Kelemen Hunor, la Adevărul Live, despre evacuarea Antenei 3: Soluţia nu e să vii peste ei şi să ceri în cinci zile să plece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele UDMR, Kelemen Honor, a vorbit, marţi, la Adevărul Live, despre decizia senatorilor de a-l chema pe premierul Dacian Cioloş pentru a da explicaţii în cazul Antena 3, despre actuala legislaţie electorală, pregătirile pentru alegerile locale din 2016 şi candidaţii UMMR pentru marile oraşe.

Preşedentele UDMR a reiterat în ultimele zile că obiectivul formaţiunii pe care o conduce este păstrarea numărului actual de primari, adică în jur de 200. De asemenea, acesta a anunţat că UDMR nu va încheie alianţe pre-electorale. 

Rămâneţi pe adevărul.ro pentru principalele declaraţii:

Despre solicitarea lui Tăriceanu 

E o solicitare care a fost votată. Din acest punct de vedere nu am ce comenta. Subiectul e interesant, dar trebuie nuanţat. Modul cum vor să-i scoată pe cei de la Antene, nu e acceptabil. Am fost atacaţi ani la rând, şi ca UDMR, şi cauza faptului că suntem comunitate maghiară. Aş avea multe de reproşat Nu se poate accepta sub nicio formă îngrădirea libertăţii e exprimare. Nu e acceptabil să fii într-o singură direcţie foarte ferm. Nu cred că se poate rezolva ceva prin închiderea unui post.  (,,,)  Sigur,. nu poţi da responsabilitate celor care lucrează în presă sau politică. Cred că cei de la ANAF puteau găsi altă soluţie. Această clădire e în proprietatea statului. Însă, şi chiriaşii au un drept. Soluţia nu e să vii peste ei şi să spui că în cinci zile trebuie să pleci. E greu să plece. Şi pentru chiriaşi dai un termen de o lună de zile. S-au mutat şi alte televiziuni. Li s-a dat un timp rezonabil

Eu consider că Parlamentul ar trebui să ia în serios rolul democratic. Aici, el doreşte să ştie. Tăriceanu şi colegii din Senat, vor să vadă ce explicaţii dă Guvernul. Ei controlează Guvernul. O acţiune a Executivului poate fi supusă controlului Parlamentului în orice moment. 

Dacă astăzi Antena 3 poate fi dată afară în acest mod, de ce credeţi că nu se poate mâine aplica şi la altă instituţie media. Un om politic trebuie să spună clar că nu e corect ce se întâmplă, chiar dacă închiderea e pentru o zi sau o lună. 

Despre situaţia TVR

În 2013, eu am propus soluţia pentru despărţirea funcţiilor de conducere. Din păcate, nici atunci, nici în 2014, Executivul nu a vrut să-şi asume rezolvarea situaţiei. Era vorba şi de ştergerea datoriei de stat atunci. Acum s-a ajuns la o datorie de o sută de milioane de euro la bugetul de stat. Dacă ştergi o datoria către bugetul de stat, cu restul de 50 de milioane către terţi poţi să mergi mai uşor, să reeşalonezi. 

Noi spunem că avem nevoie de un serviciu public. Obligatoriu, trebuie să ne gândim foarte bine. Această taxă e foarte mică. Aici apar şi alte probleme. De la cine colectează banii până la altele. Unii au venit cu soluţia de a comasa Radioul cu Televiziunea. u cred că e posibil. Am ajunge să falimentăm şi radioul. 

Despre alegerile din 2016

Legitimitate există şi dacă e alegere în primul tur şi dacă e în două tururi. Dacă are loc alegerea într-un tur, oamenii sunt pentru un candidat, un program. În două tururi, poate fi votat un candidat care nu a fost în lista de peferinţă. Pot să apară înţelegeri ascunse. De asemenea, nu are loc uneori vot pozitiv unii votând împotriva unui candidat, nu pentru. 

Nu cred că e bine să mergem spre o modificare a legislaţiei cu trei luni, patru luni înainte de alegeri. În primăvară lui 2015, PNL şi PSD au votat pentru acest mod de a alege primarul. A fost o largă majoritate. În toamna lui 2016, PSD-ul a susţinut votul prin corespondenţă. A fost înţelegere. 

Vom vota împotrivă, categoric (n.r.-dacă legea alegrii primarilor în două tururi ajunge din nou în plen). Însă, nu cred că vom ajunge acolo. Poate schimbăm pentru 2020, dar nu pentru 2016. Nu e corect. Premierul Cioloş are dreptate când spune că nu vine cu OUG în Parlament. Nici angajarea răspunderii nu e o soluţie. Codul Penal şi Codul de Procedură Penală au fost adoptate prin angajarea răspunderii şi acum avem în jur de 60 de articole declarate neconstituţionale. 

Despre fideliatea primarilor din UDMR

Eu nici atunci nu am susţinut ordonanţa de Guvern (n.r. Ordonanţa Dragnea). A fost o porcărie. Nu am putut-o bloca. Cred că prin candidaţi credibili vom avea o reprezentare corectă în comunităţile locale. Că avem 208 sau 207, rămâne de văzut. Vom încerca să luăm câţi mai mulţi consilieri locali.  La Jimbolia am avut un primar cu patru mandate şi acolo nu cred că erau 10% maghiari.

Nu am stabilit candidaţii pentru toate oraşele. Pentru Slatina am stabilit, pentru Oradea, pentru Cluj. La unele nu avem şanse, dar trebuie să punem candidaţi. Sunt oraşe importante. Noi nu avem criterii de integritate, ci criterii de bun simţ. Sunt foarte multe criterii care trebuie respectate, cum e acela de a nu fi colaborat cu Securitatea..

În primul, rând să avem o prezenţă bună în consiliile judeţene, apoi vom vedea ce face. În Harghita şi Covasna, vom avea majoritate. Nu trebuie să căutăm aliaţi. În Mureş, rămâne de văzut. Noi nu facem alianţe pre-electorale. Nu au funcţionat. Cred că ultima dată s-a întâmplat în anii '90, cu Convenţia Democrată din România.  

Despre legea defăimării şi legea prevenţiei în sănătate

Legea prevenţiei nu va ajunge sătămâna aceasta în plen. Defăimarea ajunge, din câte am înţeles. Noi am spus şi săptămâna trecută. Nu putem vota acest proiect de lege (n.r. - defăimarea). au venit unii să ne spună că ar fi probleme şi pentru comunitatea maghiară care e jignită platforme. red că soluţia îndreptării situaţiei e schimbarea mentalităţii, nu schimbările prin lege. La noi a fost nevoie de exprimarea ambasadorului SUA pentru a nu se mai forţa nota. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite