Mircea Geoană, la Adevărul Live: „Mesajul lui Nuland a fost: «Oameni buni, jucaţi la liga pe care o puteţi juca! America vă este aproape!»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul Mircea Geoană, fost ministru de Externe şi fost ambasador al României la Washington, a vorbit, la Adevărul Live,  despre vizita Victoriei Nuland în Romania şi despre mesajele transmise de oficialul american.

Intră în modulul Adevărul Live pentru a viziona emisiunea

Adevărul : În ce calitate v-aţi întâlnit cu doamna Nuland ?

Mircea Geoană : Cine ştie, poate că doamna Nuland şi alţii au premoniţii. M-am văzut cum mă văd de fiecare dată cu înalţi oficiali americani.  Suntem prieteni vechi. Facem parte din acea reţea transatlantică care credem într-o Europă liberă, democratică.

Credem că generaţia noastră, cel puţin, şi generaţiile mai tinere vor înţelege că America fără Europa, fără România, suntem mai vulnerabili. E firesc să ne vedem, m-am întâlnit cu domnia sa chiar când  a fost în România, când Victor Ponta a ales libertatea în locul unei conversaţii mai contondente. Fiind o relaţie mai prietenoasă, nu avem nevoie de limba de lemn. În comunicate se anunţă doar temele şi se face o chestiune cu manta. Cine ştie să citească mesajul din spatele cuvintelor, înţelege.

Ce s-a întâmplat ieri? A fost o vizită prin care s-a dorit transmiterea unui mesaj de încredere, cordial pentru noul preşedinte. A fost o vizită dedicată unui nou început în România, unui semnal către noul preşedinte că acest nou început trebuie să reprezinte o Românie mai puternică şi strategic, şi economic. Într-un fel, mesajul pe care Nuland mi l-a transmis mie, tuturor de fapt, este: “Măi oameni buni, jucaţi la liga pe care o puteţi juca şi noi, America, suntem aproape!”.

Am insistat şi pe dimensiunea economică. Citeam o ştire – şi aici, adevărul.ro este o sursă deinformaţie – că Rusia a anunţat că, de acum încolo, alimentarea cu gaze naturale se va face prin gazoductul rusesc. În condiţiile respective, România e singura ţară care poate permite vecinilor o alternativă la încercuirea rusească şi la faptul că Rusia scoate din priză zona care este în competiţie strategică între Est şi Vest.

Aţi văzut semnale. De aceea, din punct de vedere al energiei,sunt convins că orice proiect din România, scris deştept, care are nevoie de finanţare din America sau din alte părţi ale lumii, va avea finanţare. Garantez, şi asta spun şi în calitate de preşedinte al Institutului Aspen. Asta a fost şi discuţia cu doamna Nuland, să nu umblăm cu strategii pe hârtie. Eu garantez, şi asta  a fost mesajul transmis: “Mircea, veniţi cu proiecte şi banii vor veni !”.

Am mai discutat un subiect cu privire la Parteneriatul Strategic. In acest moment, acest Parteneriat pe care îl cunosc de la momentul zero, este clar că, dacă noi ne apucăm să ne punem economia la treabă, pe lângă elementul militar şi strategic, şubrezenia României rezidă din şubrezenia economiei. Prima este corupţia, care omoară orice formă de iniţiativă privată.

La fel şi cu companiile străine- este nevoie de un proiect economic. Acest Parteneriat Strategic, care este foarte puternic, merge brici. Nu credeam eu, când am început, că o să fim la acest nivel de alianţă, de intimitate. Partea cealaltă este şubredă şi atunci am convenit în felul următor : venim cu un portofoliu de proiecte, inclusiv cu proiecte de exporturi româneşti, în condiţiile în care se face un acord transatlantic de liber-schimb.

Dacă se întâmplă acest lucru, revenim cu propunerea să avem şi o componentă de comerţ. Noi nu avem proiecte pe care să le punem pe masă.

Adevărul : Noi am dezbătut întâlnirile şi, evident, a revenit tema corupţiei şi a justiţiei. Din comunicate, nu a răzbătut că ar fi fost o temă foarte viu discutată.

Mircea Geoană :Dacă tonul a fost mai pluşat, din motive tactice – pentru că, până la urmă, vizita a fost la noul preşedinte – discuţia a fost tranşantă. Am simţit ca accent nou aceeaşi intransigenţă. Accentul a fost şi pe un interes mai mare pe prevenirea cauzelor corupţiei.

La mediul generator de corupţie, ordonanţate de urgenţă date ba pentru plagiatul cuiva, ba pentru schimbarea unei reguli fiscale... sub nicio formă! Lupta anticorupţie e principalul front de luptă al românilor, e lupta noastră pentru evadarea de la periferia Europei! Asta ne cer toţi.

Vorbim de Polonia. Nu avem niciun motiv să fim mai puţin relevanţi. Acest cumplit flagel de societate, care nu e o chestiune simplă de stârpit, e o chestiune de generaţii... Faptul că tonul a fost oarecum mai blajin, asta nu înseamnă că tonul e mai puţin intransigent.  Nu cumva să mai avem marţea neagră – asta mi-a spus şi mie şi încurajarea ca, în tot ce înseamnă funcţii înalte, oamenii care au probleme  de integritate şi competenţă să nu mai aibă ce căuta.

Cred că este un moment favorabil pentru România. Dacă România îşi face lecţiile mai ambiţios, mai ordonat, vă garantez că într-un deceniu putem face mai multe pentru România din punctul de vedere al saltului de încredere în demnitatea noastră cum nu a avut România niciodată.

Vorbim de un nou început. Guvernarea actuală are nevoie de o recredibilizare pronunţată. Este o contradicţie în termeni, un conflict evident. Nu poţi să spui că atât de multe acuzaţii sau suspiciuni de corupţie este un nou început. Este, pur şi simplu, o mascaradă.

Dacă, într-adevăr, dorim ca România să aibă un proiect naţional de succes, trebuie, practic, o altă majoritate care să lucreze în parteneriat cu noul preşedinte şi care să dea ţării un nou guvern. Ideea unei coaliţii mai mari între noul PSD – sunt mulţi oameni de bună calitate şi le transmit mesajul că, a continua să se agaţe de Ponta şi Dragnea, înseamnă un PSD în Opoziţie pentru mult timp – dar nu ar fi păcat să apelăm la soluţii mediocre? Ar fi păcat să nu încercăm un proiect mare, ambiţios, în care stânga modernă, democratică, să-şi dea mâna cu ce sper să fie şi pe partea de noul PNL.

De ce să nu gândim repede, la început de martie, un astfel de construct? O astfel de înţelegere de tip german ar putea merge până în 2020. Cred că putem veni cu o rânduială mai serioasă. Un singur lucru mi-a spus doamna Nuland: să rezolvăm rapid. În sensul să nu declanşăm o criză prelungită. Primăvara va fi agitată la Est, de aceea propunerea mea este ca, cel târziu, până la începutul lui martie, să venim cu un astfel de proiect.

Adevărul : Vorbiţi, practic, de schimbarea scenei politice actuale. Aş vrea să punctăm nişte chestiuni, să înţeleagă oamenii la ce vă referiţi. Vorbiţi de noul PSD- dvs. lucraţi acum la un nou partid? Rupeţi din PSD? Vorbeaţi de un nou guvern, dar nu aţi spus nimic despre alegeri anticipate – bănuiesc că nu poate fi vorba de aşa ceva. Deci ar trebui o nouă majoritate cu actualul Parlament – asta înseamnă că un grup mare de parlamentari ar trebui să susţină un alt guvern. Aveţi acest nucleu de parlamentari? Aţi stat de vorbă cu oameni?

Mircea Geoană : În 10-12 zile, un grup de iniţiativă pentru PSD va fi lansat oficial. Acest lucru va fi oferit în primul rând colegilor din PSD. Noul PSD poate lua contur prin două modalităţi – fie prin refondarea din temelie a PSD, ceea ce e o alternativă pentru mine sau, dacă din motive sinucigaşe, lumea se agaţă de Ponta, Dragnea – asta este!

Varianta unui nou produs politic este la fel de activă şi posibilă. Eu sunt alternativa la Ponta. El m-a făcut pe mine alternativa mea. Ce motiv aveai să îl dai pe Geoană afară? Eu mi-am făcut datoria faţă de partid, chiar dacă opinia mea faţă de Ponta nu era grozavă.

Da, sunt principalul concurent al lui Ponta şi voi asigura stângii româneşti proiecte care să slujească publicul pe care suntem chemaţi să-l servim. Răspunsul pe care vi-l pot da este da, chiar şi azi există un număr important de parlamentari care înţeleg acest imperativ, al unui guvern în care soluţii de tip peticit cred că ar trebui evitate. E decizia preşedintelui cum vor să meargă. Din punctul de vedere al discuţiilor cu PNL, în clipa în care PNL spune că vrea moţiune de cenzură, nu cred că cineva vrea moţiune care să pice. Asta înseamnă un Guvern Ponta până în toamnă.

Adevărul : Vă gândiţi la o moţiune sprijinită de parlamentari din coaliţia de guvernare. Şi atunci, ar cădea Guvernul Ponta. Formarea unui nou guvern v-ar implica şi pe dvs.

Mircea Geoană : Da, noul PSD trebuie să demonstreze că are forţă în Parlament. E o chestiune bărbăteacă. Vom demonstra în primele săptămâni că acest nucleu este suficient de puternic, de atractiv, astfel încât să fim acel partener. Îl dau jos pe Ponta care are o guvernare amestecată, cu o guvernare PNL la fel de puţin concludentă?

Dacă facem o chestiune, vreau să fiu liderul noului PSD, al stângii. Dacă înţelegem că, pentru un număr de ani, până stabilim regula jocului, aceste două mari formaţiuni, venim cu partea dinspre stânga, construim o Românie care se aşază pe o nouă temelie. Dacă sunt proiecte mai modeste, eu, nu. Am trăit prea multe experienţe în politică. Eu aş spune că ar fi o uriaşă ocazie ratată dacă îl schimbăm pe Ponta cu cineva din partea cealaltă. Cred că Iohannis e decis în direcţia asta. E şi feedback-ul primit de la Nuland.

Adevărul : Adică vorbiţi de noul USL.

Mircea Geoană : Nu. Noi reprezentăm stânga: lupta împotriva sărăciei, milioane de tineri şi copii care îşi ratează şansa,un mesaj pentru diaspora, care trebuie reprezentată de stânga. Aşa cum stânga germană a convins, prin negociere, dreapta germană, să introducă salariul minim pe economie – Germania nu avea aşa ceva – asta văd şi eu. Stânga să îşi păstreze identitatea. Şi liberalii uneori – erau la guvernare şi creştea dimensiunea statului de nu puteai să îl opreşti.

Adevărul : Deci susţineţi un Guvern care să includă membri PSD şi PNL.

Mircea Geoană : Şi eu am sprijinit mulţi tehnocraţi – eu am fost tehnocrat pur-sânge. Dacă vrei să impui pe cineva, ai nevoie de forţă politică. Chiar şi cei mai buni din tehnocraţii politici, dacă îi pui într-un astfel de loc, este extrem de greu dacă respectivul nu ştie capcanele.

Problema e ce oameni punem acolo. Alina Mungiu spunea că, până la urmă, dintre cei care trimit oameni, suntem capabili să trimitem o echipă cu adevărat corectă şi cinstită? Eu spun că da, cel puţin pe partea mea, asta e regula pe care le-am spus-o colegilor mei. Regula zero este integritate şi competenţă. Pe lângă braţul politic, noul PSD, ne vom consulta cu mediile profesionale. Avem nevoie de respiraţie cu societatea şi profesioniştii.

Adevărul : Sunteţi pregătit să preluaţi funcţia de premier?

Mircea Geoană : Eu sunt un om care era pregătit să ocupe funcţia de preşedinte. Problema este ce fel de guvern vrem să facem şi ce vrea preşedintele. Trebuie găsită o formulă de premier potrivită. Apropo de tehnocraţi, pe de o parte, în mod evident, liderii politici, inclusiv unul ca mine, care va conduce stânga, şi din partea liberală, este un anumit pericol că dacă băgăm în Guvern lideri din anumite formaţiuni,  nu cumva aceştia, cu ochii pe alegerile din 2016, întrebarea pe care trebuie să ne-o punem, este: nu cumva, dacă punem oameni foarte implicaţi în politică, ei ar putea să se uite mai degrabă la efectele politice?

Dacă facem un contract de mare coaliţie până în 2016, cred că o formulă oarecum mai tehnocratică ar putea fi avută în vedere. Dacă, în schimb, facem o înţelegere de tip german, aş merge cu un guvern politic, cel mai puternic pe care îl pot da. Deci dacă am un termen, aş spune că de pe acum trebuie să mergem cu o formulă politică.

Şi în 2009 s-ar fi întâmplat asta, dacă nu apăreau alte buclucuri, în care Iohannis ar fi fost prim-ministru. Preocuparea mea este să dăm PSD şansa de a rămâne cel mai relevant partid pentru următorii 20 de ani şi să nu ratăm acest moment extrem de important pentru România. Îl simt în toţi porii mei. Sunt un om care poate ocupa, practic, orice poziţie în stat, nu e o problemă capacitatea mea de a guverna, de a ocupa funcţii importante.

Adevărul : O singură întrebare de politică internă, apoi aş vrea să revenim la vizita doamnei Nuland. Cum vedeţi alegerea Alinei Gorghiu la PNL?

Mircea Geoană : E clar că noul PNL vrea să dea un mesaj de înnoire. O femeie lider de partid, şi de partid mare... Pentru un mare partid, care a şi dat preşedintele României, e de aplaudat.

Sunt oameni extrem de serioşi, cu care poţi discuta în PNL, sunt oameni cu care mă cunosc, cu mulţi am făcut campanie în 2009. Sunt oameni foarte buni. Ca şi la PDL, cu domnul Blaga am o relaţie de prietenie. Aşa cum în PSD şi în ce înseamnă stânga sunt oameni de foarte bună calitate. Până la urmă, preşedintele va fi cel care va tranşa.

Adevărul : A ajuns clasa politică la maturitatea necesară să facă un astfel de pact? Alianţele au căzut una după alta, deşi toate au pornit de la gânduri măreţe.

Mircea Geoană : Cred că se închide un ciclu istoric şi politic mai lung. Aceşti ani ne-au demonstrat propriile noastre limite. Vezi Rusia redevenind agresivă militar, vezi alt tip de pericole, cred că în clipa de faţă este o înţelegere mai mare a momentului pe care România îl traversează. Eu am avut prima relaţie de apropiere cu liberalii lui Tăriceanu, cu Antonescu.

Dacă vrem să facem o mare coaliţie care să fie mai mult decât o formă conjuncturală de a asigura majoritatea, merge să încercăm. Pactul pentru Educaţie din 2008 l-am semnat cu entuziasm. Acum s-a semnat un Pact pentru Apărare. Să schimbăm regula jocului! Nici nu s-a uscat bine cerneala, trebuie să ai lege organică, buget multianual. Am obosit de Masterplanuri. Până când să spălăm banii? E vorba de aceeaşi geografie şi de logică.

Preşedintele Iohannis vine din alt serial – e mai temeinic, mai meticulos. Sunt convins că o să stea cu ochii şi cu biciul pe toţi cei care au semnat Pactul pentru Apărare. Nu ar fi normal să venim în Parlament cu o chestiune pe patru ani de zile sau pe cinci ani şi să avem o chestiune detaliată cu privire la ce fel de echipamente ne trebuie? Dau exemple de ţări mai aşezate, rânduite, în care, în clipa în care decizi ceva, creezi reguli.

Nu pot să spun că cineva devine impecabil, dar să fie mai puţin permeabil la corupţie.

Dacă reuşim să rezolvăm problema corupţiei şi măcar primii funcţionari îi recrutăm pe bune, păi or să vină tinerii din străinătate să lucreze. Am plătit zeci şi sute de mii de euro, din banii contribuabililor.

Adevărul : Oamenii au intuit mai bine nevoia de schimbare.

Mircea Geoană : Este un semnal şi pentru social-democraţi. Oricât de mare ai fost în trecut, au fost perioade geologice în care specii întregi au dispărut pentru că s-au schimbat condiţiile climatice.

Publicul românesc a descoperit că el deţine puterea şi nu îi va mai da drumul din mână. Uitaţi-vă la votul din diaspora – numai când îţi aduci aminte de cozile din străinătate, votezi pe oricine altcineva. Salut acest activism renăscut în România şi, dacă dintre cei care militează, sunt activi, citesc pe blogurile adevărul.ro, fac un apel pentru cei care vor să facă pasul către politică, să aibă curaj să vină către astfel de proiecte oneste, atractive. Ar fi bine ca acest activism să se traducă într-o presiune mai mare la adresa mediului politic, a administraţiei.

Adevărul : Nu aş vrea să trecem peste ce se întâmplă în PSD- amânarea Congresului.

Mircea Geoană : Din teamă. Democraţia internă în PSD a fost pusă în paranteze de multă vreme. Deciziile se iau pe domeniul de vânătoare al nu ştiu cărui superbaron. Nu spun că era perfect când conduceam eu, dar măcar era vot competitiv.

Cum este posibil ca un for statutar să decidă că facem Congres în martie şi un for statutar inferior, BPN, să decidă că nu îl mai facem? Ştiu că le e frică – că îi dă afară din partid, că le taie contracte, le dă afară vreun neam de pe la deconcentrate.

Statutul spune că preşedintele PSD se alege prin votul a 400.000 de oameni. Reprezintă, de fapt, un mini-referendum naţional. Oricum îşi face Iohannis majoritate. Eu nu îmi duc partidul meu în Opoziţie, chiar dacă nu îmi place de Ponta şi Dragnea, dar dacă vom continua aşa, PSD va rămâne atât de nefrecventabil, încât va sta şi zece ani în opoziţie. Eu le spun să vină alături de mine pentru că sunt singura alternativă care le poate da un viitor proaspăt, democratic. Avem o garanţie că putem facem lucruri bune în anii care vin.

Sunt convins că se vor ralia cauzei noului PSD, a ceea ce reprezintă stindardul pe care îl ridic. Sunt convins că în următoarele câteva săptămâni o majoritate largă, nu peticită, va avea ca produs un nou guvern. Altfel, riscăm să ratăm acest început proaspăt de care vorbea şi doamna Nuland şi riscăm să administrăm mediocru.

Adevărul : Doamna Nuland a pomenit la întâlnirile de ieri despre legile Big Brother. Unde e problema acestor legi?

Mircea Geoană : Experienţa îmi spune că nu e bine să adopţi legi importante sub imperiul emoţiilor. Legile securităţii naţionale sunt uitate în Parlament. Cred că în următoarele zile va trebui să avem o discuţie completă cu privire la ce înseamnă securitate şi să găsim echilibrul între apărarea statului şi dreptul cetăţeanului de a fi apărat. Este obligaţia instituţiilor să dea garanţii că drepturile sunt protejate.  


Mircea Geoană a avut ultima întâlnire cu Victoria Nuland înaninte ca aceasta să părăsească Romania şi pe agenda discuţiilor s-a aflat inclusiv formarea unei noi majorităţi în Parlament şi o eventuală schimbare a Guvernului.  Unul dintre motivele pentru care Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice a vizitat România este acela de a-l întâlni pe preşedintele României Klaus Iohannis, aflat la început de mandat. 

Reamintim că Mircea Geoană a fost exclus  din PSD la sfârşitul anului trecut şi a cedat vila de protocol în care locuia, casă care ieri a fost cumpărată de un dezvoltator imobiliar la o licitaţie organizată de RAPPS. 


Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite