Elena Udrea, la „Adevărul live“: L-aş vota pe George Maior la alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Udrea a vorbit, la „Adevărul Live”, despre candidaţii la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Deputatul PDL îl preferă pe Crin Antonescu, dacă acesta va ajunge să concureze în turul doi cu Victor Ponta. Însă, dacă în cursa prezidenţială va intra George Maior, votul Elenei Udrea se va îndrepta către directorul SRI.

Despre PDL şi unificarea dreptei:

Faptul că nu sunt întotdeauna de aceeaşi părere cu actuala conducere a partidului nu înseamnă că eu sunt cea care vede greşit lucrurile, că vreau răul partidului. Sunt în PDL şi puţini ar avea căderea să judece loialitatea mea faţă de partid. Este adevărat că mi-aş fi dorit ca partidul să fie în mijlocul unui mare proiect de centru-dreapta, să îşi propună minimum 25% la europarlamentare, să fie capabil să genereze un candidat al dreptei pentru prezidenţiale. Am obosit să port acest stindard al unităţii dreptei, puţini înţeleg că PDL ar putea da candidatul la prezidenţialele din 2014. Dacă nu ar fi atât de vanitoşi şi intransigenţi, ar putea da candidatul, dar pentru asta ne-ar trebui mai puţină dramă şi mai multă luciditate.

Domnul Blaga a acceptat că după europarlamentare vom vedea cu cine candidăm. Domnul Predoiu, în toate sondajele, are jumătate din cât are PDL. Nici cu toate voturile partidului nu are cum să câştige alegerile. Prin comparaţie, domnul Ungureanu – şi nu sunt neapărat fan – are în toate sondajele cam de cinci ori faţă de partidul pe care îl conduce. 

Vasile Blaga e preşedintele celui mai mare partid din Opoziţie, nu poţi să spui: să mă sune Tomac. Eu sun şi spun: băi, treceţi la unificare, lăsaţi glumele! Stau să mă sune Tomac... Nu. Pun mâna pe telefon şi îi chem la Modrogan.Sigur, sunt mesaje - nu am spus că doar din partea PDL sunt mesaje arogante - sunt şi din partea altora. 

Dacă ajungem în turul II să alegem între Ponta şi Antonescu, este şi vina noastră.Dacă punem candidat de la PDL, PMP, FC, Noua Republică, plus candidatul PNL, este greu să credeţi că mai intrăm în turul II, deci dacă punem românii în situaţia de a vota între Antonescu şi Ponta, trebuie să ne asumăm vina pentru ce va fi în România după 2014. Eu am vorbit cu fiecare dintre ei, dar nu cred că e cazul să îmi asum rol de mediator. Sunt oameni care ştiu ce au de făcut. Mi se pare uneori că e cam penibilă şi insistenţa asta a mea cu dreapta unită.

Nu cred că soluţia este să plec eu din partid. Sper ca PDL să ia steagul proiectului de dreapta în mână şi să încerce să construiască acest proiect. Regret faptul că PDL dă mesaje de distanţare faţă de Traian Băsescu. Să dea Dumnezeu să găsim pe cineva mai bun ca Traian Băsescu, dar cineva trebuie să continue această viziune. Să te dezici de această viziune nu te ajută cu nimic.

Cred că ar trebui ca PDL să-şi schimbe strategia, altfel e posibil ca preşedintele să mizeze pe Mişcarea Populară.

Elena Udrea, despre mişcările de pe scena politică în urma scandalului din USL


Despre alegerile interne din PDL:


Cineva a aruncat ideea asta şi partidul a mers pe varianta asta. Nu spun că este rău, dar dacă vii cu un candidat în decembrie şi accepţi ideea că în iunie îl schimbi, demobilizezi candidatul.Nu este o acţiune care să fie foarte vizibilă, mai ales în contextul în care scena politică este ocupată de scandalul din USL. Nu spun că ar trebui să facem scandal în PDL, dar toată lumea este captivată de cearta dintre Ponta şi Antonescu.

PDL şi Opoziţia nu este vizibilă în acest moment şi cred că o mişcare vizibilă ar fi fost unificarea dreptei. Cred că e mai important mesajul pe care îl dai pentru unificare decât că nu te înţelegi bine cu un coleg care a plecat la Mişcarea Populară.

Cred că acest proiect, pornit la iniţiativa PDL, ar fi fost în măsură să genereze atenţie în spaţiul public. Altfel, suntem prinşi în nebunia certurilor şi împăcărilor nesfârşite, telenovela lui Antonescu şi a lui Ponta. Domnul preşedinte e la scenariu, nu în scenă. 

Despre o posibilă candidatură la prezidenţiale:

Nu trebuie să mă prefac că dau un răspuns cu modestie, pentru că în mod evident aş fi fost mai vizibilă. Dacă aş fi condus PDL, astăzi dreapta era unificată, am fi fost în parteneriat cu Băsescu şi am fi avut o strategie care ne-ar fi făcut mai vizibili. Oricare din lucrurile acestea, mai puţin rolul meu în fruntea partidului, ar putea fi făcute de actuala conducere.

Cred că aş fi propus un scor spre 27%, nu spre 15% şi candidatul PDL în turul II şi, de ce nu, viitorul preşedinte al României. Nu am intrat în competiţia internă a PDL pentru prezidenţiale fiindcă am avut un proiect în care am crezut, să construieşti partidul care să susţină un candidat. Nu se mai repetă situaţia din 2004, 2009.

Pe orice candidat ai merge, este esenţial să îi pui în spate un partid puternic. Eu aş fi vrut să avem întâi nu un candidat, ci vehiculul politic. Cumva, am înţeles ideea lui Gh. Falcă. Sunt oameni care afirmă în presă că e candidatul trimis de mine sau de Băsescu. Nu trebuie să îl trimită nimeni, e un om politic cu rezultate.

Bun, nu are notorietate, dar a mers de capul lui în competiţie. Din păcate pentru el, a intrat în această competiţie în care era clar că jocurile erau făcute. Nu îl aducea nimeni pe Predoiu dacă nu se ştia că iese candidat orice se întâmplă. Falcă e de aceeaşi părere cu mine privind unitatea dreptei şi că trebuie să fim în parteneriat cu Traian Băsescu.

Pe de altă parte, nu vreau să ducem discuţia într-o zonă teoretică, ci să legăm proiectul de aşteptările electoratului. Ne interesează pentru că electoratul de centru-dreapta aşteaptă să vadă că vom fi în stare să ne întoarcem la guvernare, să generăm locuri de muncă, lucrurile pe care le criticăm în acest moment pe bună dreptate.

Toată lumea simte cât de incompetent este acest Guvern. Oamenii vor să vadă că suntem capabili să venim cu un proiect, să vii în faţa cetăţenilor şi să îi convingi să îţi dea votul. După ce că suntem puţini, ne mai şi certăm.

Despre protestele de la Universitate:

Cel din Piaţa Universităţii este electorat de stânga, nu? Cred că tema protestului a deformat puţin mesajele. Nu toţi politicienii sunt la fel. Pe de altă parte, e foarte greu să spui să schimbăm toată clasa politică. Nu se poate, în mod realist. Oricine vine a doua zi este clasa politică împotriva căreia vor protesta. Trebuie să mai selectăm puţin politicienii, selecţia o fac alegătorii la vot. Ce să îi reproşăm clasei politice? Cetăţenii au trimis-o să conducă România. 

I-aş întreba pe cei din Piaţa Universităţii, nu că nu le-aş da dreptate, dacă au fost la vot. Dacă laşi să voteze numai cei care sunt ţinuţi captivi cu pomeni electorale, dacă îi laşi doar pe ei să voteze, ai acest rezultat. Dacă vrei să schimbi ceva, du-te la vot!

Despre încrederea românilor în Biserică:
Ar trebui să ne gândim la soluţii, nu putem să plecăm toţi din ţară pentru că suntem nemulţumiţi de clasa politică.Eu am scris pe blog despre asta. La slujba de la Iaşi de la Sf. Parascheva am văzut disperarea oamenilor, au ajuns să creadă că binele îl mai poate da doar Dumnezeu şi, sigur, familia. Eu am o relaţie bună cu Biserica, am sprijinit proiectele importante, dar şi Biserica are, ca orice în pădure, şi uscături. De multe ori, preoţii fac mult rău.

Am spus că dacă românii au mai multă încredere în Biserică, ar trebui ca Biserica să fie mai implicată. Faptul că te duci şi plăteşti un acatist nu e suficient. Biserica ar trebui să dea mesaje de însănătoşire morală a societăţii.Dacă eşti preot la ţară şi vezi că enoriaşii stau şi beau la cârciumă, poţi să le spui să mai şi muncească. Dacă spun eu, om politic, unuia care bea să meargă să muncească, o să îmi spună: voi, politicienii, vorbiţi, care furaţi?

Despre Ponta şi Antonescu:

Nu cred că sunt politicieni care sunt văzuţi ca fiind mai buni decât ceilalţi. Din păcate, sunt văzuţi a fi mai buni tocmai cei care fac rău, ca domnul Ponta, beleaua României.  Domnul Antonescu scade în sondaje, ca urmare a prestaţiei avute. 

Dacă nu aş fi în politică, aş pleca din ţară dacă ar trebui să aleg între Ponta şi Antonescu. Dar, pentru că sunt în politică, voi pune ştampila pe candidatul de dreapta. Dar nu aş vrea să fiu în situaţia în care să aleg între cei doi. Dacă aş fi nevoită, aş merge cu un candidat care reprezintă un partid de dreapta măcar prin tradiţie, dacă nu prin comportament.

Despre relaţia Crin Antonescu- Dan Voiculescu:

Domnul Dan Voiculescu a încercat ani de zile să controleze România prin trustul pe care l-a condus. Fricoşii - Antonescu, Ponta, Năstase - s-au aliat cu partidul lui Voiculescu şi l-au dus în Parlament. Sper ca domnul Constantin să se distanţeze de Voiculescu în mod real, că nişte semnale a mai dat.A făcut un trust de presă cu care a şantajat politicienii, aducându-i în situaţia pe cei slabi să bată palma cu el. El face politică de dragul afacerilor, are teren agricol luat de la stat, de la ADS, pe nimica toată şi controlează agricultura în România. Cred că aici îi e teamă, nu cumva să se descopere afacerile lui din agricultură cu pământul statului. ADS i-a dat să lucreze pământ degeaba.

Faptul că a avut un singur adversar, Traian Băsescu, l-a dus pe Voiculescu în luptă cu preşedintele. A fost o perioadă în care Ponta a încercat să se desprindă, dar cum îl certa Antena 3, cum dădea fuguţa...O zi-două făcea faţă, a treia zi se ducea să se împace cu Voiculescu. Să ai nervi să rezişti la atacurile nedrepte ale unui trust ca Antena 3, trebuie să fii puternic. Nu e cazul lui Ponta.

Crin Antonescu vrea să se distanţeze de Voiculescu tocmai pentru că încearcă să capaciteze electoratul lui Băsescu. Cred că el vizează să se distanţeze de Voiculescu, să pară adversarul lui Ponta şi să se poziţioneze faţă de Guvern ca fiind în Opoziţie, deşi miniştrii lui sunt acolo bine-mersi. Şi încearcă să câştige electoratul de dreapta. 

Ponta, pe de altă parte, e presat din toate părţile: are proteste, îl atacă partenerii de coaliţie, preşedintele îl critică. E încolţit, el nu e un politician puternic. A intrat în panică şi a găsit salvarea în braţele lui Voiculescu.

Despre relaţia Crin Antonescu- Traian Băsescu:

Preşedintele a spus că doreşte un candidat al PDL, PMP la un loc. E un semnat dat celor de aici: dacă nu sunteţi în stare să susţineţi aceeaşi persoană, ne aduceţi în situaţia asta. Eu, nu fără să ezit, nu aş avea altă variantă între cei doi. Sper totuşi ca electoratul de dreapta să nu îl reevalueze pe Antonescu.

Despre o posibilă alianţă PNL-PDL:

Da. Sigur. Dacă nu avem nevoie de electoratul preşedintelui, să nu-l mai  pomenim. Ne descurcăm singuri. Chiar mă gândeam ce puternic e un candidat susţin de Blaga faţă de unul susţinut de Băsescu.Varianta alianţei PNL-PDL e posibilă, dar ei nu au pe cine să aducă în locul lui Antonescu. 

S-ar putea să cadă în sondaje şi să-l schimbe, dar altfel cu cine să vii? Am auzit să fie Tăriceanu. Nu am probleme cu el, am avut pe vremea când celebrul bileţel a suspendat preşedintele. Şi Tăriceanu l-a suspendat pe Băsescu, deci nu se deosebeşte foarte mult de Antonescu. Sigur, e mai rezonabil, dar Tăriceanu a dat afară PDL de la guvernare. Faptul că PDL îl reevaluează pe Tăriceanu sună interesant. Dacă se va face alianţa PNL-PDL, trebuie să ne gândim că trebuie să fie Antonescu în frunte. Văd posibilă o înţelegere între PDL şi PNL pentru susţinerea candidatului în turul II.

Despre comisia de anchetă pe cazul Călăraşi:

Să te asociezi cu Ponta în nebunia asta, a doua comisie parlamentară ca să anchetezi pe fiica preşedintelui care a luat un credit absolut legal - şi o spun instituţiile statului, doar ca să ţii un scandal foarte sus, nu îi creează un avantaj lui Antonescu dacă s-ar asocia. Ponta creează un scandal ca să acopere ceva ce i se întâmplă lui.  Când a fost prins cu plagiatul, a generat suspendarea la care Antonescu a marşat. 

Când Ponta are o problemă cu presiunea uriaşă, cu oameni în stradă, Roşia Montană, descentralizarea care este atât de contestată, când a venit cu un buget al sărăciei, încearcă să mascheze nebunia generând o telenovelă cu acest credit. Am văzut că un motiv care ar putea să fie cauza acestui scandal este legat de desecretizarea Arhivei Dunărea. Dacă vrea să-l apere pe Voiculescu, exagerează în simpatia faţă de el. Se spune că banii pe care îi are sunt de la Crescent, de când lucra la Securitate.

Cert este că generează un scandal în care îl atrage şi pe Crin Antonescu. Nu a fost suficientă o comisie despre care PNL a spus că e pentru analiza activităţii CEC, s-a gândit să mai propună una,minţind că a vorbit cu PNL.

Oamenii care au urmărit povestea asta trebuie să ştie că e un lucru legal. Cei de la BNR au spus că s-au dat 323 de astfel de credite. Dacă Băsescu voia să facă o prostie, lua el creditul pentru el.Dobânda e mai mare decât cea pe care o iau firmele de agricultură. Băsescu a sunat la Chiţoiu la 40 de zile după ce a fost dat creditul.Nu înţeleg ce reclamă Ponta. 

Eu îmi doresc ca toţi tinerii să poată face agricultură, să ia credite. Nici eu nu îmi permit să iau un credit cum a luat Ioana. Vreau şi eu să mă ajute Guvernul să iau un credit, să pot cumpăra un teren agricol. În mod real, cred că putem face agricultură. Vreau să mă apuc de agricultură şi am şi început. În zona Călăraşi, în Teleorman. Mă autodenunţ. Domnul Ponta, fă-mi şi mie o comisie, că şi eu vreau să cumpăr un teren!

Nu preşedintele a luat terenul, l-a luat Ioana Băsescu. Că face agricultură? Dă un exemplu.Constat o atitudine care ar trebui combătută de Guvern. Guvernul, prin Victor Ponta, dă un semnal extrem de prost. Am ajuns să considerăm a lua un credit o şmecherie. Creditul e pe 30 de ani, preşedintele mai e un an. A contat faptul că nu avea venituri. Ce ghinion pe Ioana că e fata preşedintelui!Eu vreau să fac agricultură, nu să vând, mai ales că iau terenuri mici.Important e să fie creditul legal. Sunt convinsă că face agricultură, e dorinţa preşedintelui.

Am văzut: a publicat preşedintele, într-un exces de transparenţă, a pus contractele pe site. Se aştepta cineva ca Antena să spună: da, domnule, e corect! Are cineva suspiciuni legate de contract? De ce nu fac plângere la Parchet?Auzim mereu: PSD şi PNL anchetează preşedintele. Aşa am ajuns, să ne ancheteze partidele?Ar trebui să îi amânăm pe toţi parlamentarii. În declaraţiile de avere, vedem că toţi au credite. 

 În România, toţi se plâng de cât de greu este să iei un credit. În locul Guvernului, aş încerca să simplific condiţiile prin care se acordă credite.Toată lumea spune de milionul ăsta ca şi cum e al Ioanei, să plece cu el acasă. Nu. Va da înapoi patru milioane. 

Este un scandal politic menit să acopere dezastrul guvernării şi care dă posibilitatea să se mai poziţioneze între ei.Aici, vor găsi un motiv să îl schimbe pe Gheţea din fruntea CEC. Politruci în fruntea instituţiilor importante ale statului.Urmează să vină un apropiat al domnului Chiţoiu în fruntea CEC.

âAm vrea şi noi să ştim d eunde a luat domnul Antonescu creditul de 400.000 de euro pentru apartament. Cum a luat firma mamaei lui Ponta un credit de 1.600.000 de euro. Cum au obţinut aceste credite? Jurnaliştii spun că există acest credit luat de la BRD.

Despre George Maior:

Am o părere foarte bună despre Maior şi am spus că l-aş vota la Preşedinţie dacă ar candida. Cred că ar fi fost o soluţie mai bună în 2012 în locul domnului Ungureanu în fruntea Guvernului. Dacă ar candida, cred că ar fi un candidat bun. Depinde din partea cui.Referindu-mă la George Maior, dacă ar candida, l-aş vota cu toată încrederea. Nu am auzit să se gândească să candideze. Domnul preşedinte Băsescu nu comentează ce spune oricine, are standarde.Domnul Maior nu a ştiut ce face atunci când l-a cununat pe Victor Ponta.Domnul Maior a prins o perioadă extrem de grea în fruntea SRI, a prins două suspendări, dar a ştiut să menţină echilibrul. Are calităţile necesare pentru a intra în competiţia pentru preşedinţie. Cred că ar fi fost mai bun decât domnul Ungureanu ca premier. S-a vorbit la vremea aceea despre această posibilitate.

Despre ruperea USL:

Eu cred că se va rupe USL. Scăparea USL este să candideze Crin Antonescu la preşedinţie. Dacă PSd îl va împinge pe Victor Ponta să candideze, va pierde sigur în turul doi.

Despre căderea Guvernului Ungureanu:

PDL a fost extrem de primitor cu MRU. Lipsa lui de experienţă a făcut ca susţinerea de care trebuia să beneficieze să nu o mai aibă. Când a căzut Guvernul MRU, Gabriel Oprea nu a trădat, au trădat ai noştri din PDL. Voturile le-a obţinut Victor Ponta în sală în ziua respectivă. Eu am plecat de la Modrogan să o rog pe Sorina Plăcintă să nu voteze împotrivă.

Dacă domnul Ungureanu nu pleca din ţară, USL nu avea voturile să cadă Guvernul. MRU nu a crezut că-i poate pica Guvernul. Cred că în politică loialitate atrebuie să existe, trebuie să ai şi caracter.

Despre Roşia Montană:

Toată lumea fuge de această problemă. Mai rea decât hoţia în politică, este incompetenţa şi laşitatea. Să-ţi fie frică de un proiect.Opoziţia nu ar trebui să se spele pe mâini.Cui să lăsăm la nesfârşit bogăţiile din subs? Aici e treaba Guvernului să ia cele mai bune măsuri, să negocieze. Guvernul Boc a crescut redevenţa. Banii din noile taxe se vor duce pentru cheltuielile electorale de anul viitor. 

Despre descnetralizare

Este o nebunie ce se va întâmpla. Va creşte puterea baronilor locali, iar Guvernul nu ştie de unde va face rost de bani pentru a finanţa noile instituţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite