Adevărul Live. Ovidiu Raeţchi, purtătorul de cuvânt al PNL Diaspora: Ponta evită total subiectul votului prin corespondenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Purtătorul de cuvânt al PNL Diaspora, Ovidiu Raeţchi FOTO David Muntean
Purtătorul de cuvânt al PNL Diaspora, Ovidiu Raeţchi FOTO David Muntean

Purtătorul de cuvânt al PNL Diaspora, Ovidiu Raeţchi, a fost invitat la Adevărul Live, unde a vorbit despre planurile liberalilor privind noua legislaţie electorală, proiectul de lege depus de PNL care ar urma să introducă votul prin corespondenţă, dar şi despre sesizarea depusă la CCR în cazul votului pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova.

Principalele declaraţii:

Adevărul: Îl avem alături de noi pe liberalul Ovidiu Raeţchi, purtător de cuvânt al PNL Diaspora. Vom începe cu măsurile liberale privind cetăţenii din diaspora.

Ovidiu Raeţchi: E un subiect care cred că este foarte important, dar din păcate, mereu neonorat de către puterea politică. În noiembrie 2014 am avut un moment esenţial în raport cu românii din diaspora, un moment în care coaliţia de guvernare a insistat pe blocarea votului românilor de peste hotare şi efectele au fost categorice. Din momentul primului tur până în turul al doilea, lucrurile s-au transformat radical şi am avut o schimbare a discursului premierului Ponta.

Prima reacţie  a premierului PSD după pierderea alegerilor a fost că e nevoie de vot prin corespondenţă. Cu toate astea, nu reuşim să obţinem o reacţie articulată a premierului pe acest subiect. Ne apropiem de momentul în care trebuie să avem o legislaţie electorală pentru 2016. Avem senzaţia că retrăim scenariul din noiembrie 2014 în care se amână o dezbatere esenţială, când noi,parlamentarii de diaspora semnalaserăm că vorbim de o subdimensionare a secţiilor de vot. Mai mult, aveam un ministru numit special şi nu s-a întâmplat nimic.

Urmărim poziţionările premierului Ponta, urmărim şi ce se întâmplă în presa din diaspora. PSD va încerca să evite total subiectul votului prin corespondenţă. Votul electronic e în reală dificultate în Europa, a fost declarat neconstituţional şi s-a renunţat la el în câteva ţări europene importante pentru că nu prezintă garanţii de siguranţă. Într-o ţară ca România, gândiţi-vă ce capacitate avem noi de a oferi un vot electronic efectiv. Sunt aproape convins că va fi declarat neconstituţional. Dacă acceptăm versiunea PSD, ne vom trezi în momentul alegerilor de peste un an şi opt luni cu aceeaşi situaţie de  la prezidenţiale.

Vrem vot prin corespondenţă acum şi vrem vot electronic, însă într-un proiect separat, astfel încât să nu riscăm să pice amândouă.

Pasul doi, tot în această perioadă, va fi votul electronic.

Adevărul: Ce înseamnă efectiv votul prin corespodenţă?

Ovidiu Raeţchi: Există birocraţie. Noi încercăm să fim rezonabili în raport cu miturile politice de care se tem colegii din PSD. Unul din ele a fost celebra fraudă de la Paris organizată de domnul Baconschi. Una din prevederi a fost necesitatea unui domiciliu stabil şi demonstrabil peste hotare, dar dacă lăsam în lege loc pentru neexistenţa unui domiciliu stabil riscam nesiguranţă. E necesară o procedură de înscriere la AEP şi e necesar momentul votului prin corespondenţă care se face cu 24 de ore înainte. Asta nu înseamnă că nu dorim mărirea semnificativă a votului prin secţii clasice. Vorbim de un pachet, în esenţă.

E un pachet cu patru măsuri. Prima este extinderea votului clasic prin triplarea numărului de secţii de votare. A doua este votul prin corespondenţă, care este extrem de sigur. O altă măsură este dublarea numărului de parlamentari, obiectivul nostru este să avem patru senatori şi opt deputaţi. Eu sunt parlamentar de Orientul Mijlociu. Sunt mulţi români acolo, dar participarea lor politică este mai dificilă. Într-un stat ca Israelul au votat câteva sute de români, pentru că a existat un singur centru de votare, în Tel Aviv.

Adevărul: Mi se pare că, până şi dublat, numărul de parlamentari e prea  mic.

Ovidiu Raeţchi: A fost o discuţie a parlamentarilor de diaspora PNL şi am avut două variante. Ştiam că PSD va bloca dezbaterea pe acest subiect şi am venit cu o cerere maximală. Aveam de ales între rezonabil, efectiv şi imagologic. Opţiunea a fost să venim la masă cu o propunere rezonabilă, să le dăm ocazia celor din PSD să fie deschişi pe acest subiect şi ulterior să putem creşte cifra.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite