Mircea Geoană la Adevărul Live: Voi susţine un proiect de ţară propus de Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Mircea Geoană în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Senatorul Mircea Geoană, fondatorul proiectului politic România Noastră, a fost invitat Adevărul Live pentru a detalia intenţiile partidului pe care îl pune pe picioare împreună cu Marian Vanghelie.

Noua platformă condusă de Mircea Geoană a adunat deja dintre nemulţumiţii din Parlament zece deputaţi şi şapte senatori - ultima „achiziţie" fiind Alexandru Mazăre, fratele primarului Constanţei Radu Mazăre. 

Cum vrea Mircea Geoană să revină în prim planul politicii, ce rol are partidul său în schimbarea majorităţii actuale din Parlament, ce negocieri poartă cu noul PNL dar şi ce funcţie vizează în schimbul spirinului său? La aceste întrebări, dar şi la cele ale cititorilor Adevărul a răspuns fostul ministru de externe Mircea Geoană, în cadrul emisiunii Adevărul Live.

Principalele declaraţii:

Care sunt intenţiile acestui proiect politic?

Cred că este mai mult decât schimbarea unei majorităţi. Ceea ce este nou sub soare este de fapt încheierea unui ciclu istoric, în care clasa politică a ajuns la un punct terminus. Aşteptarea mai profundă este o schimbare a modului în care este administrată România. Ceea ce se îtâmplă în această perioadă este că vechile partide par să-şi fi consumat mandatul de încredere. DSN a avut două derivate: PDSR şi PD. Estimarea mea este că avem obligaţia ca cei care rămân în picioare după acest purgatoriu aplicat de români şi de Justiţie să putem reprezenta interesele celor pe care stânga trebuie să-i reprezinte şi PSD a uitat. Este vorba de reinventarea stângii.

Pe termen scurt, interesul este de a putea pune pe picioare un nou proiect de ţară. Dcaă vă uitaţi la sondajele de opinie, în care 91% din români îşi doresc un nou proiect de ţară. Un proiectd e ţară trebuie făcut cu preşedintele României. Programul preşedintelui Iohannis este unul liberal, care trebuie să aibă o completare dinspre stânga. Scopul meu este legat de un nou proiect de ţară.


Sunteţi mulţumit de numărul de parlamentarii pe care i-aţi adus în acest partid?

Eu sunt mulţumit. Am iniţiat un Grup de Iniţiativă, nici măcar un partid. În trei săptămâni, să ai grupuri parlamentare, nu este puţin lucru. Faptul că vin oameni din afara politcului, nu este puţin lucru. Sunt foaret mulţumit de startul iniţiativei noastre. Probabil, vom avea o creştere exponenţială.

Vă mai gândiţi la PSD sau că veţi concentra pe noul proiect politic?
 

Nu înţeleg nici astăzi cu privire la motivele reale a excluderii mele din partid. Am fost extraordinar de loial, în linia partidului. A fost o greşeală să-l propunem pe Ponta la Preşedinţie. A existat o presiune ca liderul partidului să candideze şi am spus să nu sparg eu această armonie din interiorul partidului. PSD se îndepărtează de misiunea sa de stânga. Uitaţi-vă la Codul Fiscal, este o propunere probusiness. Ponta a fost membru la Tineretului Liberal şi a sărit de la stânga la dreapta precum popândăul. Eu cred că există o majoritate tăcută, care ste lucidă. Sunt convins că după pierederea guvernării de către Ponta va exista o analiză profundă în PSD.

Mircea Geoană FOTO David Muntean

La PSD, lucrurile reprezintă un anumit tip de răspuns al electoratului de stânga. Există un anumit tip de inerţie şi pe zona de stânga. Adevăratul test va fi în toamna acestui an, în care vom vedea ce se întâmplă cu calitatea guvernării. Este bine ca preşedintele să aibă o majoritate, un premier, cu care să lucreze în tandem. Este or elaţie rece, nu are cum să fie pozitivă. În iunie anul viitor avem alegeri locale şi va fi un ald oilea mare test.

Vorbiţi de schimbarea majorităţii parlamentare, dar aţi înregistrat un semi-eşec.

Poate trebuie învăţat ceva de la votul din Senat şi principala concluzie este că, una este să faci o propunere despre un subiect punctual, şi alta este despre crearea unei majorităţi. Nu schimbarea domnului Tăriceanu este un obiectiv în sine, ci existenţa unei majorităţi care să aibă ca scop un nou proiect de ţară.

Aţi amintit de Prut şi avem o vizită a preşedintelui în R. Moldova, unde majoritatea s-a format împreună cu comuniştii. Cum vedeţi relaţia noastră cu R. Moldova?

Nu este formula optică din punctul de vedere a intereselor României şi a R. Moldova. Nua vem dreptul să abandonăm vreodată investiţia politică, economică, de sânge, de neam, de a aduce R. Moldova în Europa. Mă uit în jurul României şi trebuie să constat că, practic, cam pe toate părţile există un început de intenţie de acomodare cu Rusia. Pentru noi, fidelitatea faţă de parteneritaele noastre trebuie să fie Biblia noastră. România are politicieni în poziţii-cheie care nu  sunt aclo unde ar trebui să fie.

Este bine că preşedintele merge la Chişinău, chiar dacă nu este cea mai bună formulă. Anunţul faptului că Iohannis se va întâlni la Kiev cu omologul său este foarte bun. Eu am nevoie ca Ucraina să rămână în picioare. Ucraina este ţara în care se joacă securitatea României pentru următorii ani. Nu a fost un vecin comod, dar astăzi interesul României este R. Moldova şo de a contribui la statalitatea Ucrainei. Cu atenţie, trebuie să începem să investim. Noi trebuie să înţelegem că România reprezintă o poartă a Europei. Avem gaze naturale şi nu avem pe unde să le transportăm.

Veţi susţine un Guevrn condus de Cătălin Predoiu?

Voi susţine un proiect de ţară propus de Klaus Iohannis. Nu am avut nicio discuţie referitoare la nume. Dacă în programul de guvernare sunt reflectate şi interesele electoratului meu, voi spune „da“. Este decizia preşedintelui pe cine numeşte ca premier. Nu este un secret faptul că în discuţiile preliminare avute cu conducerea PNL, preferinţa noastră a fost ca această majoritate să dureze până în 2020. După 2020 putem să ne gândim la regula jocului în care stânga şi dreapta se duc amândouă în faţa electoratului.

Veţi candida în tandem cu PNL în 2016?

Vom candida pe picioarele noastre. Nu vom repeta experienţe de tip USL. Vom fi două partide care împreună putem să dăm o guvernare stabilă.

V-aţi întâlnit până acum cu preşedintele Iohannis?

Nu am avut nicio discuţie politică cu domnia sa, dar cred că este treaba partidelor să-şi aranjeze configuraţia. Atunci vom merge în faţa preşedintelui. Mă aştept la un salt în capacitatea de guvernare a României. Adevăratul test este calitatea guvernării, oamenii pe care îi punem în noul Guvern.

Cum vi se pare numirea lui Hellvig la SRI?

Este un om serios, are încrederea preşedintelui. Are o reputaţie bună, de om profesionist, va face o fgură foarte frumoasă. 


Citeşte şi:

Geoană şi Vanghelie au lansat noul PSD. „I se vor bloca ochelarii lui Victor când o să ne vadă la moţiune“. Câţi parlamentari PSD au fost alături de Geoană

Senatorul Mircea Geoană şi primarul Sectorului 5 din Capitală, Marian Vanghelie, au lansat Noul Proiect Social Democrat, la Romexpo. Alături de ei au fost 15 parlamentari de la PSD, PP-DD şi PC.

Ce şanse dau analiştii noului PSD, păstorit de Geoană şi Vanghelie

Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, excluşi, în prezent, din PSD, sunt decişi să înfiinţeze un nou partid de stânga, care să fie o alternativă la PSD. Analiştii contactaţi de „Adevărul“ susţin că ceea ce îşi propun cei doi social-democraţi este riscant.

Geoană: Noul PSD va fi o forţă politică parlamentară importantă. Moţiunea de cenzură va fi un succes

Senatorul Mircea Geoană a declarat, luni seară, la Realitatea TV că grupul de iniţiativă, care va lucrează intens la crearea noului PSD, va avea prima ieşire publică în weekend. Mircea Geoană mai promite că moţiunea de cenzură împotriva guvernului Ponta va fi un succes, în perspectiva formării unei coaliţii între noul PSD şi noul PNL.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite