Ghinea: Cioloş subestimează USR. Nu poţi să dai „porcii“ la o parte dacă stai pe margine şi fluieri la ei. Prefer să avem candidat USR la prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul USR Cristian Ghinea a declarat, joi, la Adevărul Live, că partidele noi, cum e şi cazul Mişcării România Împreună, trebuie să facă şi muncă de teren, nu doar să dea mesaje pe internet. Mai mult, Ghinea a punctat faptul că încă se negociază dacă la europarlamentare va exista o listă comună USR-RO+, cu toate că sondajele arată că împreună ar lua mai mult decât separat.

Rămâneţi pe adevărul.ro pentru detalii.

Sunteţi unul dntre candidaţii pentru Paramentul European. De ce vreţi să candidaţi? 

Parlamentul European e o instituţie fascinantă. M-a fascniat de când eram la Londra. Puterile Parlamentului European au tot crescut. PE e puternic. Noi avem o traumă colectivă, cu Dăncilă, cu Elena Băsescu, cu neveste de politicieni. E jalnic. Parlamentarii europeni sunt puternici, nu aşa.

Numiţi trei obiective

Aş vrea să funcţionez în Comisia de dezvoltare regională. Obsesia mea sunt fondurile europene. S-au mai reuşit proiecte pe ici şi colo. Am încercat să schimb cât am putut când eram ministru al Fondurilor Europene. Trebuie, din Parlamentul European, să ne concentrăm pe Regulamentul Fondurilor Europene. Mi-aţi spus trei, eu vă spun unul care acoperă multe. 

Un Guvern PSD nu va mai fi în 2020. Va fi un Guvern din care va face parte şi USR şi va stabili agenda. E bine să fim noi parlamentari pricepuţi la Bruxelles şi cu un Guvern USR. 

Aţi fost numit „ministrul zero“

În anul pe care ei îl zic zero au intrat 7 miliarde de euro. Proiectele nu cresc în copaci. Ce se chinuie acum să facă e să anunţe la Bruxelles, proiecte deja făcute, unele cu bube. Noi aveam bani europeni pentru dezvoltare regională. Ei au lansat PNDL. Corecţiile financiare vor fi enorme. Proiectele PSD sunt proaste în sine. 

Aţi vota o rezoluţie împotriva României?

O rezoluţie  pe modelul Ungariei, nu. Nu aş vota ceva pe modelul Articolul 7. O rezoluţie simplă aş vota. Noi am intrat în Europa pe semnătura domnului Tăriceanu, cu MCV, cu promisiunea unui CSM independent. USR e partidul care în 2016 a spus că noi vrem continuarea MCV. Noi am scos 1 milion de semnături la „Fără penali“. Ne-am opus şi la referendumul pentru familia tradiţională. USR e o organizaţie a oamenilor cinstiţi. 

Dvs. mergeţi şi pentru bani la Bruxelles?

Nu! Eu nu am intrat nici în Parlament pentru bani. Câştigam mai bine ca privat. Eu vreau europarlamentari puternici, care să reprezinte România. Nu trebuie să ne ducem băţoşi să ducem linia Ministerului de Externe. Eu am fost în 22 de filiale în USR. Nu e de imaginat la USR că poţi trimite rude, semianalfabeţi. Mie îmi pare rău că România nu are locuri suficiente. 

Câte locuri vreţi să obţineţi? 

Minim trei, dar sperăm la cinci. Sunt sigur că vom lua peste 10%.

Credeţi că subestimează Dacian Cioloş USR? 

Cred că da. Nici el, la fel ca multă altă lume, nu vede această desfăşurare de forţe, pe care eu o ştiu foarte bine pentru că m-am ocupat de extindere. Eu merg peste tot în campanie. Eu vorbesc cu oamenii şi le spun să mă voteze, să candideze pentru funcţii. 

Am făcut parte din Guvern şi eu am fost singurul ministru (n.r. - din Guvernul CIoloş) care a făcut pasul spre politică. Am avut dezbateri în Guvern, cu Cioloş. Am avut dreptate cu politica. Am arătat că nu poţi da porcii la o parte dacă stai pe margine şi fluieri la ei. 

Bateţi şaua ca să priceapă şi oamenii lui Cioloş că nu e suficient să postezi mesaje?

Nu bat şaua, zic direct. Au început să facă filiale. Sper că vor avea timp ca până la alegeri să aibă insfrastructura necesară ca să performeze. Împreună sau separat vom lucru

Împreună sau separat cu RO+?

Deocamdată aşteptăm să se înregistreze Ro+. Avem o comisie de negociere, să vedem cum sunt împărţite locurile. Apoi, mă pronunţ. Acum e o bunăvoinţă reciprocă, dar trebuie să vedem cum facem. Decizia şi e important să ne pronunţăm pe ce negociem. Discutăm despre zestrea comună. Nu mai e pasiunea romatică. Sonsajele spun că împreună am lua mai mult. 

Cât de mult?

Câteva procente mai mult. Am făcut sondaje paralele. A ieşit că lumea ar vrea să mergem împreună. USR e pregătit şi pentru varianta împreună şi varianta separată. Europarlamentarele vor fi pe mobilizare. Noi am arătat că putem scoate oamenii la vot. Vor fi 2 partide pentru care alegerile vor fi vitale: PSD şi USR. USR a performat în meciuri amicale. Acum, meciul va fi oficial. Va fi primul semn în care se va sparge şi tendnţa de subevaluare a noastră. 

Din aceste alegeri interne vor ieşi şi nişte oameni superpregătiţi. Noi vrem să mergem împreună nu pentru că e mai bine pentru USR, ci pentru că vom face acel pol care altfel va discuta cu grupul Macron-ALDE. 

Vă gândiţi că bateţi PNL?

Da, împreună putem bate PNL. Noi vrem să batem şi PSD. Mai ales că ei vor merge cu dinozauri pe listă. 

Dacă bateţi PNL la europarlamentare, aveţi propriul candidat la prezidenţiale? 

Nu, asta rămâne de negociat. De negociat cu RO+. Eu prefer să avem candidatul nostru la prezidenţiale. Noi avem lideri. În primul rând, Dan Barna. Eu cred că Dan Barna va fi preşedintele României. Nu neapărat la aceste alegeri. 

Vă simţiţi locomotivă a partidului? 

Cred că avem nevoie pe listă de oameni cu notorietate şi cu oameni care pot creşte. Eu sunt mix-ul de notorietate şi experienţă în USR. M-am ocupat mult timp de afaceri europene şi de fonduri. Am stat mult să meditez dacă să merg sau nu. Parlamentul României e varză pe probleme europene. Parlamentul României s-a autocastrat pe această problemă. Eu, personal, sunt mai util acum în Parlamentul European. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite