Lider PNL, săgeţi către Buşoi: Am mare încredere în Ludovic Orban. Bolojan nu e susţinut de toţi «mişuleii» şi «gigeii»

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Florin Roman, preşedinte interimar al PNL Hunedoara, a vorbit, la Adevărul Live, despre luptele interne pentru şefia PNL, despre organizarea Congresului din iunie, precum şi priorităţile legislative ale liberalilor. Roman, care îl susţine pentru şefia PNL pe Ludovic Orban, a ironizat o posibilă candidatură a lui Cristian Buşoi. Cât despre intrarea lui Ilie Bolojan pentru şefia PNL, Florin Roman s-a arătat sceptic.

Principalele declaraţii ale lui Florin Roman: 

Adevărul: Congresul se apropie. Sunt mai puţin de 3 luni pâna la organziarea lui? Candidaţi la vreo funcţie?

Florin Roman:Mi-am asumat demisia de onoare după alegerile parlamentare. Da, voi candida. Sunt în echipă cu Ludovic Orban şi cu alţi liberali care doresc să facă partidul să renască.

Cum au decurs evenimentele în cele două ziile în care s-a stabilit alegerea noului secretar general interimar al PNL? 

Domnul Iulian Dumitrescu, preşedinte al organizaţiei PNL Prahova, şi-a depus candidatura într-un mod transparent. Şi-a anunţat colegii vis-a-vis de această intenţie. Candidatura domnului Buşoi a apărut duminică, în jurul prânzului. Eu am solicitat să se respecte aceeaşi procedură în urma căreia a ajuns secretar Marian Petrache. Adică, o consultare cu preşedinţii de partid din vechile organizaţii judeţene ale PNL. Iniţial a fost varianta Teodor Atanasiu, apoi a ieşit acel bâlci şi, practic, preşedinţii de organizaţii i-au dat credit domnului Petrache. Nu s-a dorit un vot în acea seară. Dacă era un vot atunci, eu cred că acum secretar general interimar era Iulian Dumitrescu. Deşi convenisem că o să ne întâlnim vineri, înainte de CNC, şi să facem o propunere unică, noaptea, pe la 12 sau 1, am aflat că a fost convocată o şedinţă. Restul colegilor au fost anunţaţi pe la ora 9, 9.30, că e convocat Biroul Politic Naţional al vechiului PNL, în care se regăsesc mulţi colegi care nu mai sunt parlamentari, nu mai sunt şefi de organizaţii , nu mai sunt primari. Practic, nu mai au nicio calitate în PNL.

Eu am făcut referire la acel moment la organizaţia PNL Bucureşti. Sigur, nu sunt foarte simpattizat în această organizaţie, dar le-am cerut colegilor să fim oneşti şi le-am spsu că m-aş bucura să ia ei rezultate peste judeţul Alba, pentru că atunci, cu siguranţă, vom fi la guvernare. 

La CNC a mai fost un episod controversat legat de modificarea statutului?

Ştiam că se încearcă scoaterea mea din joc pentru a nu putea candida la organizaţia Hunedoara. Aveam informaţii şi am primit asigurări de la preşedinta partidului că nu poate fi de acord cu un asemenea amendament, care era formulat pentru o persoană, nu pentru un principiu. De această dată, acei „gigei“ şi „mişulei“ care sunt emblematici în istoria PNL, au pus în aplicare această sancţiune şi şi-au pregătit pentru ei o formă în conducerea partidului, pentru că, din câte ştiu eu, nici Mihai Voicu, nici Gigel Ştirbu nu vor candida la Olt şi Sectorul 1. Ei speră că având sprijinul colegilor vor ajunge din nou în această structură de 39, atât cât va fi noua conducere a PNL. 

trebuie să fim realişti să ne uităm pe ce au făcut. Să ne uităm pe ce a făcut Mihai Voicu la Dolj, unde a făcut praf acea organizaţie, a revenit la Sectorul 1, unde rezultatele au fost cele care au fost, adică foarte proaste. 

Voicu i-a cerut demisia lui Ilie Bolojan după locale? 

Fiecare poate să ceară. Însă, Bolojan e un om care a confirmat politic. A obţinut rezultate foarte bune la Oradea. În fiecare partid apar astfel de voci răsleţe, dar cu un iz de tupeu. 

Nu este oferta PNL pentru şefia partidului cam subţire? Predoiu, un candidat care a performat în Bucureşti, Orban, o persoană care încă nu a scăpat de dosarul în care e acuzat de folosirea influenţei ?

Noi avem încredere mare în Orban. Este un om modest, care locuieşte în condiţii absolut normale. Îmi place modestia lui. Un om de care PNL are nevoie la acestă perioadă. L-am întrebat de ce procesul său se termină atât de repede şi mi-a răspuns că nu a înregistrat cele mai puternice dovezi care-i susţineau nevinovăţia. A fost mai mult o victimă.

Cătălin Predoiu, candidat bun pentru şefie?

Cătălin Predoiu este un coleg remarcabil, dar care are un competitor mult prea puternic în persoana lui Ludovic Orban.

Pe surse se vehiculează numele a alţi doi candidaţi, cristian Buşoi şi Ilie Bolojan. Bolojan e susţinut, paradoxal, de PDL-işti.

Domnul Bolojan este susţinut şi de liberalii care au performat. Nu vă pot spune că domnul Bolojan e susţinut de „gigei“, de „mişulei“, de Olt, de Mihai Voicu şi alţi asemenea colegi. În schimb, domnul Bolojan e susţinut de Florin Roman de la Organizaţia PNL Alba, domnul Bolojan e susţinut de Robu de la Timişoara, e susţinut de liberalic are obţin performanţe electorale. Că nu suntem aşa de gălăgioşi ca ceilalţi, e o altă discuţie. 

Ar fi o soluţie pentru şefia PNL?

Nu cred pentru că domnul Bolojan este extrem de prins pe partea administrativă la Oradea. Iubeşte meseria de primar şi nu cred că-şi va depune candidatura la şefia partidului. Îl cunosc. E greu să fii primar la Oradea şi în acelaşi timp preşedinte la nivel naţional. Dacă dânsul ar decide să renunţe la Primăria Oradei, ar fi o soluţie extraordinară. 

Cioloş, o posibilă soluţie pentru PNL?  E uşa în continuare deschisă?

Când Cioloş a guvernat cu susţinerea PNL, a avut o atitudine ezitantă cu privire la partid. Şi-a făcut şi un deserviciu, prin faptul că nu a ajutat primarii prin intermediului Fondului de Rezervă al Guvernului, iar aleşii locali nu au simţit că au primit sprijin din partea lui. A fost ezitant în timpul campaniei. Ţin minte că după două săptămâni de discuţii între Gheorghe Falcă, şeful de campanie, şi Felix Tătaru, primul pas pe care l-am văzut a fost o poză. Eu am zis că înţeleg, dar avem cu totul alte treburi. S-a lucrat foarte greu. Aici, îi fac o sugestie: dacă vrea să intre în politică, să fie hotărât. Oamenii care bâjbâie nu au succes.

Cine ar putea candida pentru funcţia de secretar general?

Am înţeles că vrea domnul Teodor Atanasiu. Eu cred buni secretari ar putea fi domnul Dan Motreanu, dacă îşi rezolvă problemele (n.r.-cu Justiţia), domnul Flutur, care e un bun organizator. Sunt şi alte soluţii. Va conta foarte mult cine va fi preşedintele partidului pentru că preşedintele se alege într-un congres cu 5000 de oameni, iar celelalte funcţii într-un Consiliu Naţional cu 1000 de persoane. 

Nicolicea, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, vrea schimbarea Legii referendumului, prin acesta preşedintele nu mai poate iniţia referendumul pe teme care ţin de „competenţa exclusivă a Parlamentului? Cum vedeţi demersul?

E gândirea de „bullshit” a lui Dragnea. Este total neconstituţional ceea ce fac. Este o nouă acţiune a domnului Dragnea, care chiar dacă se dezice de acţiunile colegilor, ele merg înainte. Există o linie politică dată de Liviu Dragnea în ceea ce priveşte dărâmarea justiţiei în România. Miza stă în suspendarea preşedintelui înainte de alegeri.

Cum merg pregătirle pentru Centenarul Unirii?

Aici e un mare of. Eu am avut o declaraţie politică d ela tribuna Parlamentului, am făcut demersuri către Ministerul Dezvoltării Regionale şi am fost audienţă la domnul Busuioc, secretarul general al Guvernului. Administraţia publică din Alba a pregătit proiecte de 50 de milioane de euro, ceea ce înseamnă aproape 1% din ceea ce domnul Dragnea a pus în pixul doamnei Shhaideh. Ce înseamnă solicitările: realibilitarea mai multor structuri istorice. 

Am invitat-o pe doamna Shhaideh la „Ora Guvernului”, iar doamna Shhaideh, care sper că dincolo de orice chestiune e româncă, nu libaneză. Nu înţeleg refuzul său de a veni în faţa Parlamentului să dea explicaţii privind aceste proiecte, care sunt şi foarte bune, nu doar depuse. 

În altă ordine de idei, la Comisia de buget finanţe e blocat proiectul cu Monumentul Unităţii Naţionale de doi ani. Am cerut majorităţii PSD-ALDe să demareze discuţiile pe o temă de consens naţional, pentru că există următorul risc. Dacă aceste lucrări nu vor fi contractate cel târziu în luna septembrie, atunci nu se va mai putea face nimic. Sunt lucrări care durează minim un an. Noi nu putem transforma Alba Iulia, la 100 de ani de la Marea Unire într-un şantier. 

Acum, există o tăcere mormântală. Există un departament pentru centenar care nu are personalitate juridică, se ocupă de simpozioane, conferinţe şi care, practic, toacă nişte bani publici. E făcut după principiul: la 100 de ani de la Marea Unire noi învăţăm din nou istoria, dar nu facem nimic pentru a cinsti statul român modern. 

Eu am spus: noi nu stăm cu mâna întinsă la nimeni. Suntem oameni mândri, nu cerşetori. le-am zis, faceţi ceva pentru Alba Iulia, pentru Ardeal, pentru România, pentru 100 de ani de stat român modern. Eu am vorbit şi cu domnul Hava şi cu alţi colegi. dacă până în toamnă nu se va întâmpla nimic, sunt dispus, inclusiv să merg într-un gest extrem: să intru în greva foamei în Palatul Parlamentului. O să stau pe capul doamnei Shhaideh până o să înţeleagă şi dânsa că se fac 100 de ani de la Marea Unire.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite