VIDEO Adevărul LIVE. Acord între sindicate şi Guvern cu „pomeni“ pentru profesori: „E o acţiune electorală directă pentru voturile dascălilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta şi opt miniştri au semnat un acord de înţelegere cu sindicatele din educaţie. Documentul arată cum Guvernul se angajează să crească cu salariile profesorilor din 2015, să facă o nouă Lege a Educaţiei şi să permită pensionarea profesorilor cu trei ani înainte de împlinirea vârstei. Jurnalistul Ion M. Ioniţă a declarat la Adevărul Live că „lucrurile sunt profund electorale şi sunt ţintite către profesori, ca să voteze”.

Jurnalistul Ion M. Ioniţă a comentat, la Adevărul Live, documentul, publicat de HotNews.rope care l-au semnat,  în data de 27 octombrie 2014, cu o săptămână înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, prim-ministrul Victor Ponta, Liviu Dragnea - ministrul Dezvoltării,  Remus Pricopie - ministrul Educaţiei, Mihnea Costoiu - ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Ioana Petrescu - ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov - ministrul delegat pentru Buget, Rovana Plumb - ministrul Muncii, Aurelia Cristea - ministrul delegat pentru Dialog Social şi Eugen Teodorovici - ministrul Fondurilor Europene.

Principalele declaraţii:

Ion M. Ioniţă: Asta seamănă cu ceea ce s-a întâmplat în 2009, când li s-a promis acea majorare cu 50% a salariilor, îniante de prezidenţiale, şi până la urmă nu era o măsură fezabilă şi nu s-a mai pus în aplicare.

Nu ştiu de unde ar putea exista bani pentru atâtea majorări promise. Sunt lucruri foarte bune, fosta guvernare a tăiat dramatic din veniturile oamenilor.

Există în document o serie de promisiuni foarte clare, cu termene clare. 

În legătură cu pensionarea mai devreme fără diminuarea pensiei, de ce se aplică doar pentru profesori şi nu se aplică şi pentru asistente medicale, medici, piloţi sau alte categorii? Aici cred că vor avea probleme de aplicare. Lucrurile sunt profund electorale aici şi sunt ţintite către profesori, ca să voteze şi cred că va funcţiona. Gândiţi-vă că ei s-au trezit cu 150 de euro în buzunar. E o metodă de atragere a voturilor profesorilor, o măsură electorală, deşi e clar că dascălii ar merita aceste drepturi. Salariile foarte mici au dus şi la scăderea calităţii în educaţie.

E o acţiune electorală directă pentru peste 100.000 de voturi, e clar.

Liviu Iolu: Iată că se discută şi despre o nouă Lege a Educaţiei.

Ion M. Ioniţă: Sunt câteva legi ce nu ar trebui modificate, cum ar fi Codul Fiscal şi Legea Educaţiei, însă aici s-au făcut modificări. 

Probabil că ceilalţi bugetari vor întreba Guvernul de ce nu primesc şi ei astfel de avantaje. Şi în sistemul de Sănătate trebuie deblocate posturi.

Liviu Iolu: Poate că există astfel de acorduri şi cu alte sindicate şi alte ramuri bugetare.

Ion M. Ioniţă: Cred că va fi greu pentru viitorul ministru de Finanţe, măsurile acestea nu au cum să fie sustenabile astfel încât să se respecte şi ţinta de deficit. 

Liviu Iolu: Ministrul Muncii spunea că există un draft al bugetului pe 2015, dar de ce Victor Ponta nu a trecut acest buget?

Ion M. Ioniţă: Dar dacă rămâne el prim-ministru? E foarte bine păzit acest buget pe 2015. Spun că mută cheltuieli dintr-o parte în alta. 

DOCUMENT Acord între sindicate şi Guvern cu promisiuni pentru dascăli

Acord Guvern_Sindicate

Prezent la Adevărul Live, Remus Pricopie a recunoscut existenţa acordului dar spune că nu are legătură cu campania electorală ci face parte din planul de măsuri ”reparatorii” pentru dascăli.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite