Adevărul Live, Vasile Blaga îi răspunde Elenei Udrea: Nu am participat la nicio discuţie despre ANRP. Aşa cum îl ştiu eu pe Emil, făcea informare direct DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga la Adevărul Live FOTO Florin Şuler
Vasile Blaga la Adevărul Live FOTO Florin Şuler

Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a vorbit, la Adevărul Live, în prima apariţie a sa de după alegerile prezidenţiale, despre cum a reuşit Klaus Iohannis o răsturnare de scor atât de spectaculoasă în turul doi, despre culisele reuşitei sale, dar şi despre viitorul politic al noului PNL.

Principalele declaraţii ale copreşedintelui PNL:


Despre cea de-a treia campanie prezidenţială câştigată

Este prima ieşire publică. Aştept să văd cum se manifestă lumea. Vorbeam cu domnul Iohannis, că mulţi îşi arogă victoriile. Au votat aproape 55%. Este o victorie foarte clară şi recunoscută imediat de către Ponta. Era clar cam de la 17.00 după-amiază. Lucrurile pornise mai clar ca în 2009. Eram mai optimist ca în 2009. Era un candidat potrivit, pe care românii şi-l doreau şi pornisem şi mult mai bine ca în 2009. La ora 13.00 era 52% - 48%. Nu mă aşteptam la diferenţa aceasta de un milion, dar la victorie sigur mă aşteptam.

Eu am o vorbă: indiferent cât de mobilizat este aparatul de partid şi a fost în cea mai parte, îţi trebuie un candidat serios. Noi nu l-am ales la masa verde, a fost o serie de analize. Am colaborat foarte bine cu domnul Iohannis şi în timpul în care eram ministru de Interne. Vedeţi cum arată Sibiul, infrastructura. Contează enorm candidatul şi dacă românii se regăsesc în el. Rolul partidelor este să transmită mesajele în teritoriu. Când am introdus sloganul de campanie au fost vreo cinci variante. La un moment dat „România lucrului bine făcut“ era pe locul cinci. Când am intrat în focuss-grupuri, acest slogan a spart.

Despre prima dezbatere televizată

Ştiam cu o zi înainte. Eram singurul sau printre doi-trei oameni care ştiam, dar domnia sa, care este de bun simţ, a fost surprins de obrăznicia lui Ponta. Percepţia comentatorilor a fost că a pierdut, dar oameniii au văzut două feluri de a aborda politica. Patru colegi au discutat cu el patru ore după. Diferenţa s-a văzut foarte mult. Domnul Iohannis ştie administraţie, Ponta, habar nu are. A fost şi o abordare partizană a domnului Ponta din partea unor jurnaliste. Şi asta a contat. Ce nu înţelege PSD este că oamenii se informează.

Românii au ales. Un partid propune preşedintele, românii îl votează. Am avut o campanie pozitivă, iar PSD a dus o campanie plină de teme false. Introducerea preşedintelui Traian Băsescu în joc. Noi ştiam că ne face bine. PSD a încercat să-şi construiască nişte avantaje competitive. Acea ordonanţă de urgenţă a traseiştilor. Am pierdut 500, pe care, să fie clar, nu-i primim înapoi. Ei nu discutau cu românii. „Îl luăm şi pe Vadim“, lucru ce au oripilat Cancelariile europene. Maghiarii sunt un electorat pro-dreapta. De data asta au votat peste 82% cu Klaus Iohannis. Ceea ce s-a realizat foarte bine a fost securizarea votului. Oamenii au rezistat în secţiile de votare.

Nu am avut nicio îndoială că vom câştiga. Am auzit şi comentatori politici, că domnul Blaga joacă totul pe o singură carte. Domnul Iohannis nu are nicio problemă cu incompatibilitate. Analizele noastre erau făcute de 58% prezenţă la vot. Fac parte dintre oamenii care dau bani pe analize, le citesc aşa cum trebuie. Eu i-am spus doamnei Firea că îi mulţumesc pentru ajutorul pe care l-am primit în campania electorală, să ajungi să-l acuzi pe un om că nu are copii. Plus, încercarea lor să nu laşi românul să voteze. BEC a spus de două ori să mărească numărul de secţii, ambasadorii ceruse, primarii, la fel. Toate lucrurile astea s-au rostogolit. Am avut o echipă foarte mare de multiplicare a mesajelor, dar dorinţa românilor de schimbare a contat foarte mult.

Ne propusesem să fie cu 3 în faţă la amândoi în primul tur. Nu aş vorbi de trădare, am vorbit cu oamenii aceia. Trebuie muncit mai mult pentru a informa electoratul din sud. Românul este un om de bun simţ. Paritidele trebuie să aibă capacitatea să ducă informaţia lândă cetăţean. Domnul Boc s-a implicat în turul II. În turul I a mers pe un alt candidat. Pe domnul Dâncu, să-l întrebaţi ce părere avea sâmbătă? Diaspora a făcut cât două judeţe din Sud.

Nu am păţit în viaţa mea ce am păţit în această campanie. Echipele de campanie negociază o platformă pe un format pe care să-l discutăm. Victor Ponta a spus însă: aşa facem. Dacă procedezii aşa, mă duc şi eu unde vreau. Klaus Iohannis îl face praf de şapte ori pe zi pe Victor Ponta. Poliţia cercetează greu chestiunea cu găinile. Era să ne cadă în cap. Cât să mai înghită şi românii? Să-i dea Dumnezeu sănătate Gabrielei Vrânceanu Firea, să o ţină PSD purtătoare de cuvânt.

Despre viitoarea conducere a PNL

Alegerile finale vor fi în 2017, până atunci mergem cu copreşedinţi. Dacă un post rămâne vacant, structura veche îşi desemnează. Succesorul lui Klaus Iohannis o vor face ei, vechii penelişti, nu noi. Vin alegerile peste noi, mă refer la locale. Trebuie să avem o structură comună pe fiecare localitate. Avem cam 1000 de primari, 500, cu 500. Nu cred că sunt partide care să-şi dorească să vină în noul PNL, dar putem discuta. Dacă sunt structuri compatibile, de ce nu?

Despre o posibilă schimbare a majorităţii parlamentare

Nu vom primi traseişti. Nu vom face majorităţi aducând parlamentari din alte partide sau alte zone politice. Exclus! Domnul Ponta trebuie să dea dovadă că ce a promis în campanie este realizabil. Ştim că în Parlament există o largă majoritate în jurul PSD, dar Ponta spune că săptămâna asta decide dacă rămâne la guvernare. UDMR se reuneşte şi el să vadă dacă rămâne la guvernare. Au şi ei o problemă. Un senator UNPR spune că nu ar trebui să mai guverneze în această formulă. Din punctul meu de vedere şi al preşedintelui Klaus Iohannis, doar constiuţional. Nu putem să mai depunem o moţiune de cenzură până în februarie.

Trebuie să vedem bugetul. Sunt singur că Ponta va tăia cheltuielile pe investiţii. Nu vom acţiona prin a lua traseişti de la alte partide politice. Dacă vă uitaţi în programul lui Klaus Iohannis, are program de guvernare în 11 puncte. Nu asta este problema. De ce nu ar putea fi şi oameni care până alaltăieri nu ştiam că sunt în politică. Nu toată inteligenţa este în Bucureşti.

Despre mesajul dat de electorat

Să înţelegem mesajul lor. De Klaus Iohannis se leagă o mare speranţă. Tot ce înseamnă un altfel mod de a face politică. Pe 20 de milioane de români îi interesează viaţa lor.

Despre voturile din turul II

Am fost nemulţumit de la început că Monica Macovei a venit în ceasul al 12 -lea că vrea să candideze. În turul II, 99% din votanţii ei au votat cu Klaus Iohannis. Ea adus 3,3% pe care vechiul PDL nu îl putea aduce. Monica Macovei nu mai este membră a PNL, este în grupul PPE, nu ne-am opus. Nu am cerut să fie retrasă de la preşedinţia comisiei de prietenie cu Albania. Este un parlamentar care a făcut cinste României şi eu am fost foarte mulţumit. Poziţia din turul II a fost foarte corectă. Nu aveam ce să-i reproşăm. Elena Udrea nu ne-a sprijinit. Am văzut vicepreşedinte PMP într-o emisiune susţinându-l pe Victor Ponta. Mesaj absolut confuz.. Dânsa are o prietenie veche şi asumată cu Victor Ponta. Ce ar fi fost de negociat? Conştiinţele românilor?

Despre planurile sale de viitor

Îmi doresc un foarte puternic partid de centru-dreapta. Cred în ea şi scrie cu trei în faţă. Mai este de muncă, dar trebuie să trecem peste orgoliile de la toate nivele. Mai avem mult de lucru, dar nu mai există altă variantă plauzibilă pe centru-dreapta. Când eşti la Putere, toată acţiunea partidului se concentrează pe guvernare şi uiţi de partid, atunci şi de ţară. Sunt copreşedinte al partidului până la Congres. Trebuie să te dorească colegii. Dacă voi opta pentru o funcţie executivă, clar nu voi rămâne în fruntea partidului. Am discutat şi cu domnul preşedinte şi a apreciat foarte mult.

Despre cine va fi copreşedinte PNL alături de el

Sunt şi eu interesat, dar decizia le aparţine. Alte legende, că Blaga nu ar fi de acord, nici vorbă. Ei şi-l vor stabili şi oricum domnul Klaus Iohannis va avea un cuvânt de spus. Înainte de a depune jurământul, lucrurile se vor rezolva.

Despre posibilii consilieri prezidenţiali

I-am spus că dacă dvs. crezi că ai nevoie de un sfat, cu mare plăcere. Nu o să cer să numească pe nimeni. Nu am discutat niciun nume cu domnia sa, dar trebuie să aibă oameni în care are încredere, să fie tehnocraţi şi mai puţin din PNL.

Despre viitorul politic al preşedintelui Traian Băsescu

L-am respectat pe preşedintele Traian Băsescu şi îl voi respecta toată viaţa asşa cum îi respect pe toţi preşedinţii partidului pentru că au fost oameni care au avut încredere în mine. Nu văd niciun viitor PMP. Uitaţi-vă cine este acolo! Oameni care au fost nemulţumiţi că nu au ajuns în funcţii.

Despre declaraţia lui Udrea, potrivit căreia a semnalatcolegilor din Guvernul Boc că la ANRP sunt fapte de corupţie

Nu am participat cât am fost în conducerea partidului la o astfel de discuţie. Vă garantez că, aşa cum îl ştiu eu pe Emil, făcea informare direct DNA, cum şi dânsa trebuia să facă, că este tăinuire. Dacă ştii, anunţă DNA, Poliţia.


Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite