Grigore Cartianu la Adevărul Live: În acest moment, Iohannis este favorit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis a primit în primul tur 30,44% din voturi
Klaus Iohannis a primit în primul tur 30,44% din voturi

De unde va lua voturi candidatul ACL, Klaus Iohannis, în turul II al alegerilor prezidenţiale? Jurnalistul Grigore Cartianu susţine că prezidenţiabilul ACL este favorit în acest moment, dar că ar trebui să-i ţină la distanţă pe Elena Udrea şi Traian Băsescu, în cele două săptămâni de campanie, şi să se adreseze românilor.

Principalele declaraţii:

Poate recupera Iohannis cele 10 procente?

Grigore Cartianu: Nu numai că poate recupera, dar bătălia va fi foarte strânsă şi cred că favorit este, acum, Iohannis.

Ponta nu joacă cinstit. Dacă, în aceste două săptămâni, Ponat va face o campanie curată.. Principalele griji ale lui Ponta, în campanie, au fost: cum să-l linşeze pe Ioahnnis şi cu să stopeze prezenţa la vot în anumite zone, pentru a nu fi votat Iohannis. 

Dacă iese Iohannis preşedinte, va fi meritul electoratului. 

Despre diaspora

Faptul că în Italia, Spania, unde sunt comunităţi mari de români, cei mai mulţi şi-au schimbat optica este un lucru extraordinar. Asta arată că în România stăteau într-o colivie. 

În Republica Moldova, Ponta a luat multe voturi. Asta pentru că pentru moldoveni a fost mai vizibil ce a făcut statul român pentru ei. Ponta, fără Republica Moldova, are doar 10 procente. Nu are mult!

Voturile Monicăi Macovei şi Elenei Udrea se vor duce la Iohannis. Şi-l va bate garantat pe Ponta.

Din electoratul lui Tăriceanu, doar 4% va merge la vot în turul II. La Dan Diaconescu se împarte electoratul, dar nu toţi merg la Ponta. 

La Vadim Tudor va fi un echilibru. Electoratul lui Vadim este cu justiţia. Iar Ponta este cu corupţii, nu cu justiţiarii. Electoratul lui Vadim va merge cu bătaie spre Iohannis. Pentru cei care nu merg spre Iohannis va conta că acesta este neamţ. 

Din electoratul maghiar, un procent stă acasă. Luând în calcul câte un procent de electorat din primul tur care nu mai vin la vot, rezultă cam 6%. 

Vor fi mai mulţi alegători în turul al doilea. 

Taberele sunt foarte bine conturate. Oricât tip de linşaj se va urmări în următoarea perioadă la adresa lui Iohannis, nu mai au ce scoate. 

Dacă în turul II Guvernul Ponta îşi mai permite să-i lase pe români să stea coadă şi să nu mai poată vota, guvernul Ponta va fi spulberat. 

Presiunea pe Guvern la turul II va fi teribilă, dacă nu vor lua măsuri. Iar dacă Ponta va fi preşedinte, va începe cu un handicap enorm, va fi un preşedinte nelegitim. Duminică seară, Ponta făcea mişto de români, iar luni dimineaţă şi-a schimbat atitudinea. 

Un Ponta care să plece cu acestă lipsă de credibilitate este un Ponta care nu poate rezista la preşedinţie nici măcar un an. Dacă va guverna până atunci, va fi spulberat. 

Klaus Iohannis ar trebui să negocieze pentru turul II? 

E o tactică bună. Tactica cea mai bună este ca nimeni de la Macovei până la Udrea şi Băsescu să nu spună electoratului să voteze cu Iohannis. Prea multe voturi nu le aduc. Imaginea lui Băsescu este prăbuşită acum. Udrea este un magnet care respinge alegătorii acum.

Este bine ca Iohannis să-i ţină la distanţă pe Udrea şi Băsescu şi să se adreseze românilor.
Iohannis are un bazin de zeci de mii de oameni din străinătate care vor veni masiv la vot, îi are pe cei din ţară care sunt influenţaţi de cei din afara ţării, şi mai are şi tinerii din ţară. 

În turul II, Ponta va pierde Constanţa.

Marea finală prezidenţială din turul II se va juca, aşa cum era de aşteptat, între candidatul PSD, Victor Ponta, şi candidatul ACL, Klaus Iohannis. Potrivit Biroului Electoral Central, datele centralizate de la 98,30% din secţii indicau că Ponta a obţinut 40,33% din voturi, în timp ce contracandidatul său, Klaus Iohannis, a fost votat de 30,44% din români. În cele două săptămâni până la turul II, staff-urile de campanie ale candidaţilor trebuie să găsească strategii prin care să atragă cât mai multe voturi.

În opinia lui Dan Ionescu, Klaus Iohannis are şansa să ajungă preşedinte doar dacă reuşeşte să-i mobilizeze la vot pe cei care nu au votat în primul tur ori dacă această categorie de votanţi se va mobiliza singură.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite