Adevărul Live: Ludovic Orban: Iohannis e non-intervenţionist în viaţa partidului, dar mulţi vor să se legitimize prin uşa deschisă pe care o au la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban, în studioul Adevărul Live Foto: Eduard Enea
Ludovic Orban, în studioul Adevărul Live Foto: Eduard Enea

Liberalul Ludovic Orban, candidat la şefia partidului, l-a criticat pe Dacian Cioloş pentru decizia de a nu se înscrie în PNL înainte de campania pentru alegerile parlamentare. Dar acesta este trecutul. În viitor, Orban se va lupta pentru a extrage PNL din mediocritatea în care se zbate, deşi nu acceptă termenul de mediocritate. Orban e categoric: PNL, sub conducerea sa, îl va susţine pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări emisiunea. 

AdevăruL: V-aţi anunţat candidatura la şefia PNL imediat după ce aţi fost achitat în primă instanţă. Pare un fel de revanşă: am ajuns la tribunal pentru partid, mă întorc mai puternic pentru şefia partidului.

Ludovic Orban: Nu e niciun fel de revanşă. Mi-am depus candidatura la preşedinţia PNL din mai multe motive. Foarte mulţi membri ai PNL, şi nu doar ei, care au avut mari rezerve de a mai vota PNL datorită greşelilor, mi-au cerut acest lucru. Sunt conştient că PNL are nevoie de lideri naturali, de lideri care să se bucure de încrederea bazei PNL.Vreau să ofer viziunea mea asupra dezvoltării PNL, asupra recredibilizării partidului. Vreau să ofer PNL-ului caracter şi identitate, forţă şi credibilitate. 

De ce şi-a pierdut PNL identitatea? 

Din cauza fuziunii, din cauza lipsei de coordonare, de multe ori am dat impresia că nu mai reprezentăm valoriile şi principiile liberale de dreapta. Trebuie clarificată această identitate pentru că e fundamentală. Vreau ca PNL să reprezinte segmentele dinamice, segmentele active din societate. Acei oameni care trăiesc din munca lor, din afacerea lor, din expertiza lor. Trebuie să-i reprezentăm şi pe cei care au muncit şi azi sunt la pensie. E o pensie pe care nu le-o dă statul, ci o pensie plătită de ei. 

Care au fost ultimii lideri naturali ai PNL?

Tăriceanu şi Antonescu au fost lideri naturali, au fost aleşi de baza partidului, s-au bucurat nu numai de încrederea mebrilor PNL, ci şi de încrederea unei mari părţi a populaţiei României.

Klaus Iohannis, nu?

Pe Klaus Iohannis nu l-am menţionat, pentru că domnul Iohannis a stat foarte puţin preşedinte al PNL, imediat după alegere intrând în cursa pentru Preşedinţia României, pe care a şi câştigat-o, aşa că nu mai are rost să fac comentarii despre credibilitatea domniei sale şi despre atributele de lider pe care le are.

Dar Alina Gorghiu?

A fost un vot în Biroul Politic. Puţină lume îşi aduce aminte. Alina Gorghiu nu a fost aleasă într-un Congres al PNL, ci a fost aleasă interimară pentru o perioadă de trei luni. În mod normal, în această perioadă de interimat, PNL ar fi trebuit să organizeze un Congres care să dea un preşedinte legitim. Sigur că, ulterior, a venit procesul de fuziune, PNL a devenit rezultatul fuziunii dintre PNL şi PSD şi n-au mai funcţionat prevederile statutare ale vechiului PNL, iar doamna Gorghiu a trebuit să ducă mandatul de preşedinte până la alegerile parlamentare.

A fost o greşeală că nu s-a făcut Congres?

După alegerile locale, am solicitat în mod repetat alegeri în PNL. Scorul politic al PNL după locale se putea vedea în localităţile urbane şi mari unde PNL nu a avut candidaţi puternici. De la locale s-a văzut că votul politic duce PNL între 20-25%. Dacă se făceau alegeri interne erau mai bine abordate alegerile interne. 

Când aţi făcut pasul în spate, aţi lăsat un partid divizat, dar cu perspectiva alegerilor, iar când v-aţi întors aţi găsit un partid pierzător şi cu un conflict pe faţă între cele două tabere.Cine e de vină că marele PNL a ajuns micul PNL?

PNL a scos un scor mult sub potenţialul său real dintr-o sumă de motive care ţin de absenţa unui leadership charismatic, care să inspire încredere, forţă. De asemenea, absenţa unui program de guvernare care să conţină măsuri concrete prin care să determini electoratul. Am văzut şi greşeli legate de nominalizarea premierului. Eu am spus că Cioloş poate fi candidatul PNL, dar să fie înscris. 

Nu aveaţi alte soluţii mai bune. 

Nu pot să accept acest lucru. Baza partidului e valoroasă. Avem 200.000 de oameni la baza partidului. Avem oameni de calitate, foarte mulţi profesionişti. 

Daţi-mi un exemplu de premier mai bun.

Nu vrea să dau, e timpul trecut acum. Puteam să avem un candidat pentru funcţia de prim ministru care să obţină o performanţă mai bună. Oamenii au perceput că Dacian Cioloş nu e total cu PNL. Iar spre final, nu a dat un mesaj: votaţi PNL! A dat un mesaj ambivalent: Votaţi PNL şi USR. 

Are şi preşedintele Klaus Iohannis partea sa de vină pentru eşecul PNL?

Categoric, nu! Iohannis e non-intervenţionist în viaţa partidului. Sigur, mulţi vor să se legitimize prin uşa deschisă pe care o au la Cotroceni. Multe decizii au fost luate arătându-se cu degetul spre Palatul Cotroceni. 

Colega dvs, Raluca Turcan, vorbea despre un parteneriat cu Klaus Iohannis.

Noi suntem angajaţi alături de preşedintele Iohannis, prin susţinerea pe care i-a acordat-o PNL la prezidenţiale. Noi susţinem orice fel de măsură sau iniţiativă a preşedintelui Iohaniis care e pentru punerea în practică a programului său. Să fie un parteneriat transparent, corect, onest, mai ales din partea liderilor PNL. Dar PNL e PNL. Are identitatea sa, strategia sa politică, programele sectoriale. Trebuie să ia decizii PNL, consultând baza partidului. Evident, într-o relaţie corectă şi normală cu Iohannis. 

Spuneţi că liderii de până acum ai PNL au fost slabi? 

N-am spus asta. Însă nu ştiu de câte ori a sugerat preşedintele Iohannis vreun lucru partidului.

Nici în 2015 nu a intervenit pentru impunerea Alinei Gorghiu ? 

Atunci nu depusese jurământul.

E un detaliu.

E un detaliu important. Soluţia aleasă atunci a fost o soluţie de interimat. 

Ce soluţii aveţi pentru a scoate PNL din mediocritatea politică?

Nu pot să accept ideea de mediocritate. Eu nu pot să stabilesc cine va fi ales la Convenţia Naţională. Sigur, am preferinţe. Voi avea grijă ca BPN să acţioneze în baza unei strategii profesioniste venite în urma unei cercetări. De asemenea, avem nevoie de un salt în ceea ce priveşte comunicarea: o comunicare mai directă, mai simplă. Voi impune un stil de lucru ca toţi oamenii de la conducere să intre permanent în contact cu societatea.  Trebuie adoptată o strategie prin care PNL să demonstreze e singurul partid care poate lupta cu PSD. Nu e o altă forţă politică care să poată lupta cu PSD. 

Mai există USR.

E părerea dumneavoastră. Eu sunt preocupat de o construcţie care să asigure părţii active a societăţii o reprezentare pe măsură. 

Cum luptaţi cu cooperativele de partid? 

Eu nu mă lupt cu nimeni. Bine, există grupări de oameni care se ascociază pentru a obţine mai multă putere. Eu niciodată nu am fost favoritul acestor grupări. Eu am preferat să-mi fac campanie nu doar în perioadele de alegeri. Am fost alături de mulţi primari şi aleşi. Unica sursă a legiitimităţii este încrederea acordată prin votul oamenilor. Nu mă lupt cu cooperativele.Eu propune proiecte, viziuni. Cer votul fiecărui membru PNL. 

Cu cine faceţi echipă?

Echipa mea este PNL. Mulţi îmi fac anticampanie în partid. Spun că mă duc în filiale, că susţin candidaţi. Nu mă voi implica în filiale.  Eu cred că la aceste alegeri oamenii trebuie lăsaţi să voteze liber, să utilizeze propriul discernământ. Dacă eu sprijin un candidat, toţi cei care-l sprijină pe altul se vor simţi nedreptăţiţi. Pe mine nu mă interesează să pierd niciun membru de partid.

Ovidiu Raeţchi critica polul de putere din „cretacicul PNL“ şi îndmena tinerii să iasă la luptă. Dvs veniţi cam din cretacicul PNL - sunteţi în partid din 90. Cum veţi reuşi să împacaţi generaţiile?

Răspunsul îl pot da „lupii tineri“. Lupii acţionează în haită. Eu, ca liberal, sunt pentru individ. Contează şi echipa. Sunt un om tânăr, proaspăt, modern, care încearcă să evolueze. 

Nu vi se pare uşor comic faptul că pentru şefia PNL vă bateţi dvs şi Cătălin Predoiu, oamenii care se leagă de cea mai drastică înfngere a PNL din ultima vreme: alegerile locale pt Bucureşti?

Am fost scos din cursă în mod nedrept. Scorul meu de atunci era de 30%, cu trend ascendent. PNL nu a mai avut posibilitatea să aibă candidat pe cel care era cel mai bine poziţionat. 

Credeţi că aveţi şanse să câştigaţi? 

Indiferent cine intră în cursă, eu îmi duc campania în spirit de fair-play.  Nu mă ocup de defecte sau greşeli din trecut ale PNL. Voi colabora în continuare cu aceşti competitori. 

Vă aşteptaţi ca unii colegi să plece spre ALDE sau PMP?

Nu am motive să cred că vreun membru PNL să plece după Convenţie în alte partide. Din contră, cred că unii vor veni. Va fi un val de înscriere în PNL. Eu sunt într-o comunicare permanentă şi oameni din afara PNL, oameni care au votat PNL. 

La proteste aţi fost?

Sunt cele mai frumoase proteste care au fost din 1990 încoace. Atâta energie pozitivă, atâta creativitate, n-am mai văzut. Ca ţară, am avut noroc că oamenii au ieşit să protesteze. Atitudinea Guvernului Grindeanu, a PSD, ne-a creat deservicii imense care pot duce la suspendare de fonduri. Aproape că ne-am întors la anul 2007, după aderarea la UE.

Cioloş mai are loc în PNL?

E bine-venit.

Credeţi că va candida la Congres?

Nu ştiu! Era bine să se înscrie în PNL înainte de alegerile parlamentare.

Există vreo şansă să vă retrageţi din cursa pentru şefia PNL?

Nu!

S-a mai întâmplat.

Da, s-a mai întâmplat, în 2014, când mi-a retras candidatura. M-am retras pentru că domnul Iohannis era un candidat mai bun la preşedinţia României. Iohannis era mai bun şi l-am şi propus pentru candidatură.  Cine este mai asociat din PNL cu Iohannis, dacă nu eu?

Alina Gorghiu. 

Nu cred. 

Ce reprezintă USR pentru PNL: un aliat sau rival?

Strategia politică şi de alianţe nu o poate stabili decât Convenţia Naţională. Preocuparea mea este renaşterea PNL, reconstrucţia PNL.Evident, ne vom opune la toate nefăcute pe care vrea să le facă partidul de guvernământ. Vom apela la toate procedurile legale şi constituţionale pentru a nu fi recidive cum a fost OUG 13 Pe mine mă interesează ca cei care împărtăşesc valorile mele să vină alături de PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite