Mircea Geoană, la Adevărul Live: Suntem o ţară mai importantă strategic decât Polonia. Fără România, se prăbuşeşte lanţul de apărare în Estul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSRO, Mircea Geoana, a vorbit, miercuri, la Adevărul Live, despre ultimele evenimente internaţionale: tensiunile între Rusia şi Turcia, înăsprirea luptei antiteroriste în Europa şi conflictul din Siria. De asemenea, fostul lider social-democrat a abordat şi teme interne precum obiectivul provocările Guvernului Cioloş.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Urmăriţi principalele declaraţii ale lui Mircea Geoană pe adevarul.ro: 

Despre criza Europei

Principala eroare e aceea că am crezut cu toţii că am intrat într-o eră postmodernă. Esenţa UE a fost crearea unei uniuni care să aibă ca exemple modelul economic şi modelul socialcultural. Greşeala de analiză a fost euforia de după cel de-al Doilea Război Mondial. Astăzi, avem condiţii la fel ca perioada interbelică. Europa trăieşte live adevărul că ne-am inadaptat la condiţiile actuale şi suferim consecinţele. 

Cred că este un moment de profundă semnificaţie pentru noi, europenii. Am văzut părerea domnului Juncker despre o Europă cu mai multe viteze. Este profund eronată această idee. Este idee care exprimă o realitate. E greu să armonizezi sensibilităţile, dar contează să fim împreună, să fie un numitor comun, nu cel mai mic, ci cel mai important. 

Şi noi suntem uneori ipocriţi. Nu ne uităm în alte părţi, cum s-a întâmplat cu uciderile de la Mali. Ne-am uitat mai repede la ceea ce s-a întâmplat în Franţa, poate pentru că avem o afinitate pentru Franţa. Avem o afinitate pentru această ţară, la fel ca şi pentru americani. 

Despre solidaritate

Nu e frumos să-mi ceri mie solidaritate când tu nu te porţi cum trebuie cu cetăşenii mei. Probabil dacă eram şi noi în Schengen, aveam acum refugiaţi la poartă. Să lăsăm ipocrizia şi anumite cuvinte de o parte. Nu spun că nu suntem solidari cu Franţa, dar trebuie să păstrăm măsuri în anumite domenii. Pe de altă parte, uitaţi-vă cum vorbesc anumiţi băieţi din Suedia despre „români jegoşi“, Nu e normal. 

Nu emigraţia română, bulgară, polonă e problema. Nu! Noi suntem chiar salvarea economică. Noi suntem şi o ţară strategică, chiar mai mult decât Polonia. Avem geografia. Avem şi munţii, ieşire la Marea Neagră, aproape de Marea Mediterană,lângă Orient. Fără România se prăbuşeşte lanţul de apărare în partea aceasta de Europa. Eu pledez pentru o atitudine mai inteligentă, mai fermă, şi mă refer mai ales la partea economică şi financiară. Trebuie să ne lase să ne dezvoltăm instrumente de economie şi dezvoltare. Astfel, România şi-ar formula rolul mult mai bine

Despre cotele de refugiaţi

Eu cred că modul în care germania şi Franţa au dat sentiomentul că impun Europei a fost greşit. Nu trebuia să ajungem acolo, sentimentul că au impus unor ţări. După ce s-a întâmplat în Franţa, eu cred că subiectul refugiaţilor ar trebui regândit. DIn punctul meu de vedere trebuie să avem în mod obligatoriu, dreptul şi obligaţia de a alege pe cei pe care îi primim în România. Să nu avem calul troian. Aş merge pe modelul Polonia. Avem tot dreptul ca noi să triem bucată cu bucată, om cu om, pe oamenii pe care îi primim. Este obligatoriu ca noi, împreună cu instrumentele noastreşi si în colaborare cu serviciile de securitate din alte ţări, să vedem să nu băgăm, cum spune românul „pe dracu în casă“. 

Despre înăsprirea legislaţiei de control

Uitaţi-vă la SUA după 11 septembrie 2001. S-a adoptat Patriot Act prin care erau extinse anumite atribuţii pentru reţinerea şi interogarea celor care erau bănuiţi de terorism. Este în continuare o dezbatere în America: şi NSA, şi cu alte servicii. Linia subţinere între drepturile omului şi securitatea statului. 

Despre tensiunile între Rusia şi Turcia

Reacţia, cel puţin verbală a lui Putin, a fost extrem de dură. Şi Rusia are nevoie de Turcia, nu doar Turcia de Rusia. Momentul este foarte delicat. Apelul Secretarului General al NATO pentru deescaladare este cel corect. Ceea ce se întâmplă acum este o reşezare a ordinii mondiale, mai ales în Orientul Mijlociu. Riscul de conflagraţie va exista. Nu trebuie să ne ducem cu gândul la Al Doilea Război Mondial, dar trebuie să fim precauţi. În clipa de faţă influenţa Occidentului şi supremaţia Occidentului sunt contestate. Modul cum finanţele sunt folosite, tehnologia, dar şi altele.  

Despre criza din Siria

Nu ştiu dacă mergerea lui Hollande o să aibă un efect. Nu cred că în ultimele 14 luni de mandat Obama o să vrea să vadă trupe americane în Siria sau alte ţări. Cred că în clipa de faţă e tot mai greu să vedem o coaliţie militară în care să colaborăm şi cu Rusia. E foarte dificil. Cred că Statele Unite vor încerca să strângă o coaliţie şi pentru Siria şi pentru Irak. 

Despre Putin

E liderul unei puteri revizioniste. E o fostă putere globală, în continuare o mare putere, care contestă ordinea de după Războiul Rece. Vor să fie recunoscuţi iar ca o putere asemănătoare Statelor Unite. E greu, uitaţi-vă la diferenţe. Rusia e destul de vulnerabilă din punct de vedere economic. Însă, puterile care au asemenea slăbiciuni sunt de multe ori mai periculoase faţă de cele consolidate. 

Despre Guvernul Cioloş

Nu vă ascund faptul că am rămas surpinşi de un fapt. Peste 20 de propuneri din programul PSRO au fost acceptate în programul de guvernare al domnului Cioloş. Principala capcană este că nu are o susţinere clară a unor partide. Nu are marje de manevră, cum e la buget. Părerea mea este că la buget trebuie rediscutate anumite puncte. 

Despre alegerile din 2016

Cred că la alegerile de la anul, PSRO, ca partid de stânga, va avea un cuvânt de spus. Pentru PSRO interesul nostru e ca acest Guvern, de doar 12 luni, nu să asigure doar organizarea alegerile, ci să pună temelii adevărate schimbării politice în România. 

Eu cred că marea iluzie a USL-ului a fost că se creează o nouă ideologie. Nu, eu nu cred acest lucru. Liberalismul e liberalist, iar social-democraţia e social-democraţie. Nu trebuie abdicaăm de la anumite principii, fie că sunt de liberalism sau de centru stânga. 

Despre cum se va prezenta PSRO în alegeri

Aceasta e ambiţia noastră *n.r.- să mergem singuri la alegeri). Suntem organizaţi la nivel teritorial foarte bine. Avem pregătiţi o serie de candidaţi noi, care nu au mai făcut politică. Avem un hibrid: oameni cu experienţă şi oameni noi. E o avalanşă de oameni care vin către noi care vin pentru a face lucruri noi. Avem liste complete de sus până jos. Vom face o figură frumoasă, iar nevoia de a avea pe stânga o soluţie la partidele actuale e foarte intensă. Mergem energic înainte. 

Avem potennţialul să devenim într-o primă etapă un partid de talie medie. Noi nu creeăm în PSRO un partid balama. Ambiţia noastră e să devenim un partide de talie medie. Sper să avem la parlamentare să avem un procent cu două cifre

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite