Paleologu: Ludovic Orban are o relaţie mai bună cu mine decât o are cu Klaus Iohannis. Barna nu mai poate fi salvat nici de pisicuţe, nici de Liiceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Theodor Paleologu, candidatul susţinut de PMP la aceste prezidenţiale. FOTO Eduard Enea
Theodor Paleologu, candidatul susţinut de PMP la aceste prezidenţiale. FOTO Eduard Enea

Theodor Paleologu, candidat al PMP la alegerile prezidenţiale, a vorbit, la Adevărul Live, despre şansele sale de a intra în turul al II-lea, atacurile venite din partea USR şi cum a ajuns să fie acuzat că face jocul PSD, inclusiv din partea filosofului Gabriel Liiceanu.

Adevărul: De ce sunt toate tunurile pe dvs? Ne uităm, pe lângă atacurie PSD, acum, mai nou, vin şi din zona USR şi de la un intelectual, în speţă domnul Liiceanu. De unde vin toate acesta atacuri şi de ce spre Paleologu?

Theodor Paleologu: Majoritatea covârşitoare a românilor nu au niciun interes pentru dispute intelectuale şi mai cu seamă ranchiuna domnului Liiceanu, veche de 21 de ani. De unde vine asta. În 98 am avut o divergenţă de opinie în legătură cu bombardamentele NATO din Iugoslavia, am fost uşor ironic la adresa dânsului, dar nu mi-a iertat asta niciodată. Nici cu tatăl meu nu a mai avut legături, la înmormântarea tatălui meu nici nu a catadicsit să vină, cărţile tatălui meu nu a mai vrut să le preia în editura sa. Nu-i nicio pagubă, să ne înţelegem. Noi nu am mai vorbit niciodată de atunci. Şi uite că mi-a plătit o poliţă, crede el, că e cel mai bun moment acuma. Pe de altă parte, dânsul cu aceleaşi cuvinte, pe care le are la adresa domnului Barna, a susţinut şi alţi candidaţi. Şi pe Isărescu şi pe Băsescu. Şi sunt exact aceleaşi formule pe care le utilizează de fiecare dată când susţine pe cineva. Şi cu asta am încheiat subiectul, că nu-i interesează pe alegători.

În ceea ce privesc atacurile venite dinspre susţinătorii domnului Barna, atenţie, eu fac o distincţie între USR şi secta barnistă. Sunt două lucruri diferite. Şi într-adevăr domnul Liiceanu preia ca o trompetă de partid exact temele de campanie negativă din ultima vreme. E vorba de o strategie bazată pe frică şi ură. Ideea că funcţionează ce a funcţionat pe 26 mai împotriva lui Dragnea. Dragnea era un pericol public, inamicul public numărul unu. Doamna Dăncilă e terminată. E clar că s-a terminat cu ea. Nici PSD-ul n-o mai vrea, o s-o dea la o parte. Gata, s-a temrinat cu doamna Dăncilă. Nu e niciun fel de pericol ca doamna Dăncilă să facă cine ştie ce grozăvii de acum încolo. S-a terminat. Într-adevăr, PSD-ul trebuie sancţionat pentru ce a făcut în toţi aceţti ani. După episodul Dăncilă să sperăm pentru PSD că vor avea idei mai sănătoase şi vor reuşi să depăşească epoca Dragnea. O epocă ruşinoasă în istoria partidului.

Şi mai există o altă idee complet falsă. Şi anume că în turul întâi votezi împotrivă. Este o imensă imbecilitate să spui aşa ceva. O probă clară de lipsă de cultură politică. În primul tur ai ocazia unică să spui ce vrei. Care sunt valorile în care crezi, care sunt ideile pe care le consideri potrivite, soluţiile pentru ţară. Votezi pentru un proiect, pentru un om, pentru nişte idei, pentru nişte valori. Nu împotrivă. Împotrivă votezi în turul doi. Aşa cum s-a întâmplat în 2016 când am votat cu toţii împotriva lui Ponta. Că doar n-am votat pentru Iohannis. Ci împotriva lui Ponta. Ori tipul ăsta de atitudine pe care o regăsim în propaganda barnistă spune să votăm contra de la început. E complet absurd. Fără a nu mai vorbi că e complet nedemocratic să pretinzi că nu trebuie să existe concurenţă. Păi în democraţie trebuie să existe competiţie, pluralism, mai mulţi candidaţi. De ce un candidat de dreapta s-ar retrage pentru un candidat de stânga sau pentru un candidat care nu are o identitate clară, un OZN post-ideologic. Eu sunt un candidat de dreapta. Sunt singurul candidat de dreapta pe bune în această competiţie. Sunt candidatul de dreapta cel ami bine plasat şi nu vă de ce mi-ar contesta unii legitimitatea de candidat. Am dreptul să candidez şi nu e vorba numai de un drept, e vorba de o obligaţie. O obligaţie morală, civică, pe care o am faţă de electoralul de dreapta, faţă de electoratul conservator, electoratul liberal, faţă de antreprenori, faţă de cei care au fost stigmatizaţi ca fiind fanatici religioşi. Am o datorie faţă de toţi aceşti oameni.

Şi nu în ultimul rând o datorie faţă de tatăl meu, prietenii lui. Am spus mereu că lor le dedic această luptă pe care o duc în acest moment.

De ce l-ar alege lumea pe Paleologu şi nu să zicem pe Mircea Diaconu sau Dan Barna?

Paleologu: Principalul este Klaus Iohannis pe care vreau să-l trimit la Sibiu. Nu s-a adaptat la Bucureşti. Cred că fac un lucru bun pentru ţară să închei acest capitol reprezentat de Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă. Ei sunt personajele pe care vreau să le trimit acasă.


Totuşi Klaus Iohannis are prima şansă pentru turul doi.

Paleologu: Cei care cred pentru valorile pe care le reprezint trebuie să voteze pentru aceste valori. Diaconu şi Dăncilă reprezintă alte valori decât cele pentru care lupt eu. Sigur, există valori comune. Am în comun cu domnul Barna anumite propuneri. Nu prea văd ce am în comun cu Diaconu. Nu e nimic în programul lui. Sigur am puncte de convergenţă cu Viorel Cataramă pe teme economice. Cu domnul Iohannis doar limba germană am în comun.

De ce fug majoritatea candidaţilor de o dezbatere pe bune?

Paleologu: Eu îi provoc pe toţi. Sunt singurul care a stat de vorbă cu Hunor de două ori, Cătălin Ivan de două ori. Există un răspuns dureros. Aceşti oameni nu au cultură democratică. Nu au simţul responsabilităţii şi îşi dau seama că nu fac faţă. E o laşitate. E un ridicol suveran, reprezentat de Iohannis care se crede Zeul din Olimp. Dispreţuieşte alegătorii, contracandidaţii. Niciodată nu îl veţi prinde să stea de vorbă cum stă cu mine. Domnul Barna a plătit sondaje măsluite ca să-i justifice frica de dezbateri. Patologia puterii care se agaţă de puterii la doamnă Dăncilă. Iar la Barna e patologia puterii imaginare. Se vede ca un preşedinte care conteză. Te umflă râsul. Avem trei cazuri de patologia puterii şi cred că românii trebuie să fie atenţi pe cine aleg.

În cazul în care reuşiţi să ajungeţi în turul doi, cum îl convingeţi pe Iohannis să vină la o dezbatere?

Paleologu: Tare mă tem că dânsul va fugi în continuare de dezbatere. Dar atunci va fi clar pentru toată lumea că un astfel de om nu poate conduce o ţară democratică. Vă mai spun ceva sloganul lui e o minciună gogonată. El contrazice propriul slogan. Într-o ţară normală preşedintele vine la dezbateri, explică ce a făcut, într-o ţară normală preşedintele nu dispreţuieşte contracandidaţii. E cea mai gogonată minciună electorală. Mai gogonată decât România binelui făcut.

A spus că a ţinut piept PSD-ului

Paleologu: A ţinut atât de bine încât a dus PSD-ul la putere în 2016. Prestaţia sa proastă are legătură cu victoria covărşitoare a PSD-ului în 2016. În doi ani a făcut praf capitalul politic colosal pe care îl avea. Nimic nu indică că a învăţat ceva.

Am avut trei guverne PSD, multe crize. Au fost nevoie de trei ani PSD la putere. Dacă aţi fi fost preşedinte când aţi fi încercat să scoateţi de la putere PSD?

Fac o remarcă. Pe ultimii zece metri a reuşit să numească un guvern liberal. A stat cinci ani la Cotroceni iar guvernul liberal e investit cu câteva zile înainte de alegeri. E de râsul curcilor. De aia vă spuneam de ridicolul suveran. Preşedintele Iohannis a reuşit o contraperformanţă extraordinară. Eu cred cu tărie că nu aş fi făcut cascada de greşeli care au dus la dezastrul din 2016. Iohannis e un om izolat.

Izolat de cine?

Paleologu: De lume.Nici măcar cu consilierii nu colaborează adevărat. Eu voi fi un preşedinte conectat. Voi avea o echipă foarte bună de consilieri.

Ce părere aveţi de noul guvern? Cum credeţi că aţi putea lucra

Paleologu: Excelent. Mă înţeleg foarte bine cu domnul Orban. Am o relaţie mult mai bună cu domnul Orban decât are domnul Iohannis. Vom continua să avem o bună înţelegere şi probabil îi voi sugera şi să schimbe anumiţi miniştri pentru că nu toţi sunt cei mai buni.

Aţi lua vreun ministru să fie consilier prezidenţial?

Paleologu: Eventual pe Cîţu dar am şi pe alte persoane la fel de competente pe domeniul economic.

Care ar fi prima măsură pe care o veţi lua ca preşedinte?

Paleologu: Să definitivez lista de consilieri. Principiul meu e să fie oameni de prima mână, oameni pe care îi admin şi de la care am de învăţat. Apoi un alt lucru ar fi să invoc CSAT-ul pentru toate aceste orori care s-au întâmplat în ultima vreme. Dispariţii, răpiri. Voi cere CSAT-ului ca într-o săptămână să prezinte un plan de acţiune coordonat. Şi fără îndoială al treilea ar fi în domeniul politicii externe. Aş vorbi cu preşedinta Comisiei Europene despre Spaţiul Schengen, MCV şi evident aş face schimbări la nivel de ambasadori. Repede.

Nu e definitivată lista de comisari europeni. România încă nu a venit cu o propunere. Cine ar trebui să fie acesta? Sau care ar fi profilul său?

Paleologu: Eu am făcut deja o propunere. Dacian Cioloş. Cred că are experienţă. E foarte potrivit pentru a lucra în Comisia Europeană.

La ce scor vă aşteptaţi fie că intraţi sau nu în turul doi?

Paleologu: Mi-e greu să fac o evaluare. Nu ghicesc în cafea, nu sunt mama omida. Cred cu tărie în şansele mele. Norocul e de partea celor îndrăzneţi şi celor care au credinţă. Totul e din mintea mea, nu repet discursuri scrise de alţii şi cred cu tărie că ce spun eu şi ce am de gând să fac e important pentru ţară. Pot aduce o schimbare semnificativă. Oamenii vor decide. Am încredere în discernământul românilor. Sper că nu se vor lăsa manipulaţi de genul ăsta de strategii negative bazate pe ură. Trag nădejde că românii vor vota cu mintea.

Dvs sau PMP a comandat vreun sondaj?

Paleologu: E deja vechi. Era un trend ascendent. Până şi sondajul măsluit al USR-ului recunoaşte trendul ascendent. Trebuie înmulţit cu doi sondajul USR în ceea ce mă priveşte şi divizat cu doi în privinţa lui Barna. E în cădere liberă care nu mai poate fi oprită nici de pisicuţe nici de Liiceanu.

După aceste alegeri dacă nu veţ fi la Palatul Cotroceni ce faceţi? Rămâneţi la PMP?

Paleologu: Sunt convins că rezultatul pe care îl voi obţine va fi un semn important pentru reconfigurarea dreptei româneşti. Voi juca un rol pentru recristalizarea dreptei în România. O dreaptă creştin-democrată. Avem nevoie de o dreaptă dotată cu o busolă intelectuală. Îmi propun să furnizez această busolă intelectuală. Sunt profesor, tot învăţător am de gând să fiu. Învăţător la Casa Pelologu sau învăţător ca preşedinte. Ăsta e rostul meu pe lume, cel de a preda, de a explica lucruri, de a comunica din ce ştiu.

Aţi susţine apropierea PMP de PNL în viitorul apropiat?

Paleologu: Apropiere fără îndoială, dar nu să ducă la dispariţia PMP-ului. Cred că e firesc ca PMP-ul să facă parte dintr-o coaliţie mai mare de dreapta. Dar mai e un lucru. Cu mine preşedinte se va pune problema revizuirii Consituţiei. Tema va fi esenţială la alegerile din 2020. Schimbarea se face în Parlament. Pentru asta e nevoie de o majoritate. E una din temele cele mai importante cu care vin în faţa alegătorilor.

Credeţi că veţi reuşi să strângeţi două treimi din rândul parlamentarilor?

Paleologu: Evident că e greu. Dar m-am înhămat la ceva greu.

Nici USL-ul nu a reuşit.

Paleologu: Nici nu şi-a propus lucrul ăsta cu adevărat. Vă amintesc că în 2015 Parlamentul a votat pentru revenirea la sistemul de vot proporlţional cu liste închise. Este o sfidare. Propunerea mea e să adoptăm un sistem de vot majoritar în două tururi de scrutin. Mai cu seamă, mai important şi parlamentarii să fie aleşi într-un scrutin electoral în două tururi. Va fi greu de negociat cu UDMR-ul pe această temă. Ei îşi doresc rămânerea la sistemul actual al alegerii primarilor. Va trebui mult discutat cu dânşii. Trag nădejde că îi pot convinge.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite