Adevărul Live. Mihail Neamţu, despre primele 100 de zile din mandatul lui Donald Trump: România are o mare oportunitate: să facă un deal cu Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Mihail Neamţu a vorbit, joi, la Adevărul Live, despre primele 100 de zile din mandatul lui Donald Trump, bombardarea Siriei, dar şi despre referendumul din Turcia.

Principalele declaraţii ale lui Mihail Neamţu:

De ce a câştigat Trump? 

Era o intuiţie bazată pe cunoaştere. Noi vedem SUA prin lentilele Hollywood-ului, ori asta e prea puţin. SUA e mai mult decât elita cosmopolitană. Există o atmosferă diferită în Texas, de exemplu, unde am trăit o perioadaă, la fel cum e şi în Michigan. Revolta s-a născut din opt ani de mandat Barack Obama. Când vine Hillary Clinton şi spune despre jumătatea din electoratul lui Trump că sunt deplorabili, homofobi, de nemântuit, cu siguranţă enervezi. Pe lângă revoltă, e şi o chestiune de ordin economic: eşecul creării unei clase de mijloc. Ca şi în SUA, de la criza economică din 2008 nu am văzut o revenire a clasei de mijloc în România.  

O ţară nu poate fi făcută doar cu slujbe la stat. trebuie să existe şi o parte privată. Muncitorii simpli au simţit cum locurile de muncă le sunt luate de alţii din alte ţări. A fost o revoltă extraordinară. 

Despre atacurile lui Trump la adresa imigranţilor

Orice atac are două aspecte. Trump a angajat imigranţi ca să lucreze pentru el. Mama sa a fost imigrantă, ea plecând din Scoţia. Rădăcinile europene ale familiei Trump ne ajută să înţelegem ambiguităţile.  Trump a câştigat vorbind despre respectarea minimală a legii. E uşor să spui că zidurile sunt simbol al diviziunii. SUA este una dintre ţările care a creat cel mai mult în lumea modernă. Această Americă trebuie şi să protejeze. 

Despre bombardamentele din Siria

Eu nu sunt un personaj  îndrăgostit de Donal Trump. Trebuie să fim concentraţi pe politicile sale, pe politicile din NATO şi cele din Orientul Mijlociu. Din păcate am asistat la un genocid în Siria. Europa a fost confruntată prima de criza refugiaţilor. Obama a spus multe lucruri şi nu a făcut. Trump nu a vorbit despre ce o să facă în Orientul Mijlociu. Rusia joacă agresiv acolo. Într-o dimineaţă la ora 4 lumea liberă a putut să vadă o intervenţie chirurgicală în Siria. Nu a fost nicio invazie. Cred că anumite crime împotriva umanităţii trebuie pedepsite de cei cu conştiinţă morală. Nu ONU a intervenit la Dachau, ci SUA. 

În Casa Albă sunt mai multe curente de gândire. E curentul non-intervenţionist care nu vrea să vadă SUA în războaie. Apoi, sunt unii, cum sunt Kuchner sau unii dintre generalii lui Trump, dispuşi la intervenţie. Ei poate cred într-o hegemonie blândă şi accentuez acest cuvânt: blândă. ISIS e principalul inamic denunţat public de preşedintele Trump. Cred că scopul în 2017 e încheierea acestei barbarii din Orientul Mijlociu. 

Trump, omul contrastelor

El are o plăcere nebună să fie în centrul atenţiei. A învăţat asta în zeci de ani de televiziune. Din două vorbe el ştie să ne facă pe noi să ne uităm la contraste. A fost probabil şocant pentru preşedintele Chinei să afle între două meniuri că Statele Unite au lovit în Siria. 

Despre referendumul din Turcia

Aici trebuie să fim atenţi. Cred că Trumă întrupează un leadership asertiv şi pragmatic. Constatăm că la 330 de kilometri distanţă ne confruntăm cu un sultanat. Deocamdată, oficial, Turcia rămâne membru NATO. Tillerson a atras atenţia că trebuie respectată minoritatea kurdă din Turcia şi că vor sprijini în continuarea mişcarea kurdă împotriva ISIS. Primăvara arabă nu a generat stabilitate în regiune. 

Despre prezenţa lui Trump la Bruxelles

Eu cred că va trebui să existe o referire sau două la statele aliate care se ţin de cuvinte. Să nu uităm că republicanii au fost mereu favorabili României. Noi avem o mare oportunitate: să facă un deal cu Trump. Singura ţară în afară de Turcia, singura cu acces la Marea Neagră care reprezintă un pilon de stabilitate e România. Mă aştept să existe un lobby şi cred că Trump va veni mai târziu sau mai devreme în România. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite