Adevărul Live. Mihai Voicu (PNL): Variantă de guvernare PSD-PNL e exclusă. În ALDE sunt nemulţumiri faţă de Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Voicu. FOTO David Muntean
Mihai Voicu. FOTO David Muntean

Vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, a vorbit, la Adevărul Live, despre stadiul negocierilor dintre liberali şi premierul Dacian Cioloş privind o posibilă candidatură la parlamentare, despre viitorul premier şi alegerile interne în PNL

Principalele declaraţii:

Despre noul premier

Trebuie să vedem ecuaţia politică a noului Parlament. Să vedem dacă poate fi vorba de o coaliţie. O coaliţie a funcţionat doar în condiţii speciale. Nu a funcţionat pe termen lung. A funcţionat când Traian Băsescu era un pericol pentru democraţie.  Variantă de guvernare PSD-PNL e exclusă. 

Da, exclusă (varianta  unei asemenea coaliţii cu Cioloş premier). Ar fi absurd. Oricum, am fi extrem de neserioşi dacă am porni la drum  gândindu-ne la o coaliţie cu PSD. În opinia mea, capacitatea PMP să facă pragul parlamentar nu e destul de grea. În 22 de judeţe există colaborări PMP-PSD. 

Despre calcule parlamentare

În acest moment, luând în considerare alegerile locale, PSD şi ALDE sunt departe de a face o majoritate. Nu ştiu de ce Tăriceanu vorbeşte în numele grupului minorităţilor. 

Da, suntem compatibili cu UDMR. Suntem din aceeaşi familie politică. Nu văd exclusă o coaliţie politică cu UDMR. Sunt convins că reprezentanţii UDMR vor vedea unde sunt opţiunile cetăţenilor lor. S-a mai întâmplat ca liderii UDMR să facă recomandări către stânga, dar au fost contrazişi. La alegerile prezidenţiale s-a întâmplat. În afară de Sibiu, Klaus Iohannis a avut fooarte mulţi votanţi în judeţele cu populaţie preponderant maghiară. 

Şi cei din judeţele Harghita, Mure, etc ştiu că proiectele promovate de stânga nu au funcţionat. Mizăm pe o majoritate formată în jurul PNL. Nu vorbim acum de UDMR, PMP sau USR. 

Despre discuţiile cu Nicuşor Dan

Singurele discuţii pot avea loc în Consiliul General sau consiliile de la sectoare. Nu avem însă un comportament comun. Cu domnul Tăriceanu, discuţiile au loc mai rar. Vă spun că în ALDE există o nemulţumire faţă de Tăriceanu. Depinde de scorul de la alegerile parlamentare. În primul rând, ei trebuie să facă pragul. Cred că vor constata după noaptea alegerilor că nu pot face Guvernul cu PSD. 

Cu siguranţă vom anunţa persoana spre care se îndreaptă speranţa noastră. Motivul pentru care nu anunţă Dragnea primul-ministru e că nu prea au o propuenre. Dacă noi în 2016 am avea o propunere pentru postul de prim ministru o persoană condamnată la închisoare cu suspendare, atunci nu avem ce căuta în UE. 

Cred că Dragnea nu propune un prim-ministru pentru că nu se poate propune pe sine. Din acest motiv. De ce nu-l propune pe Ponta. Toate variantele PSD provin din zona penală. 

Despre Klaus Iohannis

Mecanismul de funcţionare al democraţiilor reprezentative presupune formarea unei majorităţi. Sunt situaţii în care nu neapărat partidul cu cele mai multe voturi dă şi prim-ministrul. Depinde de majoritatea formată. Trebuie constatată ce majoritate se poate forma.  

Despre propunerea lui Săftoiu

Nu iau ad literam ce a spus doamna Săftoiu. Nu cred că a luat-o nimeni. Eu cred că pe liste trebuie să fie persoane care să aibă ceva de spus pe scena politică. Nici nu se pune problema eseului.

Nu ştiu să vă spun dacă Predoiu o să fie pe liste. Părerea mea este că ar trebui să se afle pe această listă. A avut o campanie bună, decentă. Nu e un lider politic pe care PNL îşi permite să-l piardă cu totul. 

Despre legea votului prin corespondenţă

La momentul votului dezbaterii şi votului final, Mihai Voicu nu mai era preşedintele Comisieid e cod electoral. Preşedinte era Gabriel Vlase. Se poate vedea din înregistrări că noi am mai susţinut câteva lucruri: e cazul înregistrarării online a votanţilor, apoi un număr mai mare de secţii - cel puţin câte au fost la prezidenţiale.  Există o obsesie la PSD contra românilor din străinătate. Să nu uităm  că trei milioane de români sunt reprezentanţi doar de şase parlamentari. 

Propunerea pe care PNL a făcut-o în urma consultărilor făcute cu cele mai importante asociaţii ale românilor din străinătate. În urma acestora, am propus şi să fie opt deputaţi şi patru senatori. Acest amendament a fost respins de majoritatea PSD, ALDE şi UNPR. 

Nu numai că poate fi modificată această lege, ci şi trebuie. Trebuie să fie vot prin corespondenţă şi pentru prezidenţiale şi pentru europarlamentare. 

Despre rezultatele aşteptate în diaspora

Cel puţin jumătate din mandatele scoase. Adică trei. Trebuie să pregătim şi echipa de campanie. Acum, vă spun că vom obţine peste 30% la parlamentare. Va fi o diferenţă, nu ştiu în favoarea cui, însă diferenţa între PSD şi PNL o să fie mică. 

USR nu poate fi analizat şi studiat bine la nivel naţional pentru că structurile sunt într-o stare foarte incipientă. Bucureştiul e diferit faţă de Cluj, ca să nu vorbim de Călăraşi sau Botoşani. 

Despre Congresul PNL

În primul trimestru al anului viitor. Nu pot să vă spun clar. Însă, am avut un Congres în 2014, iar în protocolul de fuziune e specificat că o să aibă loc viitorul congres în 2017.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite