Adevărul Live: Andrei Postolache, liderul USR Iaşi: Nu vrem să ne asumăm o ideologie, ci trebuie să spunem care sunt proiectele noastre de ţară, cu ce rezonăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Postolache, fost candidat independent pentru Primăria Iaşiului şi lider al formaţiunii „Pentru Iaşi“, a vorbit, marţi, la Adevărul Live, despre modul cum a decurs campania de la locale, colaborarea sa cu formaţiunea condusă de Nicuşor Dan, dar şi proiectele sale politice.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţii:

Despre relaţia cu USB

Noi am început şi continuăm ca o iniţiativă locală, dar trebuie să gândim naţional. Discuţia cu Nicuşor Dan şi USR a fost o discuţia  naturală. Ne-am pus problema că vrem să rămânem aşa: să împăcăm interesele locale cu cele naţionale. 

Ce interese are Pentru Iaşi 

Anticorupţie, abilitatea de a face mai mult cu bani puţini, să avem un sistem medical care funcţionează, un sistem de educaţie. Ne interesează o autostradă Est-Vest. Ne interesează şi o descentralizare. Problema noastră, din Iaşi e că avem lideri politici care nu reprezintă zona. Sunt prea apropiaţi de centru, nu de teritoriu. 

Noi am făcut ceva ce numim o alianţă hibridă. Am fost de acord că cel mai bine era o alianţă formală, declarată la BEC, dar creşte mult pragul. Nouă ni se pare nedreaptă această lege. Din acest motiv, noi vom face o alianţă informală. Noi identificăm candidaţi în Iaşi care vor fi pe listele USR. Suntem în discuţii cu trei, patru oameni. Nu sunt politicieni de profesie. Sunt oameni noi, competenţi. Unii fac parte din „Pentru Iaşi“, alţii nu.

Despre funcţia de consilier 

Am găsit multe proiecte propuse de Primărie. Consilierii au fost o anexă a Primăriei. A fost o majoritate a PSD, plus traseiştii, prin Ordonanţa Dragnea. Încerc să schimb acest lucru. 

În general, pe masa unui consilier sunt lucruri de rutină: cineva îşi schimbă nişte ţevi, uneori cineva îşi face o anexă în grădină etc. La subiectele controversate, de obicei noi şi PNL am fost în opoziţie, dar au fost votate de PSD, ALDE şi PMP. 

Discuţii cu PNL şi despre funcţionarea partidului

Nu, nu sunt discuţii. Sunt doar discuţii colegiale. Nu am avut discuţii formale. Nu se pune problema de fuziuni. Noi funcţionăm ca un Start ip din IT. Noi comunicăm prin tot felul de metode. Am lucrat foarte vituale. ne-am întâlnit la cele mai ciudate ore şi cele mai ciudate locuri. Trebuie să ne întâlnim din când în când. 

Eu am şi norocul că activez în industria IT, una din puţinele industrii care merge în Iaşi. Pentru mine a fost altfel. Am participat la activităţile anumitor ONG-uri. De la activităţile noastre am început să mă gândesc şi la alte lucruri. Apoi, s-a întâmplat problema cu primarul nostru, cel care folosea Poliţia Locală să-şi spioneze amanta. 

Despre discuţiile cu politicieni

Am fost la dezbateri, după dezbateri. Cu actualul primar m-am întâlnit de trei ori la dezbateri. Nu am apucat însă de prima dată să am un dialog cu el. Eu cred că atitudinea lui la nivel de manierism e una respectuoasă. Spre deosebire de precedentul, care era mai agresiv, el e altfel. Are un alt stil, uneori repezit, 

Despre candidatul PSD pentru Primărie

El l-a lepădat repede pe Gheorghe Nichita. I-a mers bine această atitudine. Electoratul PSD e un electorat mai disciplinat. Electoratul nostru nu e aşa. Prezenţa în Iaşi a fost mică. Regulile campaniei au fost foarte stricte. Fundamental, lucrurile au fost bune. Oamenii în funcţie au putut să se vadă mai mult. 

Despre poziţionarea ideologică

Noi avem idei, avem preferinţe. Grupul nostru cuprinde pe cineva care a crescut într-o familie de ţărănişti, avem socialişti în sens european, dar avem şi oameni între. Noi nu ne blocăm în ideologie. Cel mai corect de spus e că nu vrem să ne asumăm o ideologie. Problemele sunt de bun simţ, nu cred că e propice să ne blocăm în ideologie. 

Noi trebuie să spunem  care sunt proiectele noastre de ţară, cu ce rezonăm. Noi nu am putut spune mare lucru decât că sunt antisistem. Însă, antisismtemul ăsta e periculos. Trump e antisistem, Le Pen e antisistem, Brexit-ul e antisistem. Depinde unde duce acest antisistem. Norocul nostru e că antisistemul nostru e în regulă.  

Despre alianţa cu USB/USR

Alianţa am anunţat-o marţea trecută. A fost Clotilde Armand în Iaşi, am semnat un memorandum la nivel de principii. Eu aş vrea să avem în Iaşi cel mai mare scor din ţară. Însă, nu aş vrea să neglijăm ruralul. Trebuie să ajungem acolo, dar sperăm să aibă loc şi o penetrare a internetului acolo. Eu cred că se poate să scoatem un scor bun. 

Dacă nu trece pragul electoral

Continuăm. O să continuăm şi după. Probabil că vor fi şi nişte oameni în Parlament. Atât Nicuşor, cât şi eu, o să continuăm. Obiectivul nostru pentru Iaşi este ca peste patru ani să putem câştiga Primăria Iaşiului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite