Adevărul Live, Alina Mungiu-Pippidi, despre efectele crizei politice interne:  „Singura cale de a fi rezolvată această situaţie ar fi fost alegerile anticipate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Ce şanse mai are Victor Ponta în politică? A ajuns România la maturitate politică după un sfert de veac de democraţie? Iniţiatoarea platformei civice România Curată, Alina Mungiu-Pippidi, a fost invitata redactorului-şef al ziarului „Adevărul“, Dan Marinescu.

În ce situaţie ne aflăm acum?

Suntem într-o situaţie de coabitare. A fost paşnică în primele luni, acum este o coabitare conflictuală. Se pare că nu se poate ca liberalii să vină la putere într-un mod transparent. Suntem într-o perioadă de escaladare, fără rezolvare. DNA umblă după premier, el a ajuns să se ascundă prin Turcia. Singura cale de a fi rezolvată această situaţie ar fi fost alegerile anticipate. Ceea ce avem în Parlament acum, nu-mi este clar ce reprezintă. Românii au votat USL, o alianţă stânga-dreapta. Această alianţă nu mai există. Majoritate parlamentară este în conflict cu anticorupţia, cu o bună parte a presei, cu partea activă a societăţii civile şi, mai nou,  şi cu preşedintele Klaus Iohannis, care a evitat cât s-a putut de mult să intre în acest conflict. Dar care a fost băgat în ultimele două săptămâni, inclusiv de presiunea presei. Este o situaţie care i-a fost lui lăsată de rezolvat.

Preşedintele a spus că dacă premierul ar fi cerut Parlamentului să-i ridice imunitatea, nici nu l-ar fi suspendat. Credeţi în varianta aceasta?

Victor Ponta ar fi trebuit să-şi dea demisia după alegeri. El şi Liviu Dragnea trebuiau să fie responsabili pentru că nu poţi să suspenzi o lege timp de 45 de zile, aşa cum au făcut ei cu migraţia şi nici să nu rezolvi problema la vot între cele două tururi. Nu şi-a dat-o şi este clar că partidul s-a strâns în jurul lor. Ponta a fost pus în faţă de ceilalţi. Ponta este omul cel mai rezonabil dintre ei. Când Barroso i-a dat lista aceea, a zis „da, o fac“. Ponta este un om cu care se poate discuta. Ponta este un om raţional, după părerea mea. Asta nu înseamnă că nu s-a dus la capăt. Schimbarea lui cu Oprea nu mi se pare că aduce un progres. Presiunea care a fost pe Iohannis l-a împins spre această opţiune. Mare lucru nu are ce să facă în această confruntare directă. Poţi să cumperi parlamentari. A zis că nu poate să facă asta şi bine face. Să te înţelegi cu Gabi Oprea, să te fi înţeles cu Dan Voiculesu. Variante de soluţii imorale. Asta puteai să faci. Să dai o lovitură de stat. Să scoţi lumea în stradă. Liberalii au făcut demonstraţii şi nu a mers. Care mai sunt variantele? Mi se pare că nu mai sunt multe. Nu trebuie să ne punem energia pe această schimbare, ci pe reforma partidelor. PNL, la fel de vulnerabili în faţa DNA, măcar nu votează pentru închiderea legilor anticorupţie. Pentru acest unic lucru, au electoratul mai exigent. Trebuie să fie la lumina acestor exigenţe. Societatea se schimbă, partidele, nu. O să vedem votul fragmentat la viitoarele alegeri.

Dacă premierul a fost la DNA, ce putea să facă preşedintele?

A fost o idee proastă să-l cheme pe premier la DNA în ziua moţiunii de cenzură. Erau lucruri mult mai solide la adresa lui Ponta. A fost o gafă. Ştiu că DNA a zis că a fost o întâmplare, dar aşa cum a spus în campanie că a amânat anumite dosare pentru a nu pica în campanie, la fel trebuiau să facă şi acum. În felul acesta au alimentat că este pur politică această chestie. Dacă nu-l prinde cu ceva mai serios, chestia asta nu a făcut altceva decât ca toată lumea să se strângă în jurul lui. A scoate această anchetă nu a făcut altceva decât să întărească această tabără. Ar fi trebuit găsit un subiect care să-l izoleze pe Ponta. A urmat o săptămâna stereotipă. Nu putem băga majoritatea asta la închisoare. Nu poţi să ai conflictul acesta între Justiţie şi majoritatea parlamentară. Noi trebuie să pregătim o altă majoritate. Aş fi mai atentă la cum construim alternativa decât să-i dăm jos pe aceştia. Oamenii nu ies când este ceva politic la mijloc pentru că au fost folosiţi. Eu plătesc amenzi pentru păduri, pentru ieşitul în stradă de la alegeri. Dacă plăteşti amenzile acestea, oamenii aceştia să fie stresaţi că oamenii aceştia vin la putere cu agenda lor. Asta trebuie construit.

Cine este acel lider PSD care ar trebui să vină în locul lui Ponta?

Cui i-ar folosi să vină cineva în locul lui Ponta? Poţi să faci întotdeauna şi mai rău. El a reuşit să-i dea afară. Şi pe Rus, cu acea mică manipulare. Că este el, Dragnea sau Oprea. Eu prefer un civil. Avem o zonă întreagă de afaceri creată de servicii. Zona aceasta a devenit foarte puternică. Serviciile au ajuns să fie un arbitru şi nu este bine. Trebuie să avem un prim-ministru general? Este un exces de oameni din servicii.

Traian Băsescu mai joacă un rol de primă-mână?

El a încercat. Ce a reuşit a fost să escaladeze situaţia în aşa fel încât s-a dus la două suspendări ale sale. Poate o fi un motiv pentru care Opoziţia de centru-dreapta să nu ia mai mult de 35%. Era o barieră sociologică. Acum nu mai este. Motivul este că fiecare se ocupă de adversar. Moisescu a fost un om-cheie în PNL. Era omul-comision în Guvernul Tăriceanu. Strategia PNL este de a aştepta, să vedem cine mai rămâne după curăţirea DNA. După părerea mea, este o strategie perdantă. Ei trebuie să conceapă o reconstruire totală. În loc de asta, au aşteptat să-l dea jos pe Ponta. Nu cred că domnul Băsescu a avut o stregie de succes. Nu i-a răzbit pe aceştia.

Elena Udrea mai are vreo şansă în politică?

Din fericire, nu. Doamna Udrea, vechea parteneră de afaceri a lui Victor Ponta, a fost arestată. Au căzut oameni din ambele părţi. Din punctul de vedere al Justiţiei, avem o situaţie bună şi preşedintele nu s-a amestecat.

Vi se pare că PNL are lideri care să-şi asume o reformă? Cum vi se pare Alina Gorghiu?

Eu o privesc cu simpatie de câţiva ani încopace, de când a încercat să umple ael gol lăsat de Mona Muscă. Este ambiţioasă. Găsesc că şi liderii mai în vârstă, ca Blaga, au făcut un lucru important pentru că trebuiau unite partidele. Altfel, nu aveau nicio şansă. Când i-am văzut după moţiune, mă tem că nu era o notă convingătoare, iar politica este despre a convinge. Se vor baza numai pe charisma prezidenţială. Preşedintele este atrăgător, dar nici el nu conduce. El dă numai nişte mesaje scurte, în limbă de lemn. Fiecare ajunge la guvernare pe greşelile celorlalţi. Asta nu este cercul virtuos pe care l-am promis oamenilor în toamnă. Nu este o situaţie de dramatizat, dar nu este nici o situaţie bună. În câţiva ani vom avea preşedinţia UE. Eu mă gândesc cu groază. Pretindem că euro este obiectivul nostru naţional, dar vedem ce s-a întâmplat în Grecia. O monedă comună nu facilitează convergenţa între cei mai puţini dezvoltaţi şi cei dezvoltaţi. O monedă comună scoate la iveală diferenţele. Trebuie să ai o mare strategie de a umple acele diferenţe. Aceasta ar trebui să fie prioritatea noastră. Cine ne conduce în acest demers? Schengen a căzut la fund. Nici nu s-a mai pus problema. Preşedintele vorbeşte, încearcă. Trebuie să formăm coaliţie în jurul României. Numai soţia ambasadorului Olandei a făcut ceva în sensul intrării României în Schengen. Numai aşa trebuie făcut. Dar trebuie făcut pe o scară exponenţială. Trebuie să strângem pe toată lumea internaţională pentru că există oameni în favoarea noastră. Trebuie leadership. Nu există asemenea chestii. Suntem izolaţi, avem şi mare conflict. I-am reproşat lui Aurescu şi preşedintelui când a fost summitul de la Riga pentru că nu s-a vorbit nimic.

De ce nu reuşeşte să prindă mişcarea Monicăi Macovei, M10?

Nu sunt foarte la curent cu ce fac ei, dar cred că este destul de greu să faci un partid când tu eşti 80% prins cu agenda ta externă. Nu trebuie exclus pe vecie că nu va merge acest partid. Cred că nu va merge atâta timp cât va fi identificat ca partidul Monicăi Macovei şi doar atât şi cât timp Monica Macovei va fi un lider absenteist al acestui partid.

Dvs. aţi identificat un rol pe care ar trebui să-l joace România în această lume în mişcare?

România are aspiraţii. Îşi doreşte să fie exportator de instituţii. Vrem să exportăm DNA în Republica Moldova. ANI, care are atâtea probleme şi atâtea de făcut, pe vremea lui Horia Georgescu, erau preocupaţi cum să exporte ei acest model de succes. Acum am văzut şi că AEP a comnadat un audit de cum se vor duce ei şi vor face în jur. Noi nu avem listele acelea permanente. Ei vor să exporte în jur. Este o ambiţie necuvenită şi foarte egoistă. Sunt de părere că tebuie să ne concentrăm să ne creştem capacitatea la noi. Lumea vrea să plece dintr-o instituţie, în loc să vină. Ce trebuie să facem noi? Noi nu trebuie să pierdem Republica Moldova. Lucrurile au început să se deterioreze în Balcani. Trebuie să construim alianţe regionale. Iohannis este un om cooperant şi mi s-au părut bune vizitele astea prin Polonia.

Domnul George Maior este numit ambasador în SUA. Cum vedeţi viitorul lui George Maior?

Îl văd bine, roz. Înseamnă că PSD îşi păstrează legături destul de privilegiate cu Guvernul american şi că acest gen de legături nu vor fi câştigate de Klaus Iohannis. Nu văd cooperarea. Nu există o campanie, cum să rezolvăm cu vizele. Cooperăm noi într-o campanie pentru Schengen? Politica externă este o chestie complicată. Georgia şi Ucraina nu aveau nicio şansă să intre în NATO. Noi ne-am agitat să fie menţinute aceste lucruri la summitul NATO de la Bucureşti. La fel şi cu scutul de la Deveselu. Noi trebuie să ne dăm seama că am treecut graniţa până la care Rusia ne-a lăsat. Suntem practic în conflict cu ruţii. Acum ne plasăm baze, iar ruşii ne ameninţă. Aceasta este calea pe care am intrat. Trebuie înţeles că nu se mai poate evita. Eşti într-o tabără şi la marginea ei, dar încearcă să rezolvi cu vizele. Astea mari, vă spun că ne-am dat suveranitatea. Oricine vine nou nu mai are ce să schimbe.

Suntem cu premierul Ponta întors de la operaţie, nu poate s conducă Guvernul, l-a desemnat pe Gabriel Oprea. Avem această situaţie. Ce o să urmeze?

Nimic bun. Sper să găsească preşedintele o ieşire. Ieşiri spectaculoase nu există. Important este cum pregătim schimbarea de fond. Sunt câteva teme destul de mari. O să cerem ca la alegeri, programele partidelor să fie date cu multă vreme înainte şi un organ, Consiliul Fiscal, să dea un aviz, un referat. M-am cam săturat să aducem la guvernare partide incompetente. Partidele să fie capabile să genereze bugete, nu doar programe. Eu nu văd PNL să facă un plan de dezvoltare pe zece ani, aşa cum a promis Iohannis. Ne trebuie o lege a siguranţei naţionale. Hai să invităm nişte experţi danezi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite