Liderii „Iniţiativa România“, la Adevărul Live: E o criză de leadership politic. Partidele mari sunt corupte, iar candidaţii lor slabi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Poliţeanu şi Elena Ghioc, doi dintre liderii „Iniţiativa România“, mişcare civică născută din revolta generată de tragedia de la Colectiv, au vorbit, luni, la Adevărul Live, despre oferta făcută partidelor mici, dar oneste, de a se aşeza la aceeaşi masă şi de găsi o soluţie comună pentru candidatura la Primăria Capitalei.

Principalele declaraţii ale liderilor mişcării Iniţiativa România

Despre scrisoarea adresată partidelor mici pentru o alianţă electorală

Mihai Poliţeanu: Am trimis vineri, dacă nu mă înşel, această scrisoare. Către cinci partide democratice pe care le-am identificat. mai sunt şi alte partide, dar ele încă nu există încă, din punct de vedere legal. Au solicitări pentru înregistrare la Tribunalul Bucureşti. Partidele mari sunt corupte, iar candidaţii lor, aşa cum se profilează, sunt slabi. Partidele mici ar putea să meargă cu un candidat unic. 

Elena Ghioc: Am primit nişte răspunsuri şi o să mai primim. Au fost răspunsuri pozitive. Noi facenm apel la responsabilitate şi solidaritate. 

Au partidele mici orgolii prea mari?

Mihai Poliţeanu: Atitudinea acestor partide a fost pozitivă. Suntem îngrijjoraţi căm nu se trece la crearea unei alianţe electorale. Aceste partide au agende, interese de partid, care pot fi înţelese.Problema este că nu reuşesc să ia o decizie. Eu sper că nu reuşescu, nu să fie cazul că nu vor. E o mare dezamăgire că nu se ia o decizie. Prima discuţie privind o alianţă a fost acum un an. atunci când eram în M10. Era o discuţie cu Nicuşor Dan. Nu s-a luat o decizie. Trebuie să stăm la masa dialogului. 

Elena Ghioc: Un deadline stabilit nu avem. Dar suntem optimişti. Noi vom face toate demersurile necesare să avem o alianţă. 

Despre candidaţi

Mihai Poliţeanu: Alianţă electorală pentru consilii şi candidaţi unici pentru primării. Asta vrem.  În jurul unei astfel de alianţe se pot strânge oameni din societatea civilă. Dacă oamenii oneşti se vor contra, se vor pierde voturi. Pe noi nu ne încurcă (n.r. candidatura lui Ciprian Ciucu), nu ne ajută. Noi nu suntem partid, suntem mişcare civică. 

Nu avem capacitatea să generăm o mişcare naţională. Nu avem resursa financiară, resursa umană. Bucureştiul trebuie să fie proiectul pilot, iar alegerile locale un prim pas. Există o rată ridicată de utilizatori de Facebook. E posibilitatea formării unei alternative. 

Despre PSD şi PNL

Nu aş fi atât de pesimist. Există un pericol real, mai ales dacă vedem fărâmiţarea voturilor. Dacă nu se va întâmpla, multe dintre aceste partide vor dispărea. Apariţia acestor partide înseamnă că oamenii au ajuns la o conştiinţă civică. E, deocamdată, o emulaţie a societăţi civile. 

Foarte pe scurt, e o criză de leadership. Alternativa la Buşoi e domnul Orban. În memoria colectivă cred că domnul Orban e doar cu accidentul. E un moment nefericit. Ne mai amintim de reacţiile mitocăneşti la adresa femeilor. 

Despre declaraţia lui Iohannis referitoare la cazul Antena 3

Mihai Poliţeanu: Nu ne-am aşteptat la această poziţie a preşedintelui. A fost o surpriză şi pentru noi. Nimeni nu a ştiut în sală de acea declaraţie. Noi nu am ştiut. Am fost dezamăgiţi pentru că declaraţia a conţinut şi neadevăruri, a fost şi neacceptabilă din anumite puncte de vedere. A vorbit de suprimarea libertăţii de exprimare. Fals. Nu e vorba de libertatea de exprimare. 

A spus că e un banal act administraiv. E vorba de o decizie a Justiţie pe care instituţiile sunt chemate să-l respecte. Cel mai grav e faptul că a vorbit cu instituţii şi poate avea loc o rezolvare rezonabilă. Practic, a pus sub semnul întrebării independenţa Justiţiei. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite