Adevărul Live, Cristian Buşoi: Crin Antonescu îl va susţine pe Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul PNL, Cristian Buşoi, FOTO Adevărul
Europarlamentarul PNL, Cristian Buşoi, FOTO Adevărul

Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi a fost invitat, marţi, la Adevărul Live unde a făcut o trecere în revistă a atuurilor pe care Klaus Iohannis va miza pentru a-l bate pe Victor Ponta în cursa pentru Cotroceni.

Principalele declaraţii:

Cum vedeţi candidatura lui Klaus Iohannis?

Cristian Buşoi: În acest moment, odată cu candidatura oficală de ieri, vechiul PNL şi vechiul PDL s-au mobilizat pentru a susţine această candidatură. Încă de ieri, domnul Iohannis a ţinut să-i mulţumească lui Cătălin Predoiu pentru felul în care s-a dus competiţia şi pentru modul elegant în care s-a purtat dialogul şi pentru decleraţiile domniei sale că, din momentul desemnării, va fi alături de Klaus Iohannis.  

PNL-PDL funcţionează ca o adevărată echipă? Sau promisiunea postului de premier pentru domnul Predoiu a fost o compensaţie?

Nu e vorba de aşa ceva.  Înainte de a fi vorba de nume, în anexa protocolului se spune clar că, dacă unul dintre partide va avea nominalizarea pentru funcţia de preşedinte, cel de-al doilea partid va selecta candidatul pentru funcţia de prim-ministru. Dacă în campania electorală se va merge pe ideea de un tandem, decizia se va lua în curând de echipa de campanie. Faptul că există două nominalizări sunt lucruri clare, stabilite.

Cu tandem sau fără tandem Predoiu îl va susţine pe Iohannis?

A spus-o foarte clar public, în şedinţa de ieri. Predoiu este un om serios, care vorbeşte foarte clar ce are de gând să facă. Este un plus important pentru campania domnului Iohannis. Aşa cum este un plus că MRU se va implica în campanie şi va susţine candidatura.

Sunteţi sigur că MRU se va implica în campania electorală?

Foarte sigur. A reafirma şi în această dimineaţă. A fost şi dimineaţă la şedinţă.  

Crin Antonescu nu se regăseşte în lista de nume..

Va susţine campania lui Klaus Iohannis. Nu am mai vorbit cu Antonescu de la Delegaţia Permanentă de desemnare. Probabil şi-a luat câteva zile libere, pentru a se odihni după un an foarte greu. Cred că de la 1 septembrie veţi vedea foarte clar participarea domniei sale. Chiar dacă fizic nu a participat la ultimele reuniuni, a fost la câteva emisiuni activ, sigur că prin telefon . Este un lider respectat al PNL şi dacă merge cu acelaşi talent în direcţia în care merge PNL aceste eforturi vor fi apreciate de toţi colegii. Depinde şi de ce îşi doreşte domnia sa. Din punctul de vedere al mebrilor PNL nu există nicio problemă ca dumnealui să aibă un rol important.

Domnul Predoiu va trebui să aştepte o perioadă de timp înainte să ajungă în fruntea guvernului

Există o majoritatea parlamentară dar nu este foarte solidă. E dor o chestiune de timp, dar nici foarte îndelungat. E greu să pierzi voturile cetăţenilor şi apoi să conduci România ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. 

Credeţi că se va reseta majoritatea parlamentară?

Îmi este greu să fac un pronostic. Când cineva pierde alegerile este foarte greu să menţină o majoritară parlamentară. 

Dacă Victor Ponta va pierde alegerile va fi decapitat de partid?

Este greu de spus. Are cazuri în care candidaţii care au pierdut nu au avut viaţă uşoară în partid: Năstase şi Geoană.

Despre vizita lui Iohannis la vila Dante

Domnul Iohannis a spus că e vorba de o întâlnire din 10 iulie în care a fost la casa Dante la invitaţia lui Duane Butcher, fostul Însărcinat cu afaceri american. Acesta a fost motivul pentru care Klaus Iohannis a fost văzut la vila Dante. Este o dezinformare. Sper ca lucrurile să nu meargă în direcţia asta. Cei care lansează astfel de informaţii se decredibilizează. Cu siguranţă vor fi multe atacuri negative şi neadevărate. Deja sunt încercări pe anumite canale media de a decredibiliza candidatul ACL. 

Cum se raportează PNL la Traian Băsescu?

Domnul Iohannis a spus că ACL nu este un proiect împotriva sau pentru Traian Băsescu, care îşi va încheia mandatul la sfârşitul acestui an. Această disperare de a lega imaginea lui Klaus iohannis de Traian Băsescu dovedesc o ultimă resursă de propagandă. Proiectul Klaus Iohannis nu are nicio legătură cu Traian Băsescu. 

Cum vedeţi folosirea temei religiei în campanie?

Este foarte riscant să foloseşti această temă. UE promovează egalitatea de şanse: de a alege şi de a fi ales. România este un model de bună convieţuire între diferite confesiuni. Domnul Iohannis a dovedit că este un bun român. Această temă se va întoarce împotriva celor care vor să o folosească. 

Care ar fi principalul argument pentru care Iohannis îl va bate pe Victor Ponta?

Proiectul cu care vine Iohannis pentru România oferă garanţia că viitorul preşedinte este o eprsoană care îşi va respecta atribuţiile. 

Va cântări mult candidatura domnului Tăriceanu?

Nu ştiu dacă oameni cu convingeri de dreapta se vor lăsa convinşi că partidul domnului Tăriceanu este de dreapta. Este posibil ca în turul unu domnul Tăriceanu să obţină un număr de voturi semnificativ. În turul doi sunt două fenomene importante: trebuie convinşi votanţii candidaţilor care nu au intrat în turul doi şi vin până la un milion de noi votanţi care nu participă la majoritatea alegerilor.

Aţi fost curtat de partidul domnului Tăriceanu?

Nu.Decizia foarte fermă de a rămâne în PNL a fost clară încât nu cred că a lăsat loc de interpretări. 
Odată cu încheierea acestui an foarte dificil, România să se aşeze pe o altă filozofie. 

Despre Dacian Cioloş

Domnul Cioloş este un comisar care şi-a făcut bine treaba. Este bine venită renominalizarea. Sunt şanse mari să obţinem portolofiul Agriculturii din nou. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite