VIDEO Grigore Cartianu, la Adevărul Live: „Ponta îl ţine pe Relu Fenechiu în Guvern dintr-un joc politic. Dacă sunt oameni cu probleme, sunt de la PNL”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Grigore Cartianu a comentat astăzi, la Adevărul Live cu jurnalistul Liviu Iolu despre „focul încrucişat” pe care l-au deschis în weekend preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta.

Constituţia, aşa cum e croită acum, este o Constituţie bolnavă.

Despre pactul de coabitare cu Victor Ponta

Băsescu are şanse mari ca la final de mandat să fie undeva la 30%. Acum are 20%. Coabitarea i-a prins bine acum. 

Băsescu este bine poziţionat, este securizat ca poziţie politică.

Este bine poziţionat ca să ducă şi în Parlamentul European Mişcarea Populară. 

Băsescu este independent, dar se extrage din altă zonă politică.

Despre Daniela Lulache

În privinţa doamnei Lulache (preşedinte Nuclear Electrica), domnul Băsescu are dreptate. Nu are dreptate în ceea ce priveşte trecutul. Lulache este liberală. Guvernul Boc nu a găsit soluţii pentru a aduce în limite rezonabile aceste salarii. Doamna Lulache le ştie pe toate. Trebuie să o pună şi la Loterie, pentru că este pe plus. Era mai simplu să nu-i mai facă salariul ăsta. Vă garantez că se va găsi ceva prin care această lege (n.r. un director de la o companie de stat să primească în limita a şase salarii) se va declara neconstituţională.  

Despre Relu Fenechiu

Trebuia să fi pus oameni de la PNL care nu au această bubă (n.r. Relu Fenechiu este judecat în dosarul „Transformatorul“). Ponta ar putea să-l demită, are acest drept legal. Îl ţine acolo dintr-un joc politic: dacă sunt oameni cu probleme sunt de la liberali. Îi convine să aibă nişte pătaţi.

Fenechiu  va pleca din Guvern. Dar Ponta aşteaptă ca să nu strice relaţia cu liberalii. Procesul se va încheia curând. Dacă va lua o sentinţă de orice fel. Faptele ar cam fi de puşcărie. 

Va avea şi o armă împotriva liberalilor: Băi, voi mi-aţi dat un penal în Guvern?

Despre Comisia de revizuire a Constituţiei

Acolo sunt nişte parlamentari vai de capul lor. Ziarul Adevărul le-a dat CV-urile. Această comisie va aduce şefului său o scădere drastică a popularităţii. Toate gogomăniile pe care le votează comisia se vor contoriza la Crin Antonescu.

Ca parlamentar simplu, era chiulangiul perfect. Când a devenit şef al Senatului, a început să mai vină. E o sarcină prea grea pentru el să vină de patru ori pe săptămână la Parlament.

Despre amendamentul care interzice traseismul politic

Este demagogic şi populist, dar nu este raţional. O formulă d egenul celei d eliberali nu există în Europa. Această formulă nu va trece de Curtea Constituţională. Această lege va reuşi să le taie un pic din privilegiile materiale parlamentarilor. Altceva nu are ce să le facă. 

Despre căsătoriile între persoanele de acelaşi sex

Băsescu are două poziţii: una politică şi una umană. Băsescu putea puncta altfel aici: Dacă doi bărbaţi doresc să se căsătorească, treaba lor. Dacă au dreptul să facă ce vor cu viaţa lor, nu au dreptul să facă ce vor cu viaţa unui copil. Dacă vor un copil să-l facă ei. Dar mă tem că nu pot. Şi Băsescu, şi Ponta au adoptat aceeaşi poziţie. În timp ce liberalii au făcut pe tradiţionalii: au băgat în Constituţie căsătoria între bărbat şi femeia. 

Despre Fondul Monetar Internaţional

Acordul cu FMI este acordul cu o troică, este un acord pe bani în care contează vectorii politici şi de justiţie. Aici contează dacă stai bine cu MCV-ul. Se va face acordul cu FMI dar cu clauze şi mai severe de control: să nu mai ai libertatea de a manevra în sens opus acordului. Guvernul Ponta a avut meritul de apreciat că a fost strâns la pungă: nu a făcut cum a spus în campanie, ci a continuat politica lui Boc.

Despre regionalizare

Cele două mari teme ale USL riscă să eşueze, să ducă în ridicol. Dacă USL va merge până la capăt, oponenţii politic vor striga că USL trădează interesele României.Nu sunt de acord cu ce face USL acum. Nu trebuie să facem regionalizare.

Este o temă falsă şi nu aduce nimic pozitiv. Nu sunt în stare să ofere un argument solid. Ministrul Fondurilor Europene a spus că vrea să aibă un partener la Guvern.

Baronii locali vor această regionalizare insistent. Dacă vor autorităţi de management regionale, există din 1999: Oltenia. Moldova de Nord. Sunt investitori care vin la autoritatea regională de la Craiova. Nu văd ce poate face o structură regională mai mult decât face acum. 

Alt contraargument:E o nouă structură de funcţionari, deci se creează o nouă patură de clienţi politici. 

Un argument a fost că la nivel european se fac regiuni mari şi în acest fel au făcut cele 8-9 regiuni.

În Dobrogea vor să facă o regiuni cu două judeţe. Asta e penibil. 

Despre Gigi Becali

Deja a intrat într-un con de umbră. Vom mai auzi de el când va avea un proces. Există viaţă şi după Gigi Becali.

Adevărul LIVE cu Grigore Cartianu şi Liviu Iolu despre înţepăturile televizate dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite