Andrei Carabelea: Ne dorim 12 mandate pentru Consiliul Local. Sub nicio formă nu doresc o colaborare cu PMP. Înclin către USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Carabelea, candidat al PNL pentru Primăria Piatra-Neamţ, a vorbit joi la Adevărul Live despre intrarea în cursă pentru aceste alegeri locale, proiectele pe care acesta le propune şi colaborarea cu Mugur Cozmanciuc, candidatul liberal la şefia Consiliului Judeţean Neamţ.

Adevărul: Cine este Andrei Carabelea?
Andrei Carabelea: Vin cu un suflu nou în politică pentru că e nevoie de un suflu nou în politică. Asta o confirmă societatea românească încă din 2015. Am conştientizat foarte bine acest lucru pe 1 noiembrie 2015 când a fost momentul Colectiv. Dimineaţa când m-am trezit şi am aflat despre dezastrul de la Colectiv parcă nu-mi mai trebuia nimic. Atunci am luat decizia să mă implic în politică. M-am intersectat cu membrii şi colegii mei din PACT, partid din care am făcut parte.

Când aţi trecut la PNL?
În martie. Simţeam că energia şi puterea noastră de a rezista nu va fi infinită şi trebuie să găsim resurse ca proiectul PACT să capete putere mai mare. Am decis să fuzionăm atunci cu PNL. Pe 19 martie anul trecut PNL a aprobat această fuziune.

De ce cetăţenii din Piatra Neamţ v-ar alege pe dvs, candidatul PNL şi nu pe Dragoş Chitic, până de curând tot un liberal? Aveţi această problemă cu ruperea voturilor de domnul Chitic.
Eu sunt sincer foarte dezamăgit de cum a decis domnul Chitic să rupă voturile de dreapta. Părea un om consecvent, care îşi respectă cuvântul dat. Dintr-odată a decis să plece şi a spus că a luat această decizie, prin desemnarea mea, stânga ar avea o şansă. E o minciună grosolană. Niciodată pietrenii nu au susţinut stânga. Mai ales acum când Piatra Neamţ trebuie să accepte paraşutarea unui candidat de la Giurgiu care nu este decât un calcul politic meschin a doi baroni ai lui Dragnea, Bădălău şi Arsene.

În Consiliul Local câte mandate vă propuneţi?
Ne dorim 12 mandate pentru că avem nevoie de o majoritate ca să poată susţine proiectele cu care venim în faţa cetăţenilor. E un proiect realizabil pentur că avem o echipă competentă.

În prezent câţi consilieri la nivel local aveţi?
Nouă. Din aceştia am decis să punem pe listă cinci consilieri.

În condiţiile în care ar fi nevoie să colaboraţi cu alte formaţiuni pentru formarea unei majorităţi, spre ce partide aţi merge?
Oare cum ar fi fost să zic acum că imi doresc o colaborare cu PMP? Sub nicio formă acest lucru. Acum nu se poate discuta. Ca urmare a formării mele civice înclin să doresc o colaborare cu USR. Am fost şi avocatul acestei colaborări la nivel naţional de mai multe ori, inclusiv la alegerile prezidenţiale de anul trecut, la alegerile europarlamentare de anul trecut chiar. Vă daţi seama că acum, la nivel local, în momentul în care voi avea şansa să am un cuvânt mai greu de spus, prima mea opţiune e USR.

Dacă veţi fi ales primar care va fi prima decizie pe care o veţi lua?
Prima decizie va însemna îmbunătăţirea şi eficientizarea a ceea ce înseamnă Asociaţia de Dezvoltare Metropolitană. În momentlu de faţă e o asociaţie doar pe hârtie. Trebuie găsită acea formulă prin care să ieşim din acest tip de gândire precar. Trebuie să vedem comunitatea în ansamblul ei. Voi aduce la aceeaşi masă toţi primarii. E nevoie de o gândire unitară şi de un sistem care să integreze mai multe proiecte.

Înafară de această decizie care pare mai degrabă un proiect ce mai aveţi în plan pentru primul an?
Nu este un proiect, e chiar o decizie. Această asociaţie va avea o direcţie de proiecte. Noi în momentul de faţă, una din principalele probleme e conectivitatea. Oamenii nu au un transport eficient în acest perimetru. Poate dura o zi întreagă să ajungi dintr-o localitate în alta. Nu se poate aşa ceva.

Ce alte probleme mai sunt în Piatra Neamţ şi ar trebui rezolvate urgent?
Aspectul spaţiului public. Şi mă refer la spaţiile verzi. Pe de altă parte locurile de joacă pentru copii. Toţi pietrenii mi s-au plâns de faptul că nu au unde să se joace copii. Copii se accidentează în nişte spaţii de joacă în cuie, garduri. Nu ne putem bate joc de copii şi de generaţiile acestea ţinându-le în spaţii improprii, neîngrijite. Care e alternativa pe care o dăm copiilor la telefonul mobil? Ca părinte caut să-i ofer cât mai multe ieşiri. Ce să mai vorbim despre tineri. Am întrebat sute de tineri ce le oferă oraşul. Unii îmi răspund la modul sarcastic asta şi îmi arată către bănci rupte, buruieni, spaţii între blocuri, copaci care împiedica accesul de pe trotuar şamd. Practic nu avem ce să oferim ca mod de petrecere a timpului liber. Pentru a veni în întimpinarea tinerilor avem nevoie de mai multe alei pietonale. Să punem în valoare cei doi munţi simbol al oraşului. Telegondola e un obiectiv care în momentul de faţă nu-şi atinge potenţialul. Circulă de cele mai multe ori goală. 

Sunt necesare investiţii pentru toate astea. Însă cam toate Guvernele nu au investit. Acestea lipsesc cam de vreo opt ani.
Aveţi dreptate. Când mă uit la ce investiţii se promit mă apucă groza şi parcă-i înţeleg pe pietrenii resemnaţi că o dată la patru ani se vin cu promisiuni. Acum patru ani fostul primar le promitea 90 de mld de euro buget atraşi de la UE. Ştiţi cât a absorbit? 0 euro. Colegul său mai mare, domnul Arsene ştiţi cât a atras? A atras 1,3 milioane de euro, fiind al doilea cel mai slab judeţ după Teleorman. Practic cei doi fraţi, Arsene şi Dragnea se iau de mână şi ţin judeţele în subdezvoltare. 

Până în momentul de faţă aţi avut discuţii cu domnul Chitil şi cu domnul Cuc pentru o dezbatere faţă în faţă?
Eu îmi doresc această dezbatere. Ieri am confirmat participarea la o dezbatere organizată de un radio regional însă niciunul dintre cei doi competitori nu a putut ajunge.

Avem o campanie atipică în care candidaţii fug unul de altul. Locul doi nu vrea să se întâlnească cu locul întâi, iar locul doi nu vrea să se confrutne cu locul trei, iar locul întâi de obicei absentează la întâlniri.
Îmi doresc o dezbatere cu cei doi candidaţi. Luni la ora 17.00 voi participa la o dezbatere organizată de Consiliul Tinerilor. E urgentă nevoie să convinget tinerii că avem proiecte şi pentru ei. Mă uit cu îngrijorare la modul în care se stinge oraşul meu, pentru că de 20 de ani anual în oraşul în care trăiesc dispar oameni. Ultima statistică prezentată de INS arată că din Piatra Neamţ dispar anual 1.800 de oameni. Din aceştia 1200 pleacă la studii sau alte colţuri ale lumii. 

O să vă rog să adresaţi un mesaj electoratului dvs şi celor care trebuie să vină la vot.
Este o campanie atipică, o campanie dificilă în care discuţiile cu oamenii îmi arată că există foarte multă indignare. E impardonabil modul în care România şi comunităţile noastre locale au fost conduse în ultimii 30 de ani. Însă în a ne resemna îi ajută fix pe cei care ne-au adus în punctul ăsta astăzi. Prin urmare fac un apel pentru toţi românii şi pietrenii să meargă la vot şi să pună un vot valabil.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite