Traian Băsescu, la Adevărul Live: Până pe 10 octombrie mă voi înscrie în PMP. Nu spun nici nu, nici da unei candidaturi la Primăria Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte Traian Băsescu. FOTO Eduard Enea
Fostul preşedinte Traian Băsescu. FOTO Eduard Enea

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a vorbit, joi, la Adevărul Live, cu jurnaliştii Liviu Iolu şi Dan Marinescu, despre criza imigranţilor, despre relaţia cu Republica Moldova, moţiunea de cenzură a PNL, dar şi despre activitatea Guvernului Ponta. Fostul şef de stat a comentat şi faţă de acţiunile Opoziţiei, dar şi de faptul că România îşi pierde din credibilitate având un premier trimis în judecată.

Principalele declaraţii ale lui Traian Băsescu:

Veţi fi preşedintele PMP?

Nu ştiu. Va trebui să găsim o formulă. Până pe 10 octombrie mă voi înscrie în PMP. Obiectivul meu este să construiesc un partid nou, care să nu fi fost implicat în compromisuri. De aceea sunt şi reticent în a mă aşeza în poziţia numărul unu. Va trebui să găsim o formulă. Vreau să transfer acestui partid toată experienţa mea.

De ce credeţi că a eşuat proiectul M10?

Nu cred că proiectul M10 poate fi etichetat ca fiind un proiect eşuat, chiar dacă PMP, la câteva luni de la înregistrare a reuşit să treacă pragul la europarlamentare. M10 a fost conceput puţin naiv. Partea organizatorică nu a funcţionat la M10. Nu am vrut să lansez ipoteza că acest partid nu va ştii ce este compromisul. Problema este ce tip de compromis faci. Dacă aş fi în situaţia de a mai face compromisul cu Voiculescu, nu l-aş mai repeta.

 Ce compromis nu aţi face sub nicio formă acum?

Compromisul unei alianţe cu PSD pe care l-am făcut în 2009. Indiferent cine este liderul PSD.

Credeţi că Victor Ponta mai are vreo şansă să recupereze partidul?

Nu. Partidul, nu. Mă uitam la un om care nu m-a menajat deloc, Cătălin Ivan. Este un tip curat, europenizat, care ar fi putut fi o soluţie excepţională. Nu cred că vine la PMP.

S-a speculat foarte mult după o întâlnire de-a dumneavoastră cu domnul Oprea. Despre ce a fost vorba? Despre o alianţă cu UNPR-ul?

Nu aveam nicio legătură cu alianţele. Nu sunt un suporter al partidului de tip UNPR. Întâlnirea mea a vizat JAI. A vrut să ştie de ce am poziţia aceea legată de imigranţi. A fost o invitaţie la masă pe care nu aveam de ce să o refuz. UNPR este un partid şantajist. Pentru mine s-a terminat povestea cu interesul naţional la Gabriel Oprea.

Credeţi că Dragnea şi Ponta ar fi înţeleşi? Că fac un joc amândoi?

Cred că se urăsc sincer, însă au ipocrizia socialiştilor de tip vechi, care sunt în stare să mintă fără limite şi să se pupe. Sunt însă tare să se pupe pe gură, deşi se urăsc sincer. Dragnea s-ar vrea şi prim-ministru şi sunt sigur că va încerca un astfel de joc. Şantajează preşedintele să pună un pesedist. Un şantaj ordinar. Cred că preşedintele greşeşte. După ce a văzut că această majoritate este betonată, trebuie să ia notă că PNL nu poate să preia guvernarea. I-aş chema la Cotroceni.

L-ar lăsa în offsaid pe Victor Ponta şi pe Dragnea şi pe domnul general. În acet moment, pasul care este de făcut este invitarea la Cotroceni a coaliţiei. Le-aş spune: suntem toţi de acord că România are un prejudiciu cu un premier trimis în judecată. Faceţi-mi o propunere pentru un alt premier şi eu semnez decretul. Preşedintele are ca obiectiv să readucă Guvernul în calitatea de partener pentru celelalte Guverne. Trebuie găsită soluţia pentru ca domnul Ponta să plece.

Ponta supravieţuieşte politic sub doi preşedinţi: Traian Băsescu şi Klaus Iohannis. E un supravieţuitor politic?

Sub mine nu a avut aceste probleme. Vor fi deontologi care vor spune că Băsescu atacă Justiţia. Victor Ponta nu a fost trimis în judecată pentru fapte săvârşite în timpul mandatului de prim-ministru. De afacerea Rovinari-Turceni se ştia de prin 2007 - 2008. Abuzul în serviciu nu poţi să-l faci singur. Vă dau cazul doamnei Udrea. Cel presupus că a venit cu geanta a fost disjuns din cauză. A rămas secretarul general şi ministru. Disjungeam partea lui Victor Ponta până îşi termina mandatul.

În momentul în care îndeplineşte funcţia de prim-ministru, lucrurile puteau fi rezolvate în aşa fel încât să nu pui Guvernul tău în dificultate. Nu trebuie să se schimbe Guvernele cu procurori. Un simplu procuror poate să aducă România într-o situaţie dificilă.

traian basescu foto eduard enea

Ştiţi că teoria DNA-ului, a procurorilor, e că oamenii aceştia nu şi-au continuat afacerile deoarece ştiau să facă afaceri doar cu statul?

S-au furat de la fiecare cetăţean 3.000 de euro, care a cumpărat Volkswagen. Firmele, în orice condiţii, trebuie lăsate să-şi continue activitatea pentru că dă locuri de muncă. Proprietarul infractor al unei firme care lucrează cu o mie de muncitori a făcut şi din firmă şi din oamenii ăia nişte infractori. Nu mă poate nimeni convinge că recuperează prejudicul distrugând firma. Firmele trebuie protejate în orice ţară.

Susţineţi teoria asta şi în cazul firmei lui Dan Voiculescu?

În cazul oricărei firme. Firma trebuie protejată de ticăloşia proprietarului. La noi, legislaţia nu interzice acest lucru.

Atunci confiscarea sediului firmei Antenei 3 intră în această logică?

Îi împiedică să funcţioneze? Nu au posibilitatea să se mute în alt sediu? Nu ştiu. Eu vorbesc despre nişte principii. Propietarul să meargă unde îl trimite legea, dar firma trebuie protejată.

Primarul e reţinut pentru corupţie. Cum vedeţi ieşirea din această problemă? Pe cine vedeţi la Primăria Capitalei? Primăria Capitalei, un blat politic?

Pe mine m-a surprins aerul de aranjament între PNL şi PSD. A fost ales un primar UNPR. Orice partid mare ar fi vrut funcţia de primar interimar pentru a pregăti câştigarea alegerilor. De fapt, USL funcţionează. Marele Atansiu s-a întâlnit cu secretarul general al PSD în pre-ziua alegerilor. Aceea nu este o întâlnire de taină, la un retaurant. Nu a existat niciun efort al PNL la moţiunea de cenzură. Vrei să iei UNPR să te ajute, dar dai mesajul că niciodată Gabriel Oprea nu va fi prim-ministru. Să înşeli chiar aşa propriul electorat.

Există varianta unei alianţe cu PNL-ul?

Deocamdată să vedem ce procent obţine PMP la legislative şi discutăm pe urmă.

Este o miză pentru PMP alegerile locale?

O miză foarte importantă. Nu spun că au şanse să câştige multe primării.

Va avea PMP candidaţi în toate marile oraşe? Şi la Bucureşti?

Să vedem. În mod cert va avea un candidat, dar să fie cu şanse. Aici vine întrebarea: Va candida Traian Băsescu la Primăria Capitalei?

Doamna Udrea a alimentat varianta candidaturii dumneavoastră? Ar fi o soluţie bună candidatura dumneavoastră?

Nu ştiu de unde a lăsat Elena Udrea această posibilitate. Nu spun nici nu, nici da. Abia construim un partid. Nu mi se pare că cineva care a fost preşedintele României mai intră într-o competiţie locală, dar în politică nu faci întotdeauna ce vrei, ci şi ce trebuie. Este cale lungă până acolo.

Cum a fost posibil să se ajungă la un scandal cum este cel de la Apa Nova?

A fost dezvoltări foarte mari în aceşti zece ani. Până de cuând APA NOVA a avut management francez. Au lăsat management român. Este exclus ca managementul francez să nu ştie de aceste poveşti cu bani. Că ei nici usturoi nu au mâncat, nici gura nu le miroase. La noi, vinovaţi sunt doar românii. Dacă cineva vrea să mă convingă că la Microsoft nu s-a ştiut despre şpăgile care trebuiau să se dea în România, mă crede naiv. Mita din astfel de contracte se dă cu aprobarea corporaţiilor străine. Vom vedea cu EADS. Nu ne atingem de corporaţia română. Ambasadorul olandez vine să ne dea lecţii publice. Lukoil din judeţul Prahova are head office-ul în Olanda şi presupusa spălare de bani s-a făcut cu contribuţia majoră a head ofiiceului Olandei.

 E doar slugărnicie sau e şi altceva?

Deocamdată mă limitez la doar atât.

Există discuţii de asemenea natură şi la nivelul şefilor de stat?

Vă mărturisesc că nu mi s-a întâmplat ca un alt şef de stat sau prim-ministru să ridice problema unei firme. Când eram primar veneau ambasadori ba pentru o firmă germană, ba pentru o firmă franceză.

Cum vedeţi problema siriană şi clinciul dintre Rusia şi SUA?

Nu este un clinci. Să închidem subiectul, ci doar propagandă. Putin nu ar fi atacat în Siria fără un acord american. În mod cert a avut un alt fundament: Israelul. Nu ar fi fost posibil o acţiune a Rusiei fără un acord. Casa Albă a fost într-o mare dificultate să nu ajungă la o înţelegere cu Putin. Kerry a declarat că dacă a fost bombardat Statul Islamic este în regulă. Declaraţii dulci. După ce s-a aceptat ca Rusia să joace în teritoriul sirian, în mod cert şi SUA va informa Ministerul de Externe de la Moscova despre acţiunile lor. Analiza mea este următoarea. Pentru americani, existanţa sau non-existenţa lui Assad a trecut pe planul doi. Şi americanii şi ruşii au stabilit că riscul cel mai mare este Statul Islamic şi nu Bashar Al-Assad.

Soluţia pe care eu o sugerez de trei ani- şi am văzut unii care se dau mari strategici- că şi-a chimbat poziţia. Soluţia corectă era ca statele occidentale să scape, în primul rând, de Statul Islamic. Or să trimită trupe în Siria. A doua variantă, prima, ca valoare, este să finanţeze armata siriană, să o faci capabilă să lichideze Statul Islamic, şi să ajuţi cu lovituri aeriene.

 Aţi avut această poziţie la summitul din Ţara Galilor?

Da. Am avut această poziţie în Consiliul European. Trebuie o acţiune concertată. Şi armata irakiană şi armata siriană trebuie ajutată. La ce îmi foloseşte să mă cramponez că nu vreau un dictator în Siria? Un şef de stat care utilizează arme chimice împotriva Opoziţiei este un şef de stat care nu mai are cum să rămână şef al unui stat, dar avem un pericol mai mare decât un dictator: Statul Islamic.  Ce facem? Punem în coasta Israelului un stat islamic.

Am stabilit că Gadaffi este un dictator şi trebuie dat jos cu aviaţia. L-am dat jos. Ce avem? O Libie destabilizată. Marea problemă pe care am avut-o întotdeauna legată de dictatori a fost că am decis să-i dăm jos, dar nu am ştiut ce punem în loc. Trebuie să pregăteşti democraţia pentru că populaţiile nu sunt educate în spiritul acesta.

traian basescu foto eduard enea

 În Turcia se poate?

Turcia trece printr-un proces treptat de reislamizare. A revenit moda cu vălul la femei. Nu sunt atât de convins că se poate garanta succesul. Va trebui să ne abţinem de la a schimba dictatori. Estul Europei nu avea o tradiţie musulmană. Doar vremelnic regimurile democratice au fost înlocuite cu nişte dictaturi, dar fibra românului a fost dinainte de comunism. Ţările din Estul Europei au fost ţări democratice, în care au existat alegeri.

 Dumneavoastră l-aţi cunoscut pe Bashar al-Assad. Ce impresie v-a făcut?

A fost şi la Bucureşti. Am fost şi eu la Damasc. Dacă aş vorbi despre impresiile mele, aş încălca un lucru. Niciun şef de stat nu vorbeşte despre impresiile personale. Un om instruit, este educat, cu Facultate făcută în Marea Britanie, cu o soţie britanică. În lipsa pragmatismului, ne pregătim de un eşec uriaş în Orientul Mijlociu.

 Noi europenii? Sau şi Statele Unite?

Noi, cu toţii.

 Cumva această aparentă cedare a americanilor în problema siriană ţine şi de cedarea ruşilor în problema iraniană?

Nu cred că a fost un târg pentru că problema iraniană a fost un succes diplomatic american pe care, probabil, Obama îl va trece primul pe listă. Nu cred că ruşii au avut un rol major aici. Ei au susţinut Iranul până când a început să cedeze. Este un mare succes al diplomaţiei americane.

Mai este şi Cuba.

Acolo a fost o dezgheţare. Sunt mai uşor de făcut.

De ce joacă UE atât de prost în politica externă?

Pentru că nu avem o politică externă unică. Nu cred că doamna Mogherini  este omul potrivit. În al doilea rând, statele nu furnizează informaţii. Trebuie să fie cineva care să facă analiza din ziare şi informaţia obţinută din teren de servicile de informaţii. Nimeni nu prea furnizează informaţie de spionaj.

Criza refugiaţilor s-a agravat şi din cauza unei lipse a politicii externe şi a lipsei de intelligence?

Numărul de refugiaţi a crescut an de an după căderea Libiei şi Primăvara arabă. Criza din Siria a adus a treia calea: Turcia, Grecia. A fost anunţul nefericit al doamnei Merkel pentru sirieni: veniţi! Anunţul lui Merkel a fost îngrijorător din câteva motive. Cel mai important: UE a privit destul de relaxată că în taberele Turciei erau deja 2.000.000 de refugiaţi şi deşi Turcia a făcut de nenumărate apeluri la sprijin, sprijinul a fost foarte subţire, privit mai mult ca un lucru neobligatoriu. UE trebuie să concentreze un efort financiar major pentru a da o şansă necontinuării acestul aflux.

Cred că UE s-a alertat numai când s-a rupt zăgazul din Siria pentru că semnalele le avea de ani de zile. Stătea şi nu făcea mare lucru. Chestiunea va avea repercurcusiuni majore pentru că face jocul Statului Islamic care promite reislamizare. Refugiaţii sunt bine pregătiţi. Sunt încurajaţi să plece, indiscutabil, dar de aici până la a pune în spatele lor Federaţia Rusă... Să spun că Putin le-a spus arabilor să invadeze Europa. Indiscutabil aceşti refugiaţi sunt încurajaţi să plece din ţările lor. Dar de aici până la a pune în spatele lor Rusia e pentru rusofobi. Nici eu nu sunt un iubitor al Rusiei, dar nu pot să mă fac de râs făcând analize aiurea. 

În mod cert, în interiorul acestor valuri, Statul Islamic şi-a strecurat terorişti de primă mărime ca într-un timp stabilit să-şi organizeze reţele în Europe. Nu mai vorbesc deşocul cultural care va fi uriaş pentru europeni, pentru copiii noştri, pentru nepoţii noştri. Va fi un proces de islamizare inevitabil. 

 Afirmaţiile dumneavoastră v-au adus critici de islamofobie?

Eu nu sunt un islamofob. Îmi sunt dragi musulmanii la ei acasă, dar nu văd cum vor fi integraţi în Europa. Musulmanii să meargă la ei acasă. Unii au spus că am făcut un joc politic. Total neadevărat. Opţiunea corectă a României este opţiunea zero: niciun refugiat preluat. Puteam să votez împotrivă, dar din păcate, am votat pentru cote variabile. Nu mi-am luat în spate o decizie a Parlamentului pe care nu este târziu să o iau nici acum.

L-am văzut pe Hollande spunând că cine nu acceptă cote, afară din UE. Am văzut declaraţia cancelarului austriac: nu primiţi cote, nu mai primiţi bani. Nu am văzut nicio reacţie la declaraţia cancelarului austriac. Foarte bine: nu mai contribui la fondurile de coeziune. Afară toată conducerea OMV. Aş fi sanţionat aceste ieşiri pentru că nimeni nu poate să scoată o ţară din UE. Aceste tipuri de ameninţări arată cât de slabi sunt liderii care abuzează de ele.

Eu nu-mi dau seama dacă înţelegeţi cât de grav este ca un  stat să nu poată să-şi protejeze frontierele. Nu spune nimeni că trebuia trimisă Armata. Mă refer la Ungaria, Croaţia, Macedonia. Nu spun că trebuiau să tragă. Câte puncte de intrarea avea Spania, Italia. Grecia. Nu pleacă nimeni mai departe până nu vedem cine sunteţi. Vă întoarceţi de unde aţi venit dacă nu aveţi drept de azil. Modul cum fost lăsaţi să treacă peste teritoriul UE este dezolant, iar România nu are de ce să-şi asume această esponsabilitate pentru că nu România i-a chemat.

Au fost multe voci care au criticat poziţia preşedintelui Iohannis? Că n-a acceptat din start cotele obligatorii? Ce părere aveţi de aceste cote?

Eu vă dau scris că până la sfârşitul anului va mai veni o cotă. Greşeala preşedintelui a fost că s-a lăsat păcălit că erau 1.800 şi a spus că îi putem lua. Între timp au mai venit peste 120.000. Greşeala preşedintelui a fost că a acceptat cotele. Eu aş merge pe opţiunea zero cu o decizie a Parlamentului. Mi-a plăcut atitudinea Senatului, care a dat un vot pentru neacceptarea cotelor fixe. Aici trebuie să fie o atitudine puternică a Parlamentului României penste care nici Klaus Iohannis nu poate trece, nici Victor Ponta, nici Gabriel Oprea. 

Până la sfârşitul anului, după părerea mea, va mai fi o repartizare pentru că în UE nu au intrat doar 160.000 de refugiaţi. Evaluarea mea este că sunt circa 800.000, iar până la sfârşitul anului vor fi un milion de refugiaţi. Dar la anul? Un potenţial de migranţi este reprezentat numai ceea ce este în Liban, Iordania şi Turcia. Sunt vreo patru milioane.

România, cotă zero în baza unei decizii ferme a Parlamentului. UE are 23 de milioane de şomeri. Unde mai aduc o forţă de muncă relativ prost calificată, cu  un procent de 5% cu studii superioare? În loc să fac un efort pentru a găsi locuri de muncă pentru 23 de milioane, cu un şomaj în creştere faţă de 2010... Eu am problema mea aici şi suprapun o altă problemă.

Aţi putea fi acuzat de naţionalism european?

Eu vă spun lucrurile astea din experieţă şi pentru că mi s-ar părea incorect să nu le spun. Cât timp ne vom menţine niveluri foarte ridicate de suveranitate în raport cu economia... Soluţia de salvare a UE este un marş accelerat către statele unite ale Europei. 

 Îi daţi dreptatea lui Viktor Orban? Şi el a vorbit de islamizare.

Nu vreau să mă aşez lângă Viktor Orban pentru că el are nişte excese pe care eu nu le-am avut. Ce s-a făcut acum cu cotele nu are nicio legătură cu Tratatul UE, nici cu Tratul de aderare, nici cu cel de la Dublin. Este un abuz. Decizie a Parlamentului şi atacat la Curtea Europeană.

 Aşa a zis că va face Cehia, că va ataca problema cotelor la Curtea Europeană de Justiţie.

Am patru milioane de români plecaţi la muncă. Am resursa de forţă de muncă pe termen mediu şi lung. Încerc alte metode de a-mi creşte natalitatea decât importând populaţii. Sunt şiiţi şi suniţi. Îşi pun bombe unii la alţii. Pare o greşeală uriaşă a Germaniei.

S-a vorbit de o înţelegere parafată pe vremea când eraţi preşedinte. Noi să facem o biserică la Istanbul, ei o moschee? Cum a fost?

Absolut de acord. A fost o discuţie, nu un document parafat. De când s-a instalat Erdogan ca prim-ministru, dar discuţia a fost referitoare strict la reciprocitate. Vreau un teren egal, în inima Instanbului, unde să ridice România o biserică ortodoxă.  Hai să vedem şi biserica ortodoxă. Aş vrea să văd Guvernul confirmând acest lucru. Eu ştiu cum este tratat patriarhul Constantinopolului la Instanbul. Stabilim câte turnuleţe vrei să aibă moscheea. Asta însemană că eu fac o biserică cu turla la 25 de m. Aceste lucruri sunt discutate la nivel de Guvern. Este parte a unui proces de islamizare. Terenul de la Instanbul nu a fost pus la dispoziţie.

 Există teoria celor care susţin că ar trebui să acceptăm construirea moscheei pentru că avem prea multe lăcaşuri neautorizate?

Ştiu că sunt vreo două giamii în Bucureşti. La numărul de musulmani pe care îl avem, este suficient. Partea cu cimitirul, România a îndeplinit-o. Începuse discuţiile pentru un cimitir la Domneşti. Eu am fini musulmani. Eu nu vorbesc de musulmani integraţi. Diferenţa culturală între musulmanii care de generaţii sunt în România şi cei care vin peste noapte din Orient este enormă. Dacă autorităţile religioase musulmane îl vor pune sub control se înşeală. Probabil îi văd anual la Mecca. Ştiu cât de rigizi sunt. La ora de rugăciune abandonează tot. Mulţi dintre musulmanii care vin peste noapte vin cu violenţa în sânge. Cred că este o greşeală să construim o moschee de mare dimensiune.

 Victor Ponta este unul dintre susţinătorii Republicii Moldova? De ce?

Ca şef al Guvernului are pârghiile să o facă. Trebuie să ne asumăm unirea cu R. Moldova. Este un timp care se apropie şi nu trebuie să ne găsească nepregătiţi, să nu ratăm. Trebuie simplificată procedura de acordare a cetăţeniei. Interconectarea energetică trebuie făcută.


Fostul lider de la Palatul Cotroceni va analiza mai multe teme de politică internă şi externă. În ceea ce priveşte evenimentele politice interne, Traian Băsescu va comenta moţiunea eşuată a liberalilor, jocul politic făcut de PSD şi PNL, dar şi rolul PMPîn noul sistem de partide sau bătălia pentru Primăria Capitalei.

Fostul preşedinte va vorbi şi despre criza refugiaţilor/imigranţilor, corectitudinea poziţionării României în problema refugiaţilor, relaţia cu Republica Moldova sau mişcarea polilor de putere în lume. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite