VIDEO Cartianu, la Adevărul Live: O condamnare a lui Năstase ar radicaliza bătălia între politică şi Justiţie. Cred că va fi o sentinţă de condamnare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii Liviu Iolu şi Grigore Cartianu au vorbit, la Adevărul Live, despre anul politic 2014 care se anunţă unul mai mult decât agitat.

Despre situaţia din Marea Britanie

Duduie ţara deja. Un subiect care vine dinspre exterior este povestea cu Marea Britanie şi valul de imigranţi români. Cu talent au lucrat, dar măsluind adevărul. Este o campanie aberantă care va fi demontată de realitate. O să treacă şi un an şi nu o să vedem un flux mai mare ca până acum. Angajatorul englez spune, „Hai să iau un român că ăsta munceşte“.

Aceasta este o campanie mincinoasă. Asta îmi vorbeşte foarte mult de popoarele britanice. Dacă înghit asta... Să dai 3 euro la patru zile, adică vreo 25 de euro pe lună, asta îmi spune ceva. Sunt oameni cu studii care nu sunt incapabili să gândească. Parlamentarul britanic a zis: „Ce face Băsescu, câştigă anul acesta alegerile“. Nu ştia că Băsescu nu mai are voie să candideze. Documentează-te înainte. Toţi îi vor oferi job-uri (n.r. Victor Spirescu). El a invadat Marea Britanie. Norocul lui este că a fost singurul român.

Despre Parlamentul României

Vor avea intenţia să legifereze hoţia în România. Tolomacii ăştia sunt în vacanţă. Sunt sătul de povestea: „Parlamentul este suveran“. A ajuns la nivelul cel mai jos. Anul acesta va fi criza de încredere a democraţiei, în special prin Parlament. Parlamentul este râsul râşilor.

Eu am o problemă cu organizaţiile romilor pentru că nu sunt eficiente. Proiectele sunt izolate. Trebuie să fie ceva de masă. Este o problemă a statului român, a ONG şi a Comisiei Europene. Nu sunt numai romi din România. Mai sunt şi alte etnii. Ne-au învăţat şi pe noi romii. Este o problemă europeană.

Despre Adrian Năstase

Este un moment important. Este o lună importantă. Sunt mai multe sentinţe de dat. După părerea mea, 2014 este anul decisiv pentru Justiţie. Meritele lui Băsescu: orientarea externă, unde nu s-a bâlbâit, şi în zona Justiţiei. Până să vină Băsescu, Justiţia nu funcţiona. Băsescu va accentua pe cât va putea să-şi desăvârşeacă opera pe aceste două direcţii.

Grigore Cartianu despre ce ne aduce anul politic 2014


Are contacte puternice în zona externă. Nu întâmpător a anunţat că astăzi va merge la şedinţa CSM. Băsescu va juca această carte până la capăt. USL este un pericol pentru Justiţie, dar cred că nu va băga capul în lesă, ci va lupta împotriva politicienilor bezmetici. Justiţia este descătuşată. Dacă Adrian Năstase va fi achitat va fi pentru că judecătorii nu au avut toate datele. Eu cred că va fi o sentinţă de condamnare pentru că ştiu cazul.

O condamnare a lui Năstase şi a lui Fenechiu, şi urmează şi altele, ar radicaliza bătălia între politică şi Justiţia. Aici sunt foarte importanţi jucătorul Traian Băsescu, UE şi presa. Bătălia aceasta trebuie căştigată de anti-corupţie. Cred că dacă Parlamentul va îndrăzni să facă ce a încercat în decembrie, zeci de miii de oameni vor fi în stradă.

Despre Traian Băsescu, după expirarea mandatului

PDL va lua mai mult decât a luat data trecută. Sunt şanse să fie un preşedinte anti-USL. Traian Băsescu va juca foarte tare în acest ultim an de mandat. Va fi foarte activ şi portavocea Opoziţiei. El va fi foarte ferm în ceea ce face, dar va încerca să facă nişte înţelegeri politice. Va încerca să atragă şi din USL. Dacă îl va convinge pe Ghiţă şi Ponta, va atrage RTV.

Raportul de ţară va fi cel mai dur, mai dur decât în vremea lui Năstase. Românii care vor ieşi în ţară pentru Justiţie. Vor ieşi mai mulţi decât pentru Roşia Montană, gaze de şist. Anul 2014 va fi anul pentru Justiţie. Să nu uităm că se află un deputat Vasilescu, fost deputat Păsat. În 2014, mulţi vo fi la puşcărie. Vom avea un raport pe Justiţie, în ianuarie 2015.

Despre anul politic 2014

Va fi un an care ni se va părea fără precedent. Va fi anul în care se pune la modul direct problema arestării unui mare patron de presă: Voiculescu. Apărăm tot ce înseamnă corupt în ţara asta. Badea nu face decât să-l înjure pe judecătoarea care l-a condamnat în dosarul cu Horia Georgescu. Cred că va fi anul în care aceste posturise vor compromite.

Să-l pui pe Gigel Ştirbula Cultură, un agramat.. Iliescu l-a pus pe Pleşu. Să nu fi în stare să pui un ministru la Cultură, să fi un demolator de instituţii, să distrugi ICR... Este o guvernare care se va spulbera singură. Ponta va candida la Preşedinţie pentru că la guvernare nu rezista nici măcar doi ani.

Traian Băsescu este obligat să declanşeze un referendum care să rezolve problema cu Parlamentul. Trebuie să rămână maximum 300 de parlamentari. Banditismul politic nu mai ţine cont de nimic. Eu sunt mai optimist şi spun că va fi anul în care Justiţia va câştiga teren. Există banditism de clică politică.


Azi, la doar câteva zile după intrarea în noul an, vom afla dacă fostul premier Adrian Năstase va intra pentru a doua oară la închisoare, iar acest eveniment poate seta felul în care politicienii se vor raporta la justiţia din România.

De această condamnare poate depinde „nevoia" aleşilor de a vota legi pentru imunizarea lor în faţa procurorilor şi judecătorilor.

Ne mai aşteaptă şi două feluri de alegeri, europarlamentare si prezidenţiale, care pot fi influenţate de legile anti-justiţie.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite