Simona Spătaru: Îmi doresc la Sectorul 4 să terminăm cu risipa. Băluţă dă 900 de lei pe o bordură când pe piaţă costă 200. Un olimpic primeşte doar 50 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Spătaru, candidat al USR-PLUS şi al PNL pentru Primăria Sectorului 4. FOTO Arhivă
Simona Spătaru, candidat al USR-PLUS şi al PNL pentru Primăria Sectorului 4. FOTO Arhivă

Simona Spătaru, candidat susţinut de USR-PLUS şi PNL pentru Primăria Sectorului 4, a vorbit vineri la Adevărul Live despre motivele care au împins-o să facă politică, despre planurile sale concentrate pe educaţie pentru sector dar şi despre strategia primarilor PSD de a nu ieşi în evidenţă, a nu participa la dezbateri sau de a scoate sigla şi culorile partidului de pe afişele electorale.

Adevărul: De ce aţi intrat în politică?
Simona Spătaru: Am intrat în politică pentru că am avut confirnarea după protestele din 2017 că lucrurile nu se schimbă tot sperând, am văzut că pe stradă şi între prieteni se formează deja o echipă mare de oameni care sunt hotărâţi să pună umărul. Acest lucru cumva m-a atras şi pentru că am avut mare încredere în echipa tehnocrată a guvernului din 2016. Am văzut acolo oameni care au schimbat cum se făcea politică pentru câteva luni. Am mers alături de ei, m-am înscris în PLUS în decembrie 2018 pentru că am avut încredere că am cu cine să contribui şi eu la schimbare.

De ce ce în PLUS şi nu în USR?
Simona Spătaru: În 2016 am votat cu USR, trag cu echipa USR şi acum suntem şi fuzionaţi. Am făcut alegerea atunci în funcţie de câteva personalităţi care mi-au atras atenţia, Dacian Cioloş, Vlad Voiculescu. Au avut oportunitatea cu Guvernul tehnocrat să-mi arate cum arată un o guvernare cu ei. 

Aţi intrat în politică să vă îmbogăţiţi?
Nu, doamne fereşte. Veniturile mele au fost practic o cincime în 2019 cât am lucrat pentru filiala PLUS, unde sunt şi preşedinte. Pentru a crea această filială de la zero a trebuit să investesc foarte mult din timpul meu. Veniturile mele au rămas din avocatură.

Vă e ruşine să spuneţi că sunteţi politician?
Da, cuvântul politician nu sună deloc plăcut. Pe stradă oricum e un cuvânt hulit de oameni. O să avem mult de muncă pe acest aspect pentru a putea aduce din nou respectul pe acest cuvânt, să fie din nou un simplu cuvânt.

Ce făceaţi înainte de a face politică?
Am lucrat doar în avocatură. Am fost avocat de 16 ani.

Vă amintiţi ziua în care aţi decis să candidaţi pentru Sectorul 4?
Chiar am o zi să vă spun. În 29 iulie 2019 am avut aceste alegeri pentru conducerea filialei şi fiind în această dezbatere electorală am fost întrebată dacă urmează să-mi asum un astfel de rol în administraţia publică sau dacă vreau doar să fac un management al partidului. Am spus că vreau să schimb ceva.

Ce-i reproşati primarului Băluţă? El e unul dintre edilii care are o notorietate mare.
Principalul reproş îl regăsesc în faptul că au făcut puţine învestiţii în sistemul de învăţământ. Ca părinte şi locuitor în Sectorul 4 am văzut că nu se pune accentul pe a se dezvolta în această zonă. Mi-ar fi plăcut ca multe din investiţiile făcut de actuala primărie să se regăsească în sistemul de învăţământ. Într-o creşă nouă, şcoală nouă. Şi bani au fost. S-au investit sume similare cât pentru şosea pentru borduri, ghivece, lucruri mărunte şi extrem de multe.

Deci terminaţi cu risipa.
Asta îmi doresc foarte mult. Sunt şi afirmaţii în presă că nu ai cum să dai 900 de lei pe o bordură când pe piaţă e 200 de lei. Sunt anchete jurnalisticie. E dificil să vezi aceste costuri.

N-ar trebui să fie pe site-ul primăriei?
Ar trebui. Banii primăriei ar trebui să fie la vedere să ştii pe ce i-ai cheltuit ca după patru ani oamenii să poată vedea. 

În ce s-a investit în ultimii patru ani în Sectorul 4?
S-a investit mulţi bani în infrastructura rutieră. Nu era în obligaţiile Sectorului 4 dar sarcina financiară a fost preluată. Acum practic locuitorii vor plăti. Îmi dau seama că nu poţi să administrezi cu un buget mai mic şi să împarţi în toate direcţiile, dar cred că trebuia făcut un referendum să vezi dacă poţi suporta toate investiţiile. O investiţie vizibilă a fost pe zona de parcări. Sigur, e nevoie, dar şi acolo am să fac o precizare. Erau resurse să gândeşti un proiect de extinere a parcărilor în subsol. Nu prin defrişarea masibă şi betonarea suprafeţelor. Foarte multe blocuri sunt în jurul lor o platformă de beton. Costă mai mult, dar e clar că costurile n-au fost o problemă. De la borduri şi ghivece.

Cât de bogat e Sectorul 4?
Nici cel mai sărac, dar se situează la locul 4-5. Avem un buget de 160 de milioane de euro. A crescut gradul de îndatorare. Sunt multe împrumuturi la bănci. În 2017 atragerea de fonduri europene a fost zero, apoi a fost 2%, 4%. Primarul spune în panouri şi afişe că a reabilitat 500 de blocuri dar în realitate au fost 197.

Ce mai vor oamenii pe stradă?
Oamenii apreciază că  punem învăţământul pe primul loc. 

Primăria ar trebui să plătească burse copiilor?
Eu o văd ca pe o chestiune de viziune, de normalitate. Dacă nu susţii performanţa nu are substanţă. La noi suma pentru un olimpic naţional e de 50 de lei. Cei cu bursele de merit la fel. Sunt cele mai mici sume din Bucureşti. Şi se înregistrează în plată cu cele mai mari înregistrări. Azi nu s-au achitat la zi. Le-aş menţiona şi pe cele sociale. În sistemul de învăţământ avem de făcut foarte multe lucruri bune.

Dvs vă lăsaţi copii la şcoală de luni?
Da. Ambele fetiţe vor să meargă şa şcoală. Am încredere în profesori.

Sunteţi la şcoala privată sau de stat?
Şcoala de stat.

De 8 martie puneţi bani pentru cadoul profesorilor?
Noi am sistat acest obicei. Dar flori cumpărăm. E foarte denigrator pentru profesori. Cred că-i punem într-o situaţie în care nu ar trebui să o mai punem.

Care e prima măsură pe care aţi lua-o în poziţia de primar?
Un audit. Să ştiu cu ce echip încep, ce competenţe au şi mai ales pe ce buget stăm, ce obligaţii sunt, cât de îndatoraţi sutem. Să vedem dacă putem pune în aplicare ce ne-am propus. Astfel încât ziua următoare să fac un departament pentru fonduri europene.

Ce relaţii aveţi cu Clanul Sportivilor?
Niciuna de niciun fel. Sunt membru PLUS, sunt candidatul Alianţei. Da, de o lună jumătate PNL susţine şi candidaţii Alianţei acolo unde nu sunt candidaţi proprii. Eu nu am cum să cunosc membrii PNL şi nici susţinătorii de pe stradă. Fotografii de pe stradă nu am cum să le comentez.

Ca să înţeleagă şi privitorii, aţi fost surprinsă într-o fotografie cu nişte persoane dubioase iar aceasta este folosită acum împotriva dvs.
Eram la metrou Piaţa Sudului, însoţită de echipa PNL. Nu cunosc persoanele, nici membrii PNL, doar câţiva consilieri. Alfel nu ştiu persoanele despre care se discută în aceste articole.

Candidatura dvs este văzută ca una de sacrificiu. Cum arată ultimele date?
E o candidatură asumată, responsabilă şi curajoasă. O candidatură în care mi-am propus să folosesc cuvintele tari şi sănătoase. Nu aş spune de sacrificiu. Rezultatul pare că va fi în favoarea schimbării. Trendul e unul crescător. Am pornit de pe poziţia doi pentru că noi am întârziat prea mult cu desemnarea unui candidat.

Credeţi că puteţi recupera diferenţa?
Încerc să fac asta pe stradă. Oamenii simt nevoia să creadă din nou. Speranţa există. Încercăm să-i motivăm pe oameni să iasă la vot, aşa cum a fost extrem de important în 2017 să ieşim în stradă.

Dacă pierdeţi ce faceţi? Rămâneţi în Consiliul Local?
Nu. Mi-ar plăcea să continui în politică. Nu sunt pe lista consiliului. 

Deci candidaţi la Parlamentare.
Candidez acolo unde e nevoie.

Ce scor vă propuneţi să obţineţi în Consiliul Local?
Noi ne-am gândit că va fi o pondere între europarlamentare şi prezidenţiale. Un scor de 20% ar fi frumos.

Veţi face o majoritate cu PNL?
Am toată încrederea că vom face. Toate sondajele arată că vom avea majoritate.

Există vreo persoană sau firmă care să vă poată şantaja cu ceva?
Nu. Nu am niciun schelet. 

Care e diferenţa între dvs şi domnul Băluţă?
Diferenţa e că eu sunt un om cu bună credinţă în politică. Dumnelui a putut demonstra acest lucru dar faptele demonstrează contrariul. Se ascunde în perioada aceasta de orice dezbatere şi dialog. Asta arată că are ceva de ascuns.

De ce primarii PSD fug de dezbateri?
Ei se bazează pe strategii. Strategii de frică. Mă număr printre oamenii care au pus ştampila pe Iliescu în 2000. Ei aleg tot felul de strategii. Acum strategia PSD-ului e să nu iasă la vedere. De a se îndepărta de sigla PSD. Daniel Băluţă nu e doar membru PSD e vicepreşedinte PSD. Loialitatea sa a fost răsplătită. De ce nu pune asta pe afişe? De ce schimbă culorile? Ştampila nu va fi pe Daniel Băluţă, va fi pe vicepreşedintele PSD.

L-aţi votat pe Daniel Băluţă în 2016?
Nu, evident. Am votat USR.

Dacă Firea iese primar cum veţi colabora?
Corect şi instituţional. Te duci acolo să protejezi interesu locuitorilor care te-au ales.

Care e cel mai important lucru care oamenii din Sectorul 4 ar trebui să-ş ştie despre dvs?
Că sunt un om onest.   

Poţi urmări şi comenta emisiunea AICI.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite