Adevărul Live. Ministrul Sebastian Burduja, despre cloud-ul guvernamental: „Nu este pentru a scăpa de drumuri, ci pentru a pune datele într-un loc sigur”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Burduja FOTO Arhivă personală
Sebastian Burduja FOTO Arhivă personală

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a vorbit, la Adevărul Live, despre obiectivele din PNRR, ce înseamnă implementarea cloud-ului guvernamental, dar şi teme care divizează marile forţe ale Coaliţiei, ca impozitul progresiv şi taxa de solidaritate.

Principalele declaraţii: 

Întrebat cum se încadrează Ministerul Cercetării cu îndeplinirea obiectivelor din PNRR prevăzute pentru finalul lunii iunie, Sebastian Burduja a declarat: 

„În primul rând, avem OUG pe sistemul de guvernanţă a cloud-ului, adică ce face fiecare instituţie implicată pentru a implementa acest mare proiect de infrastructură. Aici avem o noua formă îmbunătăţită a ordonanţei, pusă în transparenţă pe 15 martie, am preluat foarte mult feedback din piaţă, ne-am văzut cu foarte mulţi actori din piaţă şi deja am reuşit să îmbunătăţim textul. L-am trimis îmbunătăţit la Comisia Europeană şi suntem într-o discuţie cu Comisia. Săptămâna viitoare vom avea o dezbatere publică, o anunţ în premieră aici, şi cel mai probabil va fi luni în dezbatere publică un draft final care va întra în circuitul de avizare şi până pe 30 iunie va trebui să avem proiectul.

Apoi avem acordul de implementare a investiţiei. Asta înseamnă un contract practic între Ministerul Cercetării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, care este în subordinea ministerului şi care va face partea de migrare în cloud, adică investiţia soft, STS - care face partea hard, şi SRI - care face partea de securitate cibernetică. Acest acord este, de asemenea, într-o formă draft, el implică şi anumite bugete pe care fiecare instituţie şi le asumă, deci şi aici cred că suntem în grafic.

Avem Legea Interoperabilităţii, ea este în Parlament, deci ar fi a treia bornă. În acest moment proiectul este la Senat, au avut loc discuţii cu Comisia Europeană, s-a făcut un schimb de opinii, şi, de principiu, dacă ne grăbim, ar avea şanse să fie adoptat în această sesiune parlamentară, deci până la finalul lunii iunie, sau cel mai târziu în toamnă, dar oricum înainte de următoarea cerere de plată.

Şi mai este a patra bornă, subiectul licenţelor 5G, unde am discutat cu ANCOM, iar problema este una tehnică. Avem codul comunicaţiilor, recent CCR s-a pronunţat că trei articole sunt neconstituţionale, a publicat decizia, se duce în Parlament, iar din ce am discutat la nivel politic se va renunţa la acele trei articole neconstituţionale şi foarte repede vom putea avea acest Cod al comunicaţiilor promulgat, astfel încât ANCOM să poată scoate aceste licenţe”.

La ce ne ajută cloud-ul guvernamental

„Aşteptările create de acest proiect sunt enorme, s-a prezentat drept proiectul care va salva România de la drumurile între instituţii, că vom scăpa de dosarul cu şină. Lucrurile nu se vor putea face peste noapte. Această tehnologie de cloud nu este pentru a scăpa de drumuri pe cineva, este pentru a pune datele cetăţenilor într-un loc sigur, astfel încât ele să nu mai stea la fiecare instituţie în parte pe servere care din când în când crapă. Vor sta într-o infrastructură sigură, protejată, în care nu vom risca să pierdem aceste date pentru că vor fi patru centre de date, aşa este scris in PNRR, aşa este sistemul romănesc. Ca să scăpăm de drumuri, acolo intervine Legea Interoperabilităţii şi munca de a conecta bazele de date, de a face institutiile să vorbească între ele, iar asta se poate face înainte să avem clodul gata, prin 2024-2025. Şi asta este prioritatea mandatului meu”, a explicat ministrul Burduja.

Există şansa ca anumite instituţii să abuzeze de informaţiile din cloud?

„Suntem foarte atenţi la asta. În lumea în care trăim, datele înseamnă putere, informaţiile înseamnă putere. Vedem foarte bine şi în conflictul din Ucraina, dar şi în general. În contextul Brexitului, campaniile care s-au dus atunci, în contextul alegerii lui Trump, când au fost folosite datele oamenilor pentru a proiecta anumite comportamente. Asta înseamnă că trebuie să fim extrem de atenţi cine are acces la aceste date, de ce şi când le accesează. Şi să existe un jurnal fix, de neşters, pentru fiecare accesare. Iar aici am spus că tot tehnologia ne dă soluţia, o tehlonigie blockchain. Există alte ţări din regiune care fac deja asta şi îi informează deja pe cetăţeni aproape în timp real că Guvernul le acceseaza datele şi le spune şi motivul”, a mai transmis ministrul. 

Moldovenii chiar au o asemenea aplicaţie, pe care o dorim foarte mult în România

Sebastian Burduja a declarat că săptămâna aceasta, joi şi vineri, va merge la Chişinău într-o vizită oficială. „Moldovenii, dincolo de faptul că sunt fraţii noştri, chiar au o asemenea aplicaţie, pe care o dorim foarte mult în România, prin care notifică cetăţenii cu privire la diverse alerte, cu privire la faptul că au de platit o taxă sau alte servicii publice şi ea se poate face şi prin SMS şi prin WhatsApp”, a mai spus ministrul.

Burduja: „Instituţiile care lucrau mai mult cu cetăţenii au fost cele mai sceptice”

„Este un dialog constant şi, într-adevăr, la început, instituţiile care lucrau cel mai mult cu cetăţenii au fost cele mai sceptice. Sunt câteva instituţii, precum Ministerul Justiţiei,  unde este prevăzut un cloud propriu, fiecare instituţie poate să aibă şi un sistem mai mic, adaptat nevoilor proprii. Nu este o problemă acest lucru atât timp cât vom conecta cloud-ul guvernamental la toate aceste cloud-uri”, a precizat Burduja.

Cât de sigur va fi cloud-ul în faţa atacurilor cibernetice? „Securitatea cibernetică este una dintre zonele în care Ministerul Cercetării şi Digitalizării este autoritate de stat. Asta înseamnă că noi conlucrăm cu toate instituţiile pentru a asigura un cadru cât mai sigur.

În planul Guvernului central, cei care asigură securitatea cibernetică sunt cei de la CyberINT, când vine vorba de mediul privat, vorbim de cei de la DNSC. Toate aceste instituţii sunt implicate în acest proces. În ceea ce priveşte cloud-ul guvernamental, securitatea cibernetică pe ceea ce înseamnă atacuri avansate va fi asigurată de cei de la CyberINT din cadrul SRI. Având în vedere că ei au experienţă de a oferi sisteme sigure, unde nu au existat probleme din perspectiva accesării datelor, cred că suntem într-o construcţie bazată pe încredere, şi cred că şi românii trebuie să aibă încredere în acest sistem pentru că vor putea să ştie cine şi când le accesează datele.Este o abordare unitară şi săptămânal avem întâlniri de lucru. Lucrurile au evoluat.”

Priorităţile Ministerului Cercetării şi Digitalizării

Ministrul Sebastian Burduja a precizat că va prezenta toate priorităţile ministerului pe care îl conduce duminica aceasta.

„Pe partea de digitalizare, vorbim despre operaţionalizarea acestui sistem de cloud şi de bornele din PNRR. Vorbim de asemenea despre a ne concentra pe principalele servicii publice ale statului român în interacţiunea cu cetăţenii şi de a-i scăpa de drumurile între instituţii şi de celebrul dosar cu şină. Pe partea de cercetare, lucrurile nu sunt uşoare, dar ele trebuie făcute. Trebuie să încurajăm meritocraţia şi să încurajăm acele institute care au rezultate la nivel internaţional. Avem un plan pentru a stimula institutele de cercetare să facă tranfer în tehnologie şă să facă un parteneriat real cu mediul privat. Pregătim pentru toamna aceasta un mare eveniment, la nivel internaţional chiar, dar în principal cu mediul privat din ţară şi poate şi cu investitori străini, în care să punem la masă mediul privat, institute de cercetare, mediul academic, societatea civilă şi să îi provocăm să găsească teme de cerceare şi proiecte comune.

Pe partea de inovare, principala provocare pe care ne dorim să o rezolvăm este accesul start-up-urilor la finanţare. În România se nasc multe firme, dar multe mor în etapa critică de început, când riscurile sunt mari, iar statul trebuie să intervină. Nu în ultimul rând, avem partea de comunicaţii, unde trebuie să ne asigurăm că România rămâne conectată. Aici trebuie să extindem reţeaua 5G într-un ritm accelerat, să respectăm legea, să fie o reţea sigură, care să ţină cont de securitatea naţională. Cu cât mai mulţi români vor fi conectaţi, cu atât ritmul de creştere economică va fi mai mare.”

Reformarea Poştei Române: „În perioada următoare vom vedea cutii în locuri publice de unde să ne ridicăm pachetul”

Sebastian Burduja a vorbit şi despre reformarea Poştei Române şi eficientizarea acesteia: „Mai sunt multe lucruri de făcut. Percepţia românilor, şi pe bună dreptate, nu doar despre Poşta Română, ci despre statul român în ansamblu, este cea a unui sistem învechit, prăfuit, în care mergem pentru a ne ploconi în faţa unui funcţionar public.

În ultimul an de zile, Poşta Română s-a pus pe un parcurs de modernizare, de digitalizare, de eficientizare a resurselor administrative. Există un angajament la nivelul cel mai înalt al Guvernului, printr-un memorandum, adoptat cu o săptămână sau două înainte să preiau mandatul, de modernizare a Poştei Române, de eficientizare a reţelei. În perioada următoare vom vedea cutii ale Poştei Române în locuri publice. Vom putea să ne ridicăm pachetul din respectivele sisteme. Nu sunt paşi uşori, În Poşta Română există multe interese care ar vrea să ţină instituţia ca acum 10-15 ani.”

Despre modificarea Codului Fiscal

Sebastian Burduja a precizat că PNL „crede că nu se poate modifica în niciun fel Codul Fiscal peste noapte”. „Dincolo de acest orizont, e clar că trebuie făcută o analiză, este prevăzută şi în PNRR”, a punctat liberalul.

În ceea ce priveşte introducerea impozitului progresiv, măsură susţinută de social-democraţi, ministrul a transmis: „Eu îmi menţin punctul de vedere: cota unică este un sistem corect, care a încurajat mediul privat românesc şi nu este o soluţie să depăşim crizele prin a aplica noi taxe mediului privat. Nu sunt de acord cu această abordare”.

Nu în ultimul rând, întrebat dacă există posibilitatea ca PNL şi PSD să păstreze actuala formulă de guvernare şi după alegerile din 2024, liberalul Sebastian Burduja a transmis: „Mi-e greu să fac astfel de speculaţii. E demn de luat în calcul şi contextul internaţional, nevoia de stabilitate. Dacă s-a ajuns la această formulă de guvernare, şi am spus de la început că nu este una naturală, trebuie văzut totuşi în comparaţie şi cu ce a fost înainte. Avem un guvern care înaintează pe nişte teme care au fost blocate de foarte mult timp. Nu vorbim de un guvern, cum din păcate am avut anterior, cu disfuncţionalităţi, conflicte şi tot felul de pierderi de vreme care nu aveau cum să facă bine nici nouă, ca partide, nici cetăţenilor”.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite