Mihai Tudose, vicepreşedinte PSD, la Adevărul Live: Demisia lui Ponta a fost o greşeală. Schimbarea din 2015 a fost făcută doar de oamenii ieşiţi în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele social-democrat Mihai Tudose a vorbit, la Adevărul Live, despre partea economică a programului de guvernare a PSD, listele pentru alegerile parlamentare, dar şi opoziţia faţă de Guvernul Cioloş.

Principalele declaraţii ale vicepreşedintelui PSD, Mihai Tudose:

Despre programul de guvernare al PSD:

Noi facem angajamente, nu facem promisiuni. Am arătat cum de îndată ce am plecat de la guvernare, lucrurile au luat-o razna. Noi o să revenim la guvernare pentru că trebuie. E nevoie de stabilitate ca românii să înceapă să creadă în puterea României. 

Tot ce a prezentat partidul, cele două părţi economice, se înscriu în această logică: întâi demonstrăm cum facem bani, creştere economică. Apoi, vine partea de relaxare fiscală. Sunt unele taxe aberante: de exemplu, taxă de doi lei pentru a-ţi înregistra vaca la ţară. 

Nu mai e posibil ca România să fie atractivă doar pe resurse minerale şi forţă de muncă ieftină. Parcă suntem un popor cotropit. În prima parte a programului lucrurile au fost clare. Să nu mai vindem resursele minerale, să vindem produsul finit.

Cu două luni înainte de a ieşi din mandat, având predictibilitate, începusem să demararea acestor lucruri. Vestea proastă e că exact când să ne apucăm, am plecat acasă.

Eu nu cred că 600 de lei pe lună reprezintă lapte şi miere pentru un bătrân. Nu e ţinta finală, dar atât poate duce economia. Bine condusă, cu acel fond suveran de investiţii. Domnul Dragnea a folosit o exprimare: am luat în calcul varianta cea mai pesimistă, adică minimul de bine pe care îl putem face (n.r.-prin programul de guvernare). Trebuie doar să avem voinţă, timp.

MIHAI TUDOSE, PE BLOGUL SĂU DE PE ADEVARUL.RO: Consumator european, protecţie europeană

E un program de guvernare pentru oameni. Nu putem avea o ţară fericită cu oameni trişti. Să putem fi şi noi mândri că suntem români. Să fim una din destinaţiile interesante ale lumii. Nu ne poate iubi toată lumea. 

Despre proiectul de lege prin care se elimină 102 taxe fiscale

Acum, pentru că am văzut ce se întâmplă. Anul acesta a fost şi o decizie a Comisiei europene în acest sens. Am zis să închidem subiectul. Dacă toate lucrurile sunt bine înghegate, bugetul poate să susţină aceste tăieri de taxe.Mai mult, o mulţime de măsuri economice - fondul suveran de investiţii, pentru acesta avem pregătit proiectul.

Unele taxe sunt efectiv aberante. Părţi ale statului s-au transformat în mici Robin Hood. Treci pe acolo, prin pădure, şi mai plăteşti o taxă.  Eu nu cred că va fi vreun parlamentar care să voteze împotriva acestui proiect de lege. cred că nu ar fi întreg la minte. 

Despre viitorul Guvern

Nu facem acum Guvernul. Nu stabilim miniştrii. Când partidul decide unde şi când e mai bun, atunci ne facem datoria. Pentru parlamentare mi-am depus candidatura. 

Despre candidatura lui Ponta

Da, din câte ştiu va fi pe listă. În PSD există un organism, Comisia de integritate, cea care va lua fiecare listă şi va analiza fiecare caz. Ponta e un candidat propus de Gorj şi un fost prim-ministru bun. 

Despre colaborarea Ponta-PRU

Este disperarea PRU de a atrage electorat, de a pune imagini. Ilaritatea este că ei spun „Victor Ponta prim-ministru“, iar Ponta a spus că nu mai vrea prim-ministru. 

Despre premierul PSD

Avem următoarea paradigmă. Pe 11 decembrie nu e un vot pentru preşedintele ţării. E votul acordat unui partid şi unui progaram politic. Să vedem câte voturi avem, ce procent avem în Parlament şi apoi luăm o decizie. Preşedintele Klaus Iohannis a preluat o discuţie a lui Gorghiu din august. E un şir de coincidenţe nefericite. Iohannis trebuie să respecte Constituţia. Cred că o va respecta. Partidele care câştigă desemnează premierul. Nu cred că are dumnealui o altă grilă. 

Dacă noi ne ducem cu 30% o să fie consultări scurte. Dacă ne ducem cu o majoritate, tot scurte vor fi. Asta e. 

Cred că preşedintele a dat un mesaj de îmbărbătare a PNL. Ei nu sunt în cea mai bună formă, după cum arată şi sondajele. 

Despre propunerea unui premier condamnat

Eu cred că Iohannis va respecta Constituţia. Nu cred că o va încălca. Nu e aşa de jucător ca fostul preşedinte. 

Despre majoritatea parlamentară

În primul rând cu ALDE şi sper că ajunge. ALDE e un partener serios. Alte variante vor fi luate în calcul, dar avem o decizie clară că nu facem cu PNL. Însă, vrem să vedem mai întâi alegerile. 

Despre candidatura lui Căutiş 

Am înţeles de la domnul Dragnea că domnul Căutiş nu va fi pe liste. Nu am văzut încă listele. Nu ştiu de Lavinia Şandru. 

Despre Guvernul Cioloş

Jenantă. O prestaţie jenantă. Nu am un exemplu bun. Au promis că încep procesul de debirocratizare. Comisia de tăiat hârtii a făcut ea o tonă de hârtii. Au început declarativ multe lucruri. Nu au terminat nimic. 

Am avut  încredere atunci, când i-am văzut. Era şi un context geopolitic. A picat Guvernul, am mers la preşedinte, acesta a jucat-o. UNPR a ales interesul naţional. UNPR a ales libertatea. A vrut să fie liber de contract. Nu vreau să spun că a trădat, dar pe fond, acest lucru a făcut. 

Ne bazăm pe votul populaţiei. Schimbarea de paradigmă în 2015 a fost făcută atunci doar de oamenii ieşiţi la Bucureşti. Nu poţi să schimbi cu câteva zeci de mii de oameni voinţa a milioane de oameni. 

Demisia lui Ponta din Guvern, o greşeală  

Acum, da. Din punct de vedere personal, da. Când au venit au blocat punctul de pensie. Au terminat legea salarizării. Legea trecuse prin prima lectură a Guvernului, dar nu a mai mers mai departe. Era o lege bună şi ei au făcut-o ţăndări. 

Noi am avut inclusiv moţiune simplă pe Agricultură. A trecut, ministrul a fost sancţionat? Gata. Ministrul e tot acolo. Uitaţi ce au făcut cu ţara într-un an de zile. 

Despre moţiunea pe justiţie

Să vedem ce se întâmplă. Ei nu au mişcat un ac. Nu-i reprşez nimic doamnei Prună! Doamna Prună doar vorbeşte. Atât. Domnul Cazanciuc, fostul coleg de Guvern, avea la sfârşit un carnet mare cu realizări. 

Despre memorandumul Guvernului cu companiile de stat

O porcărie. Trebuie să vii cu chestii clare. Memorandumul se încheie fabulos. Reacţiile sunt foarte proaste.

Despre listele parlamentare

Cred că săptămâna viitoare la CExN va fi gata. În Parlament ai nevoie şi de economişti, şi de jurişti etc. Trebuie să ai toate specializările. Trebuie să faci o simulare pe diferite procente. Trebuie să avem oameni din toate categoriile.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite