniilor de troleibuz. Reorganizarea transportului. E un haos total. Pe nord-sud multe maşini opresc aiurea fără niciun sens. Apoi un lucru important, policlinicile de cartier şi creşele. E o mare mafie în zona creşelor. Sunt oameni în primărie care şi-au băgat oamenii în faţă pe pile. Astea sunt trei priorităţi fundamentale pentru o administraţie care se întoarce la ideea că omul e în centrul atenţiei, nu asfaltul. Mai pot adăuga şi pistele de biciclişti făcute ca lumea. Nu e cinstit ca un oraş cu oameni atât de minunaţi să aibă un primar atât de plictisit.

Ce se va întâmpla cu moţiunea de cenzură? Credeţi că ea va trece? Nu ştim dacă cei care au depus-o îşi doresc asta.

E absurd ce face PSD. Mai sunt trei luni până la alegerile la termen. Un exerciţiu de imagine pentru Ciolacu. Dacă trece care e rezultatul? Nu cred că Iohannis va numi un premier de la PSD. Tot ei au votat Guvernul PNL. Noi ne împrumutăm cu sute de mii de euro pe secundă. Nu producem cât cheltuim. Aparatul sub PNL s-a umflat mai tare. Întrebarea bună ar fi cine să semneze moţiunea de cenzură? Foştii penelişti care sunt în PSD sau foştii pesedişti care sunt în PNL? 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite