VIDEO Darie Cristea: S-a creat un blocaj. Iohannis nu mai creşte în sondaje, iar Ponta nu mai scade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Darie Cristea, director de programe INSCOP Research, şi vicepreşedintele PNL, Victor Paul Dobre, au comentat, luni, la Adevărul Live, cifrele ultimului sondaj care arată care este clasamentul candidaţilor la Preşedinţia României.

Datele ultimului sondaj INSCOP Reasearch la comanda ziarului Adevărul îi arată pe Victor Ponta şi Klaus Iohannis favoriţi pentru finala prezidenţială.

Principalele declaraţii:

Darie Cristea: Alegerile prezidenţiale sunt preferatele românilor. Procentul celor care nu s-au hotărât dacă participă la vot e mai important decât a celor care nu s-au hotărât cu cine votează.Toată lumea mizează pe nehotărâţi. Nu poţi construi o campanie pe aşa ceva. 

Victor Paul Dobre: În opinia mea, turul doi este clar. Puţin probabil să se mai schimbe ceva, diferenţele sunt foarte mari. Domnul Iohannis se identifică, din ce în ce mai mult, cu electoratul PD-ului şi PNL-ului şi chiar a trecut de el. Este din în ce mai consolidat ca alternativă la candidatul PSD. Sondajele au marje diferite, dar nu semnificative. Nu e afectat clasamentul. Pe măsură ce trece timpul se consolidează opţiunea românilor din finală. Această creştere a celor care s-au decis să vină la vot, pentru că în general alegerile se duc spre 60%, deci ne îndreptăm spre un rezultat al turului unu asemănător cu alegerile din 2004, când au candidat Năstase şi Băsescu. 

Cifrele arată că finala se va duce între Ponta şi Iohannis. Mai pot apărea probleme?

D. Cristea: La cum arată cifrele. Şi acest clasament, şi cifrele sunt aşa de multă vreme. Au tot fost măsurate luni la rând. Nu prea poate apărea o mare surpriză decât dacă apare un factor administrativ, o retragere. Dar asta intră în categoria minunilor. Nu cred că pe aceste variabile ne aşteptăm la altă finală. În turul doi totul depinde de tipul de bătălie care se dă în turul unu între candidaţii dreptei. E greu să coagulezi voturile dreptei într-o singură parte dacă e o luptă dură între ei. Campania abia e la început şi este cu vizite la Oktober Fest etc.  

Demersul cu suspendarea îl poate ridica spectaculos pe Tăriceanu?

D. Cristea: E o manevră interesantă care se pliază pe acel electorat al PSD-ului, fost al USL, nemulţumit de evoluţia PNL din ultima vreme şi care defineşte axa electorală principală din opoziţie faţă de Traian Băsescu. E un vector interesant. Şi se pot contabiliza nişte voturi la Călin Popescu Tăriceanu. Lumea nu are amintiri negative despre Tăriceanu, care a fost simpatizat din postura de prim-ministru. Pe de altă parte, nu-l prea văd crescând foarte mult în sondaje.Se mai şi suprapune cu electoratul lui Ponta şi nu ştiu dacă va ajunge la postura de candidat de turul doi. Iar în turul doi, cei care au votat cu Tăriceanu vor vota cu Ponta. De altfel, ar fi caraghioasă o bătălie de tur doi între Tăriceanu şi Ponta.

Susţineţi suspendarea lui Traian Băsescu?

D. Dobre:  De când s-au anunţat principalele candidaturi există tendinţa de a impune o axă de discuţii şi dispute. PSD şi Victor Ponta evită o confruntare cu PNL şi Klaus Iohannis. Se încearcă mutarea pe axa clasică din ultimii ani: dacă eşti cu Băsescu sau împotriva lui, o axă mult mai favorabilă PSD care are în vedere şi bazinul electoral de la suspendarea din 2012. Ceea ce trebuie subliniat la domnul Iohannis este viziunea asupra funcţiei prezidenţiale. Omul ăsta vrea ca funcţia prezidenţială să revină într-o poziţie normală. Instuituţia aceasta, care trebuie să fie mediator între instituţiile statului, trebuie să fie respectată, să aibă o altă ţinută. 

O decizie nu a fost luată şi nici nu am pus în discuţie suspendarea, care este o iniţiativă foarte personală. Tăriceanu trebuie să se agaţe de ceva ca să iasă din plafon. Pot înţelege demersul ca un truc electoral, o fumigenă. Cât timp nu este o discuţie avansată, nu luăm în calcul. Mandatul prezidenţial oricum se termină. Care ar fi rostul? Pentru ce să cheltuie statul o grămadă de bani? E un moment total nepotrivit. Vrea să ecraneze candidatul dreptei alternativ, celui care este acum. Unde merge ţara? Ce facem în materie de apărare? Cum mai mergem aşa cu instituţiile ţării? Noi nu discutăm temele astea, ci despre un om care este la capătul mandatului. Demersul este o încercare de bulversare a unui proces electoral normal. 

Klaus Iohannis mai poate creşte?

Cristea: Creşte sigur, dar asta depinde de cum se va desfăşura campania între candidaţii asociaţi cu drepta. Dacă se lasă o portiţă pentru ca electoratul să se coaguleze în jurul lui Klaus Iohannis e de văzut.

Dan Diaconescu a ajuns la 3%?

Nici nu a mai ieşit în faţa. Înainte existau nişte resurse, inclusiv de mobilitate spaţială. Acum nu mai există televiziunea. Lumea e dezamăgită cu proiectul PPDD. 

Finala Klaus Iohannis-Victor Ponta. Diferenţa e un procent de 4%?

D. Cristea: Periculos pentru Iohannis este că s-a creat un blocaj: Iohannis nu mai creşte-Ponta nu mai scade. Aici e cheia jocului politic. Marea problemă a lui Iohannis este rămânerea acasă a unor votanţi. Ponta mobilizează mai uşor votanţii decât dreapta. Vedem că în turul doi Tăriceanu stă destul de bine. Marea lui problema este să ajungă în turul doi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite