VIDEO Liberalul Marius Obreja, vicepreşedinte Senatului: În vara lui 2012 trebuia să mergem până la capăt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Obreja, vicepreşedinte al Senatului FOTO Eduard Enea
Marius Obreja, vicepreşedinte al Senatului FOTO Eduard Enea

Liberalii şi democrat-liberalii se reunesc astăzi pentru a decide numele alianţei formate din PNL şi PDL, cu care se vor prezenta la alegerile prezidenţiale. Liberalul Marius Obreja, vicepreşedinte al Senatului, a discutat, într-o ediţie a emisiunii Adevărul Live, despre ultimele mişcări pe eşicherul dreptei.

Principalele declaraţii:

Marius Obreja

Poate în media sau mediul politic unii s-ar fi aşteptat la anumite momente de tensiune în sedinţa mare, pentru că miza era foarte mare. Cel ales poate să ajungă preşedintele României. Dar organizarea şedinţei a fost fost impecabilă, votul secret.

Actualul preşedintele, dl. Iohannis, are tot sprijinul meu. Dar am respectat ambii candidaţi. Lucrul care ne-a întărit în această alegere, a fost faptul că am avut de ales între doi oameni foarte capabili din punct de vedere politic, abili. Am găsit să avem contemporani doi lideri puternici.

Noi am trecut prin încercarea traumatică pentru un partid: de a nu avea un lider pe care să nu poţi să îl susţii, care nu este puternic.

Sebastian Zachmann

Îl mai regretă lumea din PNL pe Crin Antonescu?

Marius Obreja

Îi respect pe amândoi. Dar răspunsul meu este DA. Crin Antonescu este un politician puternic, capabil, îl respectăm foarte mult.

Mădălina Mihalache

Ieri a apărut un zvon: retragerea dlui Antonescu din viaţa politică.

Marius Obreja

Nu pot să concept o asemenea situaţie. Vă dau exemplu preşedintelui de onoare, dl. Quintus. Din poziţia lui îşi manifestă puterea lui politică şi sperăm că va fi aşa pentru mulţi ani de acum încolo.

Antonescu este un om politic absolut valabil.  Am vut o discuţie cu Crin şi ne-am înţeles imediat asupra subiectului. 

Demisia din Senat a lui Crin Antonescu

Ca moment, Crin a ales momentul excepţional, de maximă vizibilitate, era şi premierul acolo. În stilul caracteristic a spus ce a vrut.

Dar povestea era ceva mai veche, din momentul în care pentru noi, PNL, a devenit evident faptul că împreună cu PSD-ul în USL noi nu vom prinde această toamnă. Pe parcursul lunii septembrie 2013, eu personal m-am edificat în acest sens. Totul mergea spre un deznodământ care ar fi sacrificat PNL-ul, înaintea alegerilor prezidenţiale şi nu va mai fi susţinut Crin la funcţie, aşa cum era stabilit.

Am muncit cu greu pentru construirea USL-ului. Dar la momentul din toamna anului trecut, informaţiile privind acest tip de deznodământ începuseră să devină tot mai clare.

Această construcţie a fost una între lideri şi a fost gândită de ei. Participând la construcţia ei, în mintea mea, am considerat USL-ul ca pe o căsătorie, care mai devreme sau mai târziu, eu o vedeam desfăcută amiabil, dar undeva în jurul anului 2016. Dacă ar fi fost după mine, aş fi desfăcut USL-ul în vara lui 2012, când a avut loc suspendarea preşedintelui. Trebuia mers până la capăt, trebuia modificată legea referendumului pentru ca să fie validată alegerea acelui număr mare de votanţi.

Eu nu mă văd participând la un proiect politic alături de Traian Băsescu. Şi da, consider că suspendarea preşedintelui a fost o măsură bună. 

Mădălina Mihalache

USL trăieşte în Covasna? Cum justificaţi situaţia de acolo?

Marius Obreja

Covasna şi Harghita sunt judeţe cu specific. Se ştie de foarte multă vreme. Acolo, în condiţiile în care UDMR este o formaţiune politică care are ca prim scop susţinerea intereselor vorbitorilor de lb. maghiară, dacă noi, indiferent de partide, nu am avea această minimă colaborare, am lăsa descoperit electoratul vorbitor de limbă română.

În consiliul municipal Sf. Gheorghe, consilierii locali sunt vorbitori de lb. Maghiară, mai puţin patru, doi de la PNL, doi de la PSD – deci trebuie să colaboreze. La consiliul judeţean este aceeaşi situaţie. Nu ai cu cine să lucrezi pe proiectele de susţinere a etnicilor români, decât printr-o colaborare între PNL şi PSD. Nu e vorba de USL. Este o chestiune naturală. 

Sebastian Zachmann

La PDL se aşteaptă o răsturnare de situaţie în ceea ce priveşte prezidenţiabilul? Macovei şi MRU au cerut includerea în sondaje pentru stabilirea candidatului PDL, care era deja stabilit – C. Predoiu.

Marius Obreja

PDL are libertate totală să ia decizii. Nu dorim să ne implicăm, este decizia lor.

Noi vom fi un partid fuzionat peste un timp. Dar ca să ajungem în acest moment, au fost multe discuţii, tatonări. Iată totuşi că am ajuns în acest punct, de demarare a procedurilor juridice.

Alegerile prezidenţiale vor cântări mult în fuzionea partidelor noastre. Trebuie să urmăm principiile unui joc, unei lupte. Jucăm cu gândul de a câştiga, până în ultima clipă.

Eu militez şi muncesc pentru fuziunea acestor partide. Soldatul lui Coelho pleacă la bătălie cu gândul să moară, altfel nu este un soldat bun.

Există două păreri în privinţa rapidităţii procesului de fuziune. Am ales să mergem pe cea mai alertă. Eu o preferam pe cea mai relaxată, de la 1 ianuarie, dar am votat şi muncim la acest proiect.

Mi se pare rezonabilă discuţia despre cine va lua funcţia de preşedinte şi cine funcţia de premier. Este un echilibru la care sper. Dacă vom avea preşedinte dat de dreaptă, după 1 ianuarie văd stabilirea unei alte majorităţi parlamentare. Dar trebuie să trecem de acest hop, numit alegeri prezidenţiale.

Vreau să văd în turul 1 sau 2, pe ce argument va da dl. Tăriceanu voturile către stânga. Aştept să văd cum va motiva această alegere. 

Sebastian Zachmann

Dl. Ghişe a anunţat că pleacă din partid. E o pierdere?

Marius Obreja

Orice plecare este o pierdere. În cazul lui, îmi pare rău, sper că se va mai gândi. Încă nu a făcut pasul decisiv. Ghişe gândeşte foarte constituţional. Îl apreciez pe senatorul Ghişe.

Sebastian Zachmann

Faceţi parte din comisia SIE. Acum este dezbaterea pe legea cartelelor prepay. Care este părerea dvs?

Marius Obreja

Este o mare prostie. Este un act pur administrativ, care ne complică viaţa, inutil. Dar noi la nivelul Europei, ne-am opus legilor de tip Big Brother şi acum facem asta. Nu are sens, nu se poate exercita un control absolut.

Disputa Cotroceni - Palatul Victoria

În ultimele luni, meciul între preşedinte şi premier a fost bine calculat şi a acaparat agenda publică. Fiecare îşi ridică mingea la fileu. Aşa s-a întâmplat şi cu momentul de la Cotroceni, între premier, preşedinte şi ministrul de Finanţe. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite