Adevărul despre România: PSD, aproape să guverneze singur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD ar fi cel mai votat partid din România, dacă alegerile ar avea loc duminică. Foto: Reuters
PSD ar fi cel mai votat partid din România, dacă alegerile ar avea loc duminică. Foto: Reuters

Dacă alegerile ar fi duminică, alianţa PSD-UNPR ar câştiga 40% din voturi, fiind cu precădere opţiunea votanţilor din mediul rural, de peste 50 de ani, urmată de PNL–PC cu 23,5%

Alianţa PSD-UNPR este prima în opţiunile de vot ale românilor care s-ar prezenta sigur la vot duminică, cu 40% din sufragii. Liberalii împreună cu conservatorii  acumulează 23,5% din intenţiile de vot, fiind urmaţi de PDL cu 14,1% şi PP-DD cu 9%. Datele au fost furnizate  de Barometrul de opinie publică „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research, la comanda „Adevărul“.

Cercetarea ADEVĂRUL-INSCOP a luat în considerare sondarea intenţiilor de vot pentru cele două entităţi care compun USL (PSD ca actor dominant secondat de UNPR, şi PNL ca actor dominant secondat de PC), iar nu pentru USL, care are o perioadă de viaţă determinată. De altfel, la alegerile europarlamentare, cele două forţe politice au anunţat că vor candida separat. 

Diferenţa dintre PSD şi PNL este explicată de volumele bazinelor electorale, tradiţional mai mare pentru PSD, de ascendentul PSD în guvernul condus de un prim-ministru al acestui partid, dar şi de faptul că PSD are un electorat preponderent rural, conservator şi stabil. O altă explicaţie ar putea fi şi aceea că având prim-ministru, PSD este pereceput ca partidul câştigător al alegerilor, potrivit analizei INSCOP.

INSCOP avertizează însă că această percepţie e avantajoasă doar pe termen scurt. Pe teremen lung şi pe fondul crizei economice, PSD s-ar putea eroda într-o măsură mai mare decât liberalii.

Crin Antonescu a declarat recent că vizează pentru următoarele alegeri un procent de 35%, ţintă care se găseşte la o distanţă de 11,5%. Achiziţiile de lideri şi organizaţii de la PDL ar putea fi mişcări tactice pentru creşterea bazinului electoral. La alegerile din 2008, PNL a obţinut aproape 19% din voturi, iar dacă duminică ar fi alegeri şi ar candida separat, ar obţine 23,5%.

PORTRETUL-ROBOT AL ALEGĂTORULUI
Cei care au încredere mare şi foarte mare în Biserică sunt mai înclinaţi să voteze pentru PSD, potrivit INSCOP. Cei care au încredere multă şi foarte multă în DNA şi ANI sunt mai înclinaţi decât media să voteze PDL. Dintre cei care cred că economia va avea o evoluţie pozitivă în următorul an, majoritatea ar vota PSD, rezultă din datele INSCOP.

Alianţa PSD – UNPR ar fi votată preponderent de persoane peste 50 de ani, inactive, cu venituri medii şi mici, din  Muntenia, Oltenia, Doborogea şi Moldova, care trăiesc în special în mediul rural.
PNL – PC atrage susţinători din zona electoratului cu studii superioare într-o proporţie mai mare decât media, cu vârste între 18-50 de ani, din zona urbană, în special din Moldova şi Banat. Cei care au încredere multă şi foarte multă în Mugur Isărescu sunt înclinaţi să voteze într-o măsură mai mare PNL, precizează INSCOP.

Bazinul electoral  al PDL este format din bărbaţi, într-o proporţie mai mare decât media,  de persoanele active, cu venituri medii şi mari. PP-DD este în scădere din cauza pierderii platformei pe care o asigura OTV, ceea ce a generat implicit o scădere a vizibilităţii lui Dan Diaconescu, locomotiva electorală a partidului, interpretează INSCOP şi atrage susţinători din zona 35-50 de ani, din mediul urban.

Forţa Civică (2,5% intenţie de vot)  se situează cu mult sub nivelul de încredere al liderului Mihai Răzvan Ungureanu  (25%). De remercat că numărul nehotărâţilor şi al persoanelor care nu s-ar prezenta la vot este foarte mare, de aproape 30% din totalul populaţiei. 

Sondajul a fost realizat între 21 şi 28 februarie 2013, pe un eşantion de 1.066 persoane. Marja de eroare este de + 3%.

grafic usl
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite