Elena Udrea, la Adevărul Live: Am semnalat colegilor din Guvernul Boc că la ANRP se vorbeşte de fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PMP, Elena Udrea, a vorbit, la Adevărul Live, despre relaţia sa cu Alina Bica, fosta şefă DIICOT, despre cum a reuşit Klaus Iohannis să răstoarne rezultatul în turul doi al alegerilor prezidenţiale, dar şi despre viitorul său şi al partidului pe care îl conduce.

Principalele declaraţii ale Elenei Udrea:


Despre dosarul Bica

De zece ani de când sunt în politică, nu cred că am spus altceva decât că trebuie să lăsăm Justiţia să funcţioneze. Nu am negat niciodată relaţia de prietenie cu Alina Bica, care datează de când eram în Guvern. Faptul că fotografiile au apărut în campanie a contat foarte mult. S-a văzut şi la vot. Toate sondajele mă indicau la 7 - 8%. Am pierdut voturi în ultima săptămână. Scopul a fost ca Elena Udrea să nu iasă pe locul trei. Relaţia mea cu doamna Bica nu are nimic de a face cu posibila implicare a doamnei Bica în dosarul retrocedărilor.

Am construit această relaţie pornind de la faptul că doamna Bica aviza actele legislative în Guvern. Sper că doamna Bica îşi poate dovedi nevinovăţia. Nu aş comenta mai mult de implicarea sa. În vremea în care făceam parte în Guvernul Boc am semnalat că la ANRP se vorbeşte de fapte de corupţie la adresa preşedintei. Am spus că am auzit că acolo se întâmplă fapte de corupţie. Reacţia instituţiilor şi a colegilor a fost că eu mă înşel şi că lucrurile sunt ok. Sunt dintre cei care au semnalat că este grav, ilegal, ce se întâmplă la ANRP. Nu dau numele colegilor, dar vorbim de colegii din Guvernul Boc.

Acest dosar a început în 2013. DNA nu am sesizat pentru că nu era treaba mea. Eu am avut nişte semnale de la cetăţeni, de la oameni implicaţi. Acest semnal l-am transmis şi eu. Dacă existau informaţii, presupun că cei care au numit-o pe doamna Bica, Victor Ponta şi Traian Băsescu, ar fi ştiut. Părerea mea este că nu s-a ştiut.

Referitor la modul în care este judecat ceea ce s-a întâmplat la numirea doamnei Bica, prespunerea mea este că cei care au avut atribuţii constituţionale ar fi avut informaţii, nu ar fi numit-o. Nu am ajutat-o pe Alina Bica să devină procuror DIICOT. Cred că ar trebui să existe o bună-credinţă a comentariilor care se fac. Legat de această speţă, sunt printre cei care au spus că nu este în regulă ce se întâmplă la conducerea ANRP. Doamna Bica a fost văzută ca un profesionist în interiorul Guvernului şi în sistem.

Despre imaginile de la Paris

image

Am văzut speculaţii că era urmărită doamna Bica. Implicarea doamnei Bica a fost pomenită luna trecută. Nu aş vrea să fac alte speculaţii pentru că nu am informaţii. Nu ştiu cine a pus acele imagini pe site. Fotografiile cu domnul Ponta am văzut de unde au pornit. Nu aş vrea să leg în niciun fel relaţia mea de prietenie cu doamna Bica şi situaţia în care se află. Sper din tot sufletul că este nevinovată.

Despre implicarea lui Dorin Cocoş, fostul soţ

Despre cazul acesta concret, nu ştiu nimic mai mult decât ce s-a spus în presă. Fostul meu soţ era om de afaceri dinainte să mă cunoască pe mine, a rămas şi cât am fost căsătoriţi şi după ce am divorţat. Faptul că la un moment dat, relaţionat cu reprezentanţi politici, faptul că trei ani am fost ministru, poate fi un argument pentru unii. I-am spus să aibă grijă la oamenii din jurul lui, la oportunişti, la oameni care caută să câştige apropiindu-se de cei care la un moment dat sunt la Putere. Am făcut lucrul acesta, dar ce a făcut fostul meu soţ nu are nicio legătură cu activitatea mea.

Ceea ce eu am sperat este ca activitatea soţului meu să nu fie una care a încălcat legea. Este foarte complicat să vină să-i povestească soţiei cu amânunte totul despre activitatea sa. Ştiam că are hoteluri, dar nu cu lux de amănunte. Aveam foarte puţin timp. Ceea ce eu am sperat şi am spus soţului meu a fost să aibă grijă cu cine stă de vorbă şi să aibă grijă ca afacerile să fie legale. A devenit o modă să pomeneşti numele Cocoş şi Udrea. Eu am fost acuzată că la divorţ parte a averii care mi-a revenit poate fi din aceste cauze. Eu am spus ă ceea ce mi-a revenit mie sunt bunuri dobândite înainte. Nu se referă la perioada la care se referă în aceste dosare.

Nu am fost preocupată de afacerile soţului meu. Am fost acuzată în campanie că cei 9 milioane din dosarul Microsoft, am fost întrebată dacă au ajuns la mine. Din informaţiile de la oamenii din dosar, am încercat să aflu, banii aceia sunt blocaţi într-un cont în Elveţia a domnului Pescariu. Am obţinut această informaţie în timpul campaniei. Sper din tot sufletul că fostul meu soţ va putea să aibă răspunsuri la acuzaţiile care i se aduc. Eu îmi asum prietenia cu doamna Bica şi faptul că am fost căsătorită cu domnul Cocoş şi îmi pare rău pentru ce i se întâmplă.

Şi domnul Becali spunea la televizor că acolo este corupţie. Aveam o majoritate comună în Consiliul General şi am purtat această discuţie. I-am spus ce cred eu că se întâmplă şi mirarea mea că nu se întâmplă o anchetă la ANRP. Eu nu am o problemă să vorbesc despre asta. Mă uit la comentariile de la TV şi văd că din toate aceste cauze rămâne un nume: Elena Udrea. Numele care este cel mai vehiculat este numele meu, motiv pentru care doresc să vorbesc despre subiectele acestea, dar cred că sunt mulţi care fac analişti cu rea-credinţă. Nu fac parte din Putere, alegerile s-au terminat.

Dacă deschizi RTV şi Antena 3, nu există emisiune care să nu se refere la Elena Udrea. Mă aşteptam să văd atacuri la PNL sau critici la preşedintele Klaus Iohannis. Domnul Ghiţă încearcă să acopere ce face el cu Victor Ponta, încearcă săa scundă şi eşecul alegerilor, şi situaţia complicată a lui Victor Ponta. Domnul Ghiţă depinde de funcţia lui Victor Ponta. Cred că este o încercare de a discretita activitatea lui Traian Băsescu. Se încearcă a  i se lua meritul de a crea independenţa Justiţiei, prin „uite ce oameni are în jurul lui“. Sunt unii care uită că nu aveam o Justiţie echidistantă dacă nu era Traian Băsescu. În campanie, Monica Macovei spunea că „eu am făcut DNA“. Doamnei Macovei i s-a opermis lucrul acesta într-un mod incorect.

Despre rezultatele alegerilor

Îmi menţin părerea că a fost o luptă cu Elena Udrea, să nu ies pe locul trei şi să nu contez pentru ce avea să se întâmple. Am fost ţinta unui tip de discurs: „să plece Udrea din politică“, „Udrea îi face rău lui Traian Băsescu“. Este evident că nu am făcut rău nimănui. Am fost un ministru bun şi un om loial. În campanie şi după am remarcat că aceiaşi oameni au avut tipul acesta de discurs. Că a avut efect este evident. Nu se punea problma să ajung în turul II, dar scorul era la 7 - 8%. Miza a fost Udrea să iasă după Macovei şi să nu mai reprezinte nimic după alegeri. Mă consider câştigătoarea locului trei în continuare. Faptul că am fost în faţa Monicăi Macovei, cot la cot cu Tăriceanu, nu le-a dat relaxarea să spună că Udrea a eşuat, dar am auzit că acest discurs îl pregătise. Dacă ar fi ieşit până la capăt această strategie, i-am fi auzit: „Udrea să plece acasă“.

Despre votul din diaspora

Îl felicit şi acum pe domnul Iohannis că este noul preşedinte, dar mă ut la lungul şir de jurnalişti şi analişti care îl laudă acum pe domnul Iohannis, mi se pare penibil, şi îmi amintesc că aveau o altă părere în campanie. Votul din 16 noiembrie a fost un vot anti-Ponta. Adversarul cel mai mare al lui Victor Ponta a fost Traian Băsescu. Am fost acolo şi am văzut reacţia diasporei şi mi-am dorit să dau un semnal. Toată lumea a strigat „Jos Ponta“. Nu am auzit nimic de Iohannis. Ponta ar fi piedut alegerile şi daă era Macovei sau eu în turul II. Nu numai că cei din diaspora se vor mobiliza la vot din cauza acestei piedici, dar îi va mobiliza şi pe cei din ţară.

A fost premditat, un calcul greşit. Noi am cerut secţii de votare în Diaspora. Frica de votul din diaspora l-a determinat pe Ponta să nu deschidă secţii de votare, la sugestia domnului Dragnea. Aşa spun unii din PSD. Asta a fost o greşeală şi este o dovadă că aroganţa se plăteşte. În plus, o strategie foarte proastă, de a se lupta cu Traian Băsescu. Anti-băsismul este un mit. Ponta s-a crezut în 2012. Între timp, Ponta a fost doi ani la guvernare. Băsescu, îndemnându-i pe băsăşti, să iasă la vot, a avut un impact uriaş asupra băsiştilor.

S-a scandat în campanie anti-Ponta, nu PMP, ACL, PNL. Aşteptările sunt foarte mari de ce va face viitorul preşedinte. PNL este un partid nereformat şi s-ar putea ca aceste aşteptări să fie prea mari. A fost şi un vot anti-sistem. Aproape un milion de oameni care nu au mai fost la vot au ieşit la vot. Votul a fost anti-Ponta, sistemul care a vrut să fie schimbat. Societatea nu mai tolerează comportamentul clasei politice actuale.

Despre schimbarea majorităţii parlamentare

Cât am fost în campanie, am spus că dacă ajung preşedinte, schimb majoritatea. Cred că se poate face o nouă majoritate. Sunt partide politice care ar forma o altă majoritate, care li s-ar părea mai sigură în ochii electoratului. Important este din cine va fi format acest Guvern. Noi vom vota împotriva Guvernului Victor Ponta, dacă va fi o moţiune de cenzură. Noi am luat act de voinţa electoratului, şi anume: schimbaţi clasa politică. Ar fi o greşeală să iei guvernarea peste iarnă. Nu cred că se va întâmpla acum, probabil, la primăvară şi vom vedea cu ce ofertă.

Despre viitorul său politic

Nu ţin neapărat să rămân preşedinte al PMP.  Băsiştii au votat împărţiţi în turul I pentru că au fost mai mulţi candidaţi. Traian Băsescu, la PMP, va aduce foarte mulţi dintre loialii electoratului său. Eu nu am o ţintă din a rămâne preşedintele PMP, dar am o ţintă să aduc în acest partid oameni valoroşi. Dorinţa mea este să văd în PMP noua clasă politică.

Despre o posibilă fuziune între PMP şi PNŢCD

Exclus. Nu a fost nicio astfel de discuţie. Nu poate fi vorba despre o fuziune în niciun caz.

Despre acţiunile DNA

Este clar că nu putem să vorbim de o schimbare în România dacă nu vorbim de o justiţie independentă. Cred că Justiţia trebuie să funcţioneze împotriva oricui care încalcă legea. Mă uit că oamenii nu cred cu adevărat. Trebuie să vedem ce punem în loc.


Elena Udrea FOTO David Muntean

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite