Adevărul Live: Cum se va tranşa războiul dintre Palate pe tema Codului Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta va anunţa astăzi care este soluţia găsită ieri de coaliţia de guvernare, în scandalul pe tema Codului Fiscal, după ce preşedintele Klaus Iohannis a retrimis proiectul spre reexaminare în Parlament. Analistul politic Adrian Zăbavă a explicat, la Adevărul Live, scenariile din jurul acestui conflict.

Principalele declaraţii:

Despre poziţia PNL vizavi de Codul Fiscal

Nu putem spune altceva decât că a fost o menţinere a poziţiei. Argumentele PNL au fost aceleaşi ca cele ale preşedintelui Klaus Iohannis. PNL a fost obligat să voteze în Parlament la acel moment pentru că era susţinătorul principal al acelor măsuri. Diferenţa de argumentare vine din această perspectivă, a cifrelor cu care Victor Ponta trebuia să vină. Măsurile arată un Cod Fiscal liberal, de dreapta.

Este un subiect care pune în încurcătură PNL, dar trebuie să existe o discuţie şi despre importanţa acestui Cod Fiscal. Klaus Iohannis spune că pot exista nişte probleme în cazul în care acest Cod Fiscal nu are nişte cifre în spate. Faptul că Victor Ponta îşi poate permite să iasă în faţă cu nişte măsuri care nu sunt sustenabile şi să le pună în practică alţii este o strategie bună, dar riscantă. Vom mai avea diferenţe de opinie între cele două Palate. Asta şi pentru că preşedintele doreşte să joace şi politică.

Există în comunicarea PSD nişte teme pe care ei încearcă să le propage şi care sunt riscante. Cel mai important mesaj a fost acela al lui Victor Ponta de pe Facebook. Subliniez acea comparaţie cu faptul că decizia lui Klaus Iohannis este dictată de afară. Strategia PSD a ţinut cont de contextul internaţional şi regional. Subiectul Grecia a fost cunoscut şi la noi. Probabil au încercat să valorifice acea parte a populaţiei care dădea dreptate Greciei.

Aş putea să spun că este o continuare logică, dar neaşteptată a strategiei PSD de anul trecut. S-a vorbit foarte mult de această prelungire naţionalistă a PSD. După „mândri că suntem româniô a fost marea unire. Există posibilită pentru Klaus Iohannis şi PNL chiar dacă au nişte oprelişti de zi cu zi. Există nişte oportunităţi de comunicare.

Cred că strategia avută în vedere la Cotroceni a fost să ducă această discuţie către argumente. În momentul în care la trimis pe domnul Marinesuc a fost semnalul că se doreşte ca discuţie să fie dusă către argumente. Argumentele tehnice veneau mult mai bine dinspre consilierul prezidenţial pe teme economice. În momentul în care la Cotroceni sau în PNL a reieşit că acest Cod Fiscal adoptat în felul acesta, fără a fi susţinut de nişte cifre sustenabile, poate fi o piatră de moară în viitorul PNL şi a lui Klaus Iohannis.

Despre poziţiile diferite dintre Iohannis şi PNL

Nu ştiu care sunt chichiţele constituţionale legate de retrimiterea proiectului în Parlament. Este nevoie de mai mulţi parlamentari pentru Diaspora. PNL a susţinut acest lucru în Parlament. Nu a avut sorţi de izbândă. PNL a fost în imposibilitatea de a vota împotriva măsurilor care se regăseau în programul lor. Era dificil să voteze împotriva Codului Fiscal. Era clar că Victor Ponta şi PSD nu aveau niciun interes să stingă un subiect care ar putea fi un ajutor pentru ei în această gaură neagră în care au căzut după alegerile prezidenţiale.

Până la alegerile din 2016 totul este despre polarizare. PNL îşi doreşte foarte mult să se diferenţieze de PSD. Cu cât interesul faţă de alegeruile parlamentare, cu cât numărul celor prezenţi va fi mai mic, bazinul lor electoral este mult mai uşor de adus la vot.  Le rămâne cartea aceasta economică şi a bunei guvernări. Este singura temă pe care PSD poate să o exploateze pozitiv pentru alegeri. La toate celelalte capitole, PSD stă foarte prost.

În ceea ce priveşte programul de guvernare al PNL, au existat deficienţe clare de comunicare. Este o pârghie de care te poţi folosi. Această idee de Cod Fiscal a fost adusă în momentul apariţiei programului de guvernare a PNL. PSD are norocul de a acapara zona de stânga. Dacă exista un alt partid de stânga ridica nişte semne de întrebare PSD-ului.

Despre lupta pentru putere în PSD

Dacă ies doi, trei, preşedinţi şi spun că îl susţin pe Liviu Dragnea este foarte puţin. Există o luptă clară pentru putere acolo. Cred că nici Liviu Dragnea, nici Valeriu Zgonea, nu vor merge până la capăt dacă nu sunt siguri că au o oarecare susţinere. În momentul de faţă, tabăra lui Victor Ponta pare să aibă întâietate. Tot ce s-a întâmplat în interiorul partidului a ridicat foarte multe semne de întrebare la nivel de organizaţie, membri. PSD a fost condus de Victor Ponta şi PSD i-a fost loial pentru că a avut rezultate.

Există un freamăt legat de Victor Ponta în PSD, care poate da naştere la o schimbare de tabără la nivelul PSD. Baza partidului nu este sigură de victorie dacă merge pe o anumită carte. Îşi pun întrebări dacă partidul poate câştiga dacă Victor Ponta rămâne la conducere prin Rovana Plumb. Partidul nu îşi dă seama dacă una dintre variante este mai bună decât cealaltă. Nu există o demisie scrisă a lui Victor Ponta. În cazul lui Liviu Dragnea a existat o demisie scrisă. Cu Victor Ponta nu se întâmplă la fel.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite