Adevărul Live. Care sunt urmările demisiei lui Ponta de la şefia PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Demisie Victor Ponta. FOTO Mediafax
Demisie Victor Ponta. FOTO Mediafax

Mişcarea neaşteptată a premierului, de a se retrage de la conducerea PSD, deschide noi fronturi de luptă politică. Alianţa PSD-UNPR pare pusă sub semnul întrebării, iar leadershipul PSD, de asemenea. În toamnă putem aştepta o schimbare de Guvern, dar nici alegerile anticipate nu mai par o opţiune prea îndepărtată.

Toate implicaţiile acestei manevre politice le-au dezbătut, de la ora 11.00, Grigore Cartianu şi redactorul-şef adjunct Adevărul, Călin Nicolescu, la Adevărul Live.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Călin Nicolescu: Discutăm astăzi despre decizia premierului de a renunţa la şefia PSD şi începem cu implicaţiile pe care le presupune demisia premierului Ponta. E o mişcare oarecum surprinzătoare, ieri după-amiază, pe la 18.30 cred că a postat premierul pe Facebook această scrisoare. Poporul PSD , baronii, liderii locali au fost uşor surprinşi. Partidul pare într-o situaţie complicată.

Grigore Cartianu: Surpriza a fost mare. Ecaterina Andronescu nu s-a arătat doar surprinsă, ci revoltată că şeful partidului găseşte acest moment, această modalitate de a face un astfel de gest. Pesediştii vin după un şir de suferinţe provocate de Ponta. Ponta este cel care le-a pierdut Preşedinţia, cei din partid nu o să-i ierte faptul că a pierdut Preşedinţia.

Călin Nicolescu: Andronescu este o fostă apropiată a lui Vanghelie, totuşi pare ciudat, domnul Ponta a pierdut alegerile în toamna anului trecut.

Grigore Cartianu: Năstase a pierdut în 2004 şi a decontat în 2006. Oricum, în partid era o stare de nelinişte provocată de Ponta. Liviu Dragnea încă spune multe, chiar dacă el s-a retras din Guvern şi, teoretic, stă departe. În condiţiile astea, Dragnea nu ştie, miniştrii nu ştiu. A mai venit şi povestea asta cu ordonanţa salariilor pentru demnitari. Foarte mulţi miniştri au fost umiliţi odată cu Oprea. Ponta face acea grilă, fac acea listă, el dispare – noul premier interimar Oprea şi miniştrii care ştiau au aprobat ordonanţa, iar când vine Ponta le spune să anuleze. Asta nu a făcut Oprea singur fără girul lui Ponta.

Călin Nicolescu: Şeful Cancelariei prezidenţiale a fost iritat, a spus că dă publicităţii mailurile domnului Ponta. Probabil că Ponta le-a trimis prin email la Cotroceni grila de salarizare. Surse din PSD cu care am discutat ieri ne-au expus un plan al premierului. Strategia, dacă se confirmă, sursele sunt foarte credibile, sunt verificate, strategia e cam aşa : tocmai această ordonanţă ar urma să fie invocată de premier ca să facă un pic de curăţenie prin Guvern, vizat fiind tocmai Oprea.

Grigore Cartianu: Poate sunt nişte dorinţe ale unor pesedişti.

Călin Nicolescu: În septembrie, iese de la guvernare.

Grigore Cartianu: Eu nu îl cred capabil pe Victor Ponta să iasă de la guvernare. Pe Ponta nu îl cred aşa. E atât de bolnav de putere, încât o zi nu vrea să cedeze. Ponta nu pleacă de la guvernare, chiar dacă unele calcule electorale arată că i-ar crea un avantaj de poziţionare. Îi place să aibă butoanele.  Numai împins iese din Palatul Victoria. Se mai agaţă, o prinde de o mână pe Daciana, Ilie Sârbu pune şi el frână. Atât de mult îi place puterea, încât nu îl văd.

Călin Nicolescu: Sursele noastre din PSD ne-au spus că asta ar fi strategia şi că se gândeşte la un Congres în toamnă, iar acolo ar putea fi bătălia pe PSD.

Grigore Cartianu: Teoria mea este că următorul preşedinte al PSD va fi Gabriel Oprea. UNPR are ce nu are PSD acum: are lider. Ceilalţi sunt mărunţi ca autoritate în PSD.

Călin Nicolescu: Si eu văd că Oprea pare să fie autoritatea necesară. Apropo, acum zece ani, criticam PSD, dar atunci erau şase-şapte opt personalităţi cu greutate. Astăzi,  nu mai există. Nu doar în PSD s-a întâmplat asta, ci şi în siajul lui Traian Băsescu.

Grigore Cartianu: Şi la PNL dacă ne uităm, Vasile Blaga e ultimul greu rămas.

Călin Nicolescu: Nu au crescut nimic. Avem imagini live cu premierul Ponta la DNA. Zice că este inculpat de DNA.

Grigore Cartianu: Probabil în următoarele luni va avea multe inculpări. In dosarul Ghiţă este pomenit de multe ori. A intrat pe un drum fără întoarcere. La 42 de ani, e o mare performanţă negativă să te compromiţi definitiv. Asta arată că a fost total inconsistent. 

Anunţul lui de ieri are nişte fracturi de logică şocante. Ieri nu era nici măcar inculpat. Dragnea, pe care îl pomeneşti ca să conducă partidul, e condamnat.

Călin Nicolescu: Ar zice că are demnitate, iar Dragnea nu are. Dragnea e unul din rivalii lui Ponta. Dacă are noroc să fie achitat, el este următorul lider.

Grigore Cartianu: Dragnea este lider de facto. Ponta nu mai e bun la partid, dar e bun la guvern, Dragnea nu mai e bun la guvern, dar e bun la partid.

În ce priveşte ordonanţa privind salariile demnitarului, Iohannis l-a acceptat pe Oprea interimar la sugestia lui Ponta. Şi atunci, dacă l-ai pus pe Oprea, Oprea face exact ce i-a lăsat Ponta la cheie, iar Ponta vine şi îl pune într-o situaţie penibilă pe Oprea. Oprea are curajul să spună a discutat de luni de zile grila de salarizare cu premierul Victor Ponta. Ca stil de a conduce, ce înseamnă asta? Îl laşi pe Oprea la butoane 17 zile. Oprea şi-a cîştigat un mare respect în anumite zone ale României când  a aprobat alţi 50 de procurori la DNA. Oprea a făcut treaba asta şi ce-ar fi fost ca Ponta, când vine, pe acelaşi model, să spună că nu e de acord? Eu nu mai ştiu de ordonanţe retrase în ultimii ani, creează un precedent.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite