Adevărul Live.Vasile Dâncu: Iohannis nu este un vorbitor bun. Antonescu este cel mai bun comunicator din ultimii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sociologul Vasile Dâncu, directorul Institutului de Cercetare IRES, a fost invitat, marţi, la Adevărul Live. Sociologul susţine că prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, nu este un vorbitor politic bun, însă face progrese în acest sens. Dâncu mai susţine că fostul lider liberal, Crin Antonescu, l-ar fi ajutat mult pe candidatul Iohannis la capitolul comunicare, deoarece este cel mai bun comunicator pe care l-a avut România în ultimii ani.

Principalele declaraţii.

Vasile Dâncu: În ultimii 20 de ani nu a fost precampania, ci, de fapt, campanie. Nu avem însă conturate foarte bine temele de campanie. Trebuie să vedem agenda publică şi cum se raporteză candidaţii. Campanie este un fel de resetare morală a societăţii. În precampanie ar trebuie să avem o direcţie bună, pentru ca noile teme să nască optimism. Din punct de vedere psihologic încă nu suntem în campanie. 

Am putea avea cea mai slabă participare la alegeri dacă lupta electorală nu devine mai puternică. 

În 2009, Traian Băsescu a intrat în campanie în septembrie, pentru că era cel care trebuia să deconteze o guvernare. Acum, Victor Ponta, nu ar avea un motiv să intre repede în campanie. Ponta comunică în timp ce face.

Este ciudat cum candidaţii ceilalţi nu vin cu o campanie foarte intensă. Avem moţiunea ACL, dar nu este o temă foarte puternică. 

Cred că candidaţii ar trebui să fie mult mai activi, pentru că avem mai multe bătălii: bătălia challenger-ului, avem bătălia pentru locurile 3 şi 4. O bătălie este configurarea eşichierului politic pentru alegerile din 2016.

Poate fi reeditat episodul din 2009?

Se aşteaptă în fiecare campanie. Greşeală lui Mircea Geoană este eroare de strategie. În mod normal se aşteaptă marile dosare: pozele care ar putea fi incriminatoare, detalii din viaţa intimă. Astea sunt artificii de campanie care nu vor avea un efect esenţial asupra votului.

Candidaţii au strategie sau se aşteaptă să li se întâmple lucruri?

Încă nu avem o competiţie strânsă. Trendul este stabil. Elena Udrea a reuşit să intre pe tabloul principal când a anunţat candidatura. 

Domnul Iohannis a intrat mai târziu şi trebuie să s eobişnuiască cu o comunicare mai alertă şi agresivă. În politica locală nu se întâmplă acest lucru. Domnul Iohannis trebuie să facă un discurs complex, pe care începe să-l deprindă: trebuie să vorbească de proiectul extern. A făcut o greaşeală: Moldova implică un cost prea mare pentru noi. Ar trebui să corecteze acest lucru. Ar trebui să se refere la ţintele strategice ale României. Faptul că echipa lui a luat un stil comunicaţional auster este bun până la un punct. De aici încolo începe să devină un handicap. Domnul Iohannis are o încărcătură politică puternică. Este candidatul dreptei pe care nu reuşeşte să o servească ca ideologie. 

image

Cred că domnul Iohannis poate să vorbească. Este un vorbitor bun, dar nu este un vorbitor politic bun.

Un candidat pentru România trebuie să comunice masiv. Acest brand al tăcerii este filozofic bun, dar nu funcţionează la public. Drept că nu trebuie să comunice numai candidatul. Acesta mai comunică prin purtătorii de cuvânt. Crin Antonescu i-ar fi fost de ajutor. Este cel mai bun comunicator din ultimii ani, din România.

Despre Elena Udrea şi Monica Macovei

Nu sunt candidaţii care să se bată pentru primul loc. Udrea se bate pentru a-şi stabiliza un partid. Are nevoie pentru 2016 de un partid. Vrea să valorifice moştenirea lui Traian Băsescu. Însă pe moştenirea lui Traian Băsescu se bat trei actori: o parte din PD, Monica Macovei, moştenitoarea părţii legată de justiţie, şi Elena Udrea care încearcă să creeze un vehicul. Cred că un fost preşedinte încă îşi păstrează un capital politic care poate fi valorificat.

Monica Macovei va fi foarte dură, va avea un discurs legat de lupta împotriva corupţiie. Dar este un candidat care rerglează. amdouă sunt un fel de catalizatori: vor ataca şi vor crea dezbateri. Udrea aduce media în campanie, Macovei are un discurs disciplinat politic şi ideologic, în sensul că respectă o idee foarte clară. Aceste lucruri îi pun pe ceilalţi în gardă. 

Tema, lupta împotriva corupţiei, mai prinde?

Am observat o creştere a încrederii în justiţie. La noi telejustiţia a deformat esenţa. Dar nu a crescut şi încrederea în politicieni , dar nu putea să crească. Justiţia este o fază în care trebuie să se lupte cu politicul. 

Vi se pare că actualii candiaţi sunt în stare să vină cu răspunsuri la teme importante? 

Victor Ponta a început să se ocupe de chestiunile de stânga, de a face anumite dreptăţi sociale. A început să se ocupe de educaţie, de sănătate. E o mărşăvie să se spună că s-a dus în China să aducă fonduri şi că este out of NATO. 

La noi, conjunctura politică nu-i împinge pe candidaţi să fie aplicaţi unui proiect de dezvoltare a României. Societatea civilă la noi s-a subţiat foarte mult în ultimii ani. A fost şi criza şi, în plus, societatea civilă a fost absorbită de politic. Politica trebuie să se întoarcă la strategie şi ideologie. Ideologiile sunt păstrătoare de valori. Politica s-a desubstanţializat şi nu mai creează emoţii.

Cei care candidează ar trebui să aibă proiecte separate sau un proiect de ţară?

În locul unui proiect de 100 de pagini, pe care nu-l citeşte nimeni, aş prefera un proiect cu trei-patru capitole. Marea chestiune strategică este să poată alege între priorităţi. Aş prefera un priect care să redirecţioneze resurse către viitorul României.

Mai pot apărea alţi candidaţi? 

Este foarte greu de găsit acel candidat care este ascuns în mijlocul României profunde şi să devină un challenger puternic. Ca să dispară candidaţi de dreapta nu ar fi exlcus.

Cum îl vedeţi pe Călin Popescu Tăriceanu?

Adună un electorat care vine dinstre stânga sau indecişti din stânga. Deocamdată nu a reuşit. Beneficiază încă de parteneriatul simbolic cu Victor Ponta. Vin parlamentari la partidul domniiei sale dar nu înseamnă că vine şi electorat.

Dacă intră în turul doi cu Victor Ponta?

Nu cred că va intra, pentru că este o soluţie hibrid şi nu poate depăşi un prag electoral. Important este partidul din spatele candidatului în turul întâi. Crin Antonescu era un candidat puternic în 2009, dar se lupta cu candidatul unui partid mai puternic. De asta un independent nu poate câştiga un indepenedent, deşi sondajele arată că românii ar vota un astfel de candidat. 

Este importantă echipa din spatele candidatului?

Un candidat poate distruge strategia prin gesturi nesăbuite. Este foarte importantă strategia din spate. O strategie îl face să selecţioneze. Este importantă o echipă de susţinere care să-l sprijine în comunicare. Echipa trebuie să comunice şi simbolic, semiotic. Avem un melanj, candidaţii stabilesc ei ce este mai bine. La noi se face mai mult tactică, nu strategie. Candidaţii la noi sunt autoritari şi îşi impun ideile. Este foarte bine să ai un echilibru între strategie, tactică şi charisma candidatului.

Cât de importantă este mobilizarea unui viitor premier, mai ales în cazul lui Victor Ponta?

Nu cred în teoria tandemului. Oamenii nu votează tandem, ci oameni. Uneori tandemul se face pentru a reuşi să targetezi pentru turul doi. În 2009, Traian Băsescu părea amorţit în prima parte a campaniie. Însă, el avea nevoie de electoratul lui Crin Antonescu în turul doi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite