Adevărul Live, Elena Udrea: Dacă PSD nu trece de 40% pe 25 mai, sunt şanse mari ca Ponta să nu mai candideze la Preşedinţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea, invitată joi la Adevărul Live FOTO Marian Iliescu
Elena Udrea, invitată joi la Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Deputatul PMP Elena Udrea a vorbit, la Adevărul Live, despre şansele lui Victor Ponta de a câştiga alegerile prezidenţiale, despre proiectul unificării dreptei, despre motivele plecării din PDL,dar şi despre profilul candidatului de dreapta care ar putea să învingă candidatul PSD în turul II.

Principalele declaraţii ale Elenei Udrea:


Despre sesizarea Guvernului la Parchet

Constat că Corpul de Control al Premierului s-a transformat în Corpul de Control al Elenei Udrea. Puteau să controleze toată perioada guvernului din perioada 2009 - 2012. Victor Ponta are o obsesie cu mine. Programul „SKi România“ a însemnat că cineva, pentru prima dată după Ceauşescu, să investească în infrastructura de ski. Au venit vreo 2 milioane de turişti să vadă aceste pârtii moderne.

Până şi Bulgaria are o staţiune de munte. Nimeni în România nu s-a gândit, în 25 de ani, să investească în pârtii de ski. Prin acesată investiţie am avut o creştere economică de 16% în turism. Acum, Guvernul Ponta duce o politică deazastruoasă vizavi de tursim. În toamnă, s-a protestat la pârtia de la Vidra, Transalpina. Acum se schiază acolo, dar nu este finalizată, nu s-au făcut parcări sau locuri de cazare.

Oamenii au făcut un lanţ uman, la care am participat şi eu. Acel moment l-a făcut pe Ponta să turbeze. Poţi să-i spui că e marioneta baronilor locali, sau că fură, dar să nu-i spui că nu e în stare să alerge la maraton. Pilotul cu care Ponta a fost în curse a pierdut toate competiţiile cât l-a avut pe Ponta copilot. După ce a plecat Ponta, a reuşit să câştige. Nici măcare copilot n-a putut fi. Ponta foloseşte Corpul de Control ca instrument de şantaj asupra adversarilor politici. Îl aştept pe Ponta să vină şi în ziua alegerilor să spună ce a mai făcut Udrea.

De ce nu vedem şi primării PSD în sesizarea Guvernului, pentru că eu am dat bani şi la primari PSD? Plângerea lui Ponta este numai împotriva primăriiilor PDL. Se foloseşte de Corpul de Control exact ca în vremea lui Ceauşescu. E un instrument de intimidare. Iese în fiecare duminică şi anunţă ce a mai făcut Udrea. Nu mă poate speria un personaj ca Victor Ponta, care se teme dacă spune ceva într-o emisune.

Despre PMP

PMP, luptându-se cu PSD, a avut şansa să arate că este un adevărat partid de Opoziţie. În felul acesta am reuşit să depăşim în sondaje două procente. Ce se va întâmpla duminică, ţine de prezenţa la vot şi de structurile pe care fiecare partid le are în teritoriu. Bătăliile pe care le duce PMP a pus în valoare partidul. Este exact un partid de Opoziţie. E o performanţă să ajungem la 10% la nici patru luni de la înfiinţare. La alegeri, se mobilizează nucleul dur al partidelor. Electoratul mobilizat de primari. Acesta nu este electoratul nostru.

PMP îşi construieşte acum structuri. Lista noastră pentru europarlamentare arată bine. PMP are foarte mulţi tineri, ni se spune partidul în blugi. Imaginea de partid nou a prins foarte bine la tineri. Cu toate aceste, să intre în campanie, să te baţi cu PSD, fostul partid Comunist, este greu. Ne bazăm pe electoratul care nu iese la vot.

Elena Udrea Adevarul LIve FOTO Marian Iliescu

Important va fi ce se va întâmpla la elegerile prezidenţiale din toamnă. Acele alegeri vor conta pentru următorii 10 ani ai României. Le transmitem oamenilor să vină la vot pe 25 mai. Electoratul poate să schimbe clasa politică venind la vot. E foarte important să vină la vot, pentru că, dacă PSD trece de 40%, e foarte mare riscul ca ,în toamnă, PSD să câştige alegerile. E foarte mare riscul să nu putem schimba nimic.

Ponta face un test în 25 mai. Dacă PSD nu trece de 40%, sunt şanse mari să nu candideze. De aici şi această mobilizare extraordinară a PSD în ţară. Este o miză foarte mare pentru Ponta. Oamenii să iasă şi să voteze împotriva PSD. Jocurile pentru toamnă se vor face începând de acum.

PSD a reuşit, printr-o strategie de comunicare perfidă, să rupă din electoratul PNL. Este ridicol să spui că USL trăieşte. PSD are în jur de 32% mereu. Faptul că acum se duce spre 40%, se datorează electoratului PNL, dezamăgit de ieşirea de la guvernare. Nu înţeleg de ce colegii din PDL ne atacă acum că am plecat. Luni de zile le-am spus celor din PDL că trebuie să lucrăm cu Traian Băsescu şi că trebuie să facem un proiect unitar de dreapta. Acest proiect însemna ca PDL să absoarbă PMP şi să lucrăm împreună cu preşedintele.

Despre plecarea din PDL

Răspunsul la încercarea mea de a uni cele două partide a fost refuzul de a face aceste lucruri şi mi s-a spus că PMP e un partid de scame. Ei ştiau că voi pleca. Şi am plecat. Nu am plecat prin surprindere, nu a fost o trădare. Baza PDL, primarii despre care spuneţi, gândeşte ca noi. Oamenii aşteaptă să treacă 25 mai şi să mergem împreună.

Faptul că această conducere a PDL este acum frustrată, arată că strategia de a te poziţiona împotriva lui Băsescu a fost greşită. Acţiunile conducerii PDL nu au legătură cu baza partidului. Mă aştept ca unii oameni ai PDL să susţină la alegeri PMP. Atunci când un primar te susţine este mare lucru, dar ne aducem electoratul la vot prin acţiunile noastre.

Despre o viitoare alianţă PMP-PDL

Dacă PDL va lua un scor slab, sub 15%, cred că actuala conducere nu ar trebui să vină cu alte proiecte, ci cu demisia. Vasile Blaga ar trebui să demisioneze. Dacă ar fi să se ajungă la un proiect de fuziune între PDL şi PNL, deşi nu cred că oamenii din PDL ar da partidul pe tavă, ar fi un gest dezastruos, cu un final nefericit pentru unii de acolo. Dar dacă se va întâmpla aşa, foarte mulţi vor veni către PMP şi Traian Băsescu.

Şi vom avea două partide: PMP, cu oameni noi, şi PNL, cu foştii fesenişti. În loc de PNL şi PDL , va rămâne PNL şi PMP, ceea ce nu e tocmai rău. PDL s-ar rupe între cei care vor să continue cu Crin Antonescu, iar alţii care vor să meargă cu Traian Băsescu.

Despre viitorul candidat al dreptei

Orice candidat ar fi desemnat acum, el trebuie să aibă notorietate. Un partid ca PSD, cu practicile Partidului Comunist, nu o să lase cel mai important candidat către un aliat. Ar trebui ca viitoarea alianţă de dreapta să meargă în tandem, ca alianţa DA în 2004, sau să susţină un candidat în turul doi. Mai degrabă cred în varianta a doua. Probabil că se va intra cu mai mulţi candidaţi în turul unu. Va fi sigur turul doi, care să se bată cu Victor Ponta.

Eu nu mi-am anunţat candidatura, dar mă uit la candidatul PDL. Nu poţi să ai această atitudine rigidă, să spui că toată drepta să ne susţină nouă candidatul, când Predoiu e sub Elena Udrea în sondaje. Nu trebuia să candideze domnul Blaga? El e preşedintele partidului, dar nu-şi asumă nicio bătălie. Dacă dreapta se va uni, poate câştiga alegerile. Asta este teama lui Victor Ponta şi de aici vine risipa din campania electorală. Eu n-am mai văzut aşa ceva. Văd numai roşu.

Dacă Victor Ponta nu intră la prezidenţiale, este sfârşitul său ca om politic. S-a terminat. Face un consum foarte mare de imagine. Dar dacă nici aşa nu are 40%, înseamnă că nu va câştiga. De aceea contează foarte mult ce se va întâmpla de la Victor Ponta în jos. Sondajul INSCOP arată  că Victor Ponta arată că va fi bătut în turul doi. Pe Iohannis nu l-a întrebat nimeni nimic până acum. Nu l-a întrebat ce e pe la Primărie pe acolo. Dacă se pun Antena 3 şi RTV, pe jumătate din oamenii din sondaje nu-i mai vedeţi acolo. Îi mătură.  Un singur om a reuşit să-i bată: Traian Băsescu, în 2009. La toţi aceşti candidaţi, eu le dau o săptămână să ajungă la 10%.

Ne trebuie un candidat care să facă faţă luptei cu PSD şi cu trusturile media. Electoratul PMP ar vota împotriva PSD şi a lui Victor Ponta. PMP încă nu şi-a pus candidat, pentru că a vrut să pornească de la oameni şi nu de la proiect. S-a dorit o fuziune între PMP şi Forţa Civică, dar nu s-a mai concretizat pentru că MRU a vrut ca el să fie candidatul la Preşedinţie.

Toţi au început discuţiile de la oameni. Noi spunem nu. Vrem să-l susţinem pe cel mai bun. În laboratoarele celor care îl susţin pe Ponta sunt pregătite dosarele tuturor posibililor candidaţi. În 2004, domnul Stolojan s-a retras pentru că nu a rezistat presiunilor media din campanie, pe care PSD ştie să o ducă cu alte arme.

Vom vedea cum se comportă candidaţii de dreapta în momentul în care va începe adevărata bătălie. Nu exclud varianta să candidez la Preşedinţie, dar îmi pare puţin probabilă acum. Orice variantă este posibilă, dar miza trebuie să fie căştigarea Preşedinţiei. S-a dat ordin ca Traian Băsescu să nu apară la TVR. E o situaţie mai gravă decât pe vremea lui Năstase. De accea trebuie să câştigăm lupta. Dacă cel mai bun candidat nu va fi de la PMP, îl vom susţine.

Când îmi spuneţi de Crin Antonescu, mi-e greu să spun DA în continuare. Dacă era după Crin Antonescu, Traian Băsescu nu se mai întorcea la Cotroceni. La MRU, două aspecte sunt interesante: deşi nu este ţintă, nu creşte. Pe de altă parte, se menţine la o cotă bună. Acesta este rezultatul faptului că nu a apărut nicun alt candidat de centru-dreapta care să fie interesant pentru electorat. Nici stagnarea domnului Ungureanu la 14% nu mi se pare de bun augur.

Domnului Ungureanu îi spun strategii să se delimiteze de Traian Băsescu. Aşa a făcut şi după ce a picat guvernul MRU. El a mai făcut asta. Strategia, să te disociezi de preşedinte s-a dovedit cât de bună e, a rămas la 14%. Există un electorat supărat pe preşedintele Traian Băsescu, înveninat împotriva lui Băsescu de trusturile media ale PSD. Există şi un puternic electorat pro Băsescu fără de care nu se pot câştiga alegerile. Este o performanţă extraordinară să termini un mandat de 10 ani de preşedinte la cota asta de popularitate. Te saturi şi de bărbat, şi de nevastă în 10 ani. Fiecare candidat îi dă seama că are nevoie de acest electorat, chiar şi Crin Antonescu, mai puţin MRU. Când preşedintele te desemnează urmaşul său, iar tu te întorci împotriva lui, mi se pare destul de deplasat.

Despre vizita lui Joe Biden

Cred că această vizită a confirmat lupta lui Traian Băsescu pentru Justiţie şi pentru statul de drept. Traian Băsescu a avut o confirmare a activităţii lui, care a fost atât de contestată de PSD. Chiar mă întrebam ce o fi spus Victor Ponta ieri, când erau lăudate ANI şi DNA? SUA, prin vocea vicepreşedintelui Biden, a atras atenţia că ceea ce s-a pornit pentru consiolidarea statului de drept, trebuie să continue în România. Clasa politică din Românai are tentaţia să întoarcă acest proces, care nu este ireversibil. Mă aştept ca în alte trei zile, dacă ţara va fi condusă de PSD, să uităm de toate procesele democratice.


Elena Udrea, la Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Elena Udrea Adevărul Live FOTO Marian Iliescu
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite