Liderul deputaţilor UDMR: Moţiunea va trece. PNL are prima şansă de a forma un nou guvern, probabil minoritar. UDMR nu exclude total intrarea la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi, a declarat, la Adevarul Live, că moţiunea de cenzură a Opoziţiei va trece, pentru că PSD nu mai poate administra ţara. Korodi nu crede în varianta alegerilor anticipate şi susţine că PNL are prima şansă de a forma un nou guvern, chiar dacă va fi unul minoritar. Liderul maghiar nu exclude intrarea la guvernare într-o coaliţie cu PNL.

Adevarul: De ce votează UDMR această moţiunea de cenzură?

Attila Korodi: Prima dată am votat în iunie. Din luna mai nu mai avem colaborare cu coaliţia. S-au schimbat multe. După decizia ALDE de a ieşi de la guvernare, când s-a creat o şansă reală de a spune Guvernului Dăncilă stop, decizia a fost normală: susţinem demersul Opoziţiei. Important e ca Guvernul Dăncilă să plece, pentru că nu mai poate administra ţara. 

Şi să vină un guvern format din cine? 

PNL, din momentul în care a lansat moţiunea, a spus că îşi asumă rolul de a forma un guvern. Aşadar, prima şansă e de a contura un guvern în jurul PNL. 

PNL nu are suficienţi parlamentari. Vedeţi un Guvern PNL minoritar?

Mai degrabă aşa. Nu ştiu câte forţe politice vor veni. PNL, dacă se axează pe lucrurile esenţiale, poate face acest lucru, deoarece nu naşte conflicte.

UDMR va intra acum la guvernare cu PNL, dacă vine cu propunerea?

UDMR nu are un răspuns, pentru că nu a fost dusă dezbaterea. Părerea mea personală e că nu ar trebui să intrăm la guvernare. Cred că dacă Guvernul e mai suplu, echipa e mai mică, se poate gestiona mai bine situaţia. 

Nu excludeţi total varianta de a intra la guvernare?

Nu exclud total, dar nu avem o decizie în spate. 

Credeţi că se va respecta cifra la vot de pe moţiunea de cenzură, adică să fie 237 de voturi?

Da, dar pot fi sincope în ambele direcţii. Cunoscând zona parlamentară, cred că pot fi mişcări şi din zona guvernamentală. Moţiunea ar trebui să treacă. 

PNL spune că va vota cu bilele la vedere. Cum votează UDMR?

Noi întotdeauna am votat aşa cum a decis grupul. Eu nu pot spune cum se procedează. Probabil când se defineşte ziua moţiunii, preşedintele va convoca grupurile reunite şi vom stabili cum votăm. 

Cum s-au dezgheţat relaţiile cu PNL?

Nu s-au dezgheţat, ci au fost discuţii mai intense. Cred că trebuie să contruim ce ne leagă şi să evităm relaţiile care ne tensionează. 

Se vorbeşte despre posibilitatea alegerilor anticipate. UDMR susţine această variantă?

Nu credem că această variantă ar putea fi viabilă. Structura partidelor din Parlament nu se schimbă. Întrebarea e dacă se poate cuantifica o majoritate covârşitoare ca să pice două guverne ştind că apoi poate unii deputaţi sau senatori vor reveni în Parlament. 

De ce nu vrea USR să intre la guvernare?

Se vede că există o competiţie între PNL şi USR. Dacă va intra la guvernare USR alături de PNL depinde de calculele lor politice. 

Cine va trebui să propună viitorul comisar eueopean: PSD sau viitorul Guvern?

PSD a gestionat slab situaţia comisarului european.Sunt zone care nu sunt bine traduse în codificări legislative, constituţionale. Asta ne arată hibele. Ar trebui corectate în viitor. 

Ungaria a fost în aceeaşi situaţie ca România. Cum vedeţi situaţia?

Nu comentez. Acolo e vorba de o preferinţp politică, aici de o problemă de integritate. 

Pe lista scurtă a României se afla doamna Luminţa Odobescu. Vi se pare fezabil? 

Doamna Odobescu ar putea face faţă, pentru că a lcurat cu dosare mari. Dar cred că PSD are numeroase opţiuni.

Pe cine vedeţi în finala pentru prezidenţiale?

Kelemen Hunor ar trebui să ajungă în turul 2. Iohannis sigur e acolo,d ar sondajele sunt contradictorii. candidaţii principali sunt doamna Dăncilă, domnul Barna şi domnul Diaconu. Vor fi multe jocuri de campanie, iar indecişii vor stabili. 

Credeţi în teoria că Iohannis va face tot să o ducă pe Dăncilă în turul al II-lea pentru a avea un al doilea tur uşor?

Cred că populaţia va decide. Tendinţele erau că doamna Dăncilă va fi în turul 2. 

Dacă trece moţiunea, mai ajunge Dăncilă în turul al II-lea? 

Da şi nu. Depinde. O finală Iohannis-Diaconu e deschisă, la fel ca o finală Iohannis-Barna.

În urmă cu cinci ani electoratul maghiar a avut o pondere importantă în alegerea preşedintelui Klaus Iohannis, a obţinut foarte multe voturi în judeţele dominate de electoratul maghiar. După cinci ani ce reacţie aveţi din teritoriu faţă de mandatul preşedintelui?

Mai mult de jumătate din membrii comunităţii cred că preşedintele nu şi-a făcut treaba. E o măsurătură din mijlocul verii. Dacă acum cinci ani de zile 80% din electorat mergea către domnul Iohannis, la ora actuală opţiunile sunt undeva la 40%. Şi asta pentru că domnul Iohannis către comunitatea maghiară nu a formulat niciun mesaj, niciun gest politic, ci din contră, au fost decizii care au fost înţelese de comunitatea maghiară ca şi decizii împotriva comunităţii. Legate de legi importante în educaţie de exemplu, care sunt elementare pentru noi să reuşim să clădim un sistem educaţional cât mai solid.

Şi de partea cealaltă cum vede electoratul maghiar guvernarea PSD din care nu aţi făcut parte, dar totuşi o bună perioadă de timp aţi sprijinit-o în Parlament.

Comunitatea maghiară niciodată nu a avut o opţiune pozitivă faţă de PSD, dar a înţeles situaţii politice şi întotdeana a comunicat cumva cu UDMR despre opţiuni. Comunitatea maghiară a înţeles şi deciziile favorabile, a înţeles şi decizia noastră de a nu mai avea o colaborare politică în Parlament cu PSD. Important e să ştii să comunici cu comunitatea maghiară şi aici lucrăm foarte mult să înţeleagă comunitatea când luăm o decizie, de ce o luăm.

Vă aşteptaţi pe fondul acestei nemulţumiri şi faţă de mandatul preşedintelui şi faţă de PSD, la un absenteism la alegerile prezidenţiale?

Dacă vorbim cu oamenii din localităţile noastre, este o opţiune destul de clară, confuzia pentru turul doi, mesajul nu prea există candidaţi buni, toată lumea e într-o zonă gri, fără un program care să dea o viziune pe termen mediu şi lung. Din cauza aceasta mai degrabă absenteismul va fi decisiv în turul doi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite