Cristian Ghinea: Cioloş nu-şi face partid. Intrarea lui în USR nu este un subiect închis. Matei Păun a dat mesajul că Cioloş vine doar dacă e pus preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Deputatul USR Cristian Ghinea a povestit, joi, la Adevărul Live, amănunte de la negocierile dintre Dacian Cioloş şi Nicuşor Dan pentru intrarea fostului premier în USR. Cristian Ghinea se mai gândeşte dacă va intra în cursa pentru şefia USR, dar cu siguranţă va candida pentru o funcţie de vicepreşedinte la Congresul din mai, pentru că vrea ca formaţiunea din care face parte să aibă mai multe platforme doctrinare.

Principalele declaraţii ale lui Cristina Ghinea: 

În luna noiembrie, am fost la un evenimentul în care USR a anunţat că-l susţine pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier. Am văzut atunci doi oameni care nu doar pozau în parteneri politici, ci păreau făcuţi din acelaşi aluat, Nicuşor Dan şi Dacian Cioloş. Între timp, Cioloş i-a cerut lui Nicuşor Dan să nu-i mai pomenească numele, iar Nicuşor Dan s-a aflat în acea minoritate care nu l-a vrut pe Cioloş în USR. Cum s-a ajuns aici?

Prin lipsa de comunicare, prin suspiciuni, prin alimentarea de suspiciuni. Eu am venit în USR pentru că am văzut continuarea spiritului reformator din Guvernul tehnocrat. Eu am făcut acel pas, pelcarea din Guvern, pentru că aşa am crezut eu că pot contribui la sustenabilitatea proiectului. Am zis că e mai bine pentru proiectul mare să încercăm această formă politică. M-am simţit în USR ca acasă. Atmosfera în USR e extraordinară. E o adunare de energie pozitivă. Îmi dau seama că pentru cei mai mulţi oameni din USR, continuarea spiritului reformist e naturală. Acest fapt explică imaginea de la baza partidului. 

Ce a făcut Dacian Cioloş a fost să se uite în piaţa expertizei şi să găsească talente. El a creat o echipă. A fost un lider discret, consensual, care a lăsat oamenii să lucreze. Cei care s-au speriat de venire alui Cioloş în USR nu-l cunosc. Dacian Cioloş nu e genul de om care vine şi domină ceva. Îmi pare rău că s-a ajuns în această paradigmă. Partidul are nevoie de lideri ca să crească. Decizia finală va fi luată de membri USR de la Congres. Pentru mine USR e acel bob din care va creşte partidul care va schimba România în 2020. Trebuie văzut ca un partid care adună oameni, care creşte. 

În ultima vreme aţi arătat imaginea unui partid tradiţional?

A fost o decizie (venirea lui Cioloş - n.r.) care s-a luat într-un cerc restrâns. Acest lucru s-a întâmplat. Din povestea aceasta e o parte negativă, dar şi una pozitivă. S-a văzut baza partidului. USR e un partid viu. La PNL şi PSD nu vedem asemenea baze. Acolo sunt cadre care-şi bagă în partid vecinii de scară, rudele. La USR avem o cotiziţie serioasă pe care omul o plăteşte. Simte că e un acţionar la partid, nu un chiriaş. Baza a reacţionat pentru că o decizie nu a fost luată respectând transparenţa. M-aş uita mai degrabă la potenţialul USR. Consolidăm acest potenţial? Facem un partid deschis? Eu o să ies cu materiale în perioada următoare despre cum ar trebui să construim partidul. Cum să acţioneze forţele reformiste pe viitor pentru a putea să schimbăm România. Scopul nu e să ne salvăm pe sine, ca un partid de  5%, ci să salvăm România.

USR e măcinat de suspiciune. Sunt mai multe tabere şi grupuleţe.

Cred că Nicuşor Dan nu se luptă să ţină partidul (pentru el - n.r.), Ghinea nu vrea să ia partidul pentru că partidul nu e o minge. E o idee care nu ţine cont de oameni. USR nu e o minge. E complet ridicola paradigma asta. S-a văzut în aceste zile. Eu le spun oamenilor că votul lor contează foarte mult la alegerile USR. Congresul va avea loc la jumătatea lunii mai. Aceşti oameni au de decis dacă rămânem partid mic sau reuşim să mergem să salvăm România. 

Dezamăgirea mea e că proiectul de statut pus în dezbaterea internă nu preia genul de mecanisme pe care partidele noi din Europa le-au preluat de la americani. Eu o să insist ca fiecare membru să voteze direct într-un referendum intern. Mă refer aici, de exemplu, la decizia de a intra într-o familie europeană. Trebuie să facem diferenţiere în partea administrativă a partidului şi partea politică. 

Noi avem un statut despre cum se organizează partidul la vârf şi cam atât. Această dezbatere e în curs. Eu am trimis părerile mele despre draftul statului. Trebuie să lămurim problema doctrinar. Adică, nu să ne declarăm de stânga sau de dreapta. Sunt de acord cu Nicuşor Dan că e prea devreme asta. Pe noi ne-a adus în comun lupta pentru transparenţă, împotriva corupţiei, faptul că suntem partidul cel mai pro-european. Avem o predilecţie către teme ecologiste fără a intra în valenţa stânga-dreapta.  Ştim că suntem unii de stânga, unii de dreapta, unii liberali, alţii creştin-democraţi.  

Ideea mea este să avem platforme doctrinare: una conservatoare, una progresistă etc. Să fie forme de agregare a membrilor. Oamenii din afară să te ştie de la început în ce parte a USR să te afli. Acest lucru pentru a nu o ţine din criză în criză.   

Mai avem nevoie de o pregătire a alegerilor viitoare. Să nu uităm că avem alegeri europarlamentare, alegeri locale, poate alegeri parlamentare dacă se mai ceartă Iohannis cu PSD. trebuie să avem vreo 2000 de candidaţi pentru locale. Dacă voi nu vom trece testul alegerilor locale viitoare va fi o mare dezamăgire. Acest lucru trebuie să fie un proiect al Biroului Naţional al USR. Un vicepreşedinte al USR trebuie să se ocupe doar de acest lucru. 

Dacian Cioloş a anunţat că nu va intra în USR, însă a spus că decizia va fi tranşată la Congres?

La Congres se va tranşa modul cum arăta partidul în următorii patru ani. Suntem un partid ierarhic condus de sus sau suntem un partid deschis. Dacă suntem deschişi locul lui Cioloş este în grupul forţelor reformiste. În opinia publică, în tradiţia nefastă a populaţiei şi în mintea unora din USR s-a ajuns la această idee. Cioloş ar fi trebuit să fie în umbră. USR trebuie să-şi pregătească intrarea la guvernare. Cioloş asta face: pregăteşte oamenii pentru a schimba oamenii. 

Nicuşor Dan este şi va rămâne preşedintele fondator al USR. El ne-a reunit. Nicuşor Dan are locul său acolo. Una e să fie partidul lui Nicuşor şi alta e să fie partidul în care au loc Nicuşor, Cioloş etc. Noi am venit pe un val antisistem. Noi eram o forţă nouă. În 2020, nu o să mai avem povestea că suntem un partid nou. Avem de spus o poveste mult mai complexă. 

La Congres se va tranşa problema intrării lui Cioloş?

Dacian Cioloş nu candidează la Cluj. Nu e stilul lui. Cioloş e un om predictibil, îşi respectă cuvântul. Nu o să ne trezim că ia trenul la Cluj şi spune că o să candideze. Sunt ceva 30 şi ceva de organizaţii care la întrebarea „Da” sau „Nu” au spus „Da”. Însă întrebarea nu a fost despre alegerea între Nicuşor şi Dacian. 

Am ajuns în unele locuri să fie doar câţiva oameni într-o filială şi să avem o listă lungă în aşteptare. Iar celor care sunt în aşteptare să li se găsească nod în papură. Mi se pare o stare de confort. Repet, e vorba de unele cazuri, nu starea de bază. 

Ghinea poate fi un candidat surpriză?

Eu am spus în partid că voi candida pentru o funcţie de vicepreşedinte. Energia mea în următoare se va canaliza pe principiile din statut. Schimbăm modul de a face politică, adică organizarea partidului. 

E exclus să candidaţi la şefia partidului?

În momentul de faţă aş spune „Nu” unei candidaturi. 

Cineva din USR spunea că Ghinea se va alia cu Clotilde Armand şi îi va lua partidul lui Nicuşor Dan?

Mie mi se pare jignitoare abordarea. Mi se pare că am ratat şansa de după manifestaţiile din stradă. Am ratat şansa de a aduce energie de acolo. Sunt destui oameni care ne zic faptul că nu vor să vină în partid, dar vor să susţină partidul financiar. Vor transparenţă. Trebuia să avem o politică, un cerc al susţinătorilor USR, din această parte a societăţii pe care să ne bazăm în 2020.

Nu prea am ocazia să complotez cu Clotilde Armand, pentru că eu sunt la Parlament, iar ea la Consiliul Local al Sectorului 1. Nu prea avem cum să ne vedem. Nu e niciun fel de conspiraţie. Nu ştiu de ce s-a ajuns aici. E exact spiritul pe care trebuie să-l depăşim. În momentul de faţă conservatorii se regăsesc în Clotilde Armand.

Aveţi dialog cu Nicuşor Dan sau vă evitaţi?

Ar fi greu să ne evităm pentru că suntem membri în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Apoi, suntem în acelaşi grip parlamentar. Ne vedem lunea şi marţea. Ar fi greu să ne evităm.  

Dacă tot a existat o majoritate care l-a vrut pe Dacian Cioloş în USR, de ce nu s-a impus voinţa majorităţii? Sau în USR vorbim de tirania minorităţii?

Nu a fost un fel de vot. Se ajungea acolo dacă era negociere şi opţiuni. A fost un curent postfactum. Oamenii au reproşat că s-a dat un răspuns fără a fi consultare. Oamenii care au luat decizii şi-au reconstituit postfactum faptele. Am fost amărât că oameni cu care am făcut campanie personal, brusc descopăr că Dacian Cioloş are probleme de integritate, că vine cu sute de liberali la USR. Unii oameni au început un fel de campanie care a băgat această interpretare. Noi nu suntem genul de partid care ne schimbăm această opinie. De exemplu, s-a spus că Dacian Cioloş vine doar dacă e pus preşedinte. A fost un mesaj de la Matei Păun, să o spunem drept. 

Matei Păun a dat acest mesaj?

Matei Păun a dat acest mesaj. Mi s-a părut nedrept că eu, care eram în temă cu discuţiile, să nu comunic, să văd că Matei Păun comunică pe grupurile partidului aceste chestii. M-am enervat şi am reacţionat. A fost unfair. Am reacţionat spunând că se bate câmpii. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite