Acorduri secrete

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

E vremea înţelegerilor discrete, ţinute departe de ochii şi de urechile românilor. Semnatarii acestor documente, la capătul unor întâlniri „informale“, sunt oameni cu funcţii-cheie în stat: Traian Băsescu, Victor Ponta, Crin Antonescu. Plus alţi doi politicieni importanţi: Liviu Dragnea şi Kelemen Hunor.

„Acordul de colaborare instituţională între Preşedintele României şi Primul-Ministru al Guvernului“ a fost semnat miercuri, 12 decembrie, dar românii au aflat despre existenţa lui abia sâmbătă, 15 decembrie, oarecum întâmplător, iar conţinutul documentului a fost dezvăluit publicului miercuri, 19 decembrie. Aşadar, după o săptămână de secretomanie.

Crin Antonescu a recunoscut, marţi, că USL a semnat un „angajament de intenţie pentru guvernare în comun“ cu UDMR. „Eu l-am semnat, dl Ponta l-a semnat, dl Kelemen Hunor l-a semnat“, a precizat liderul PNL. Acesta „nu mai reţine“ când a fost semnat acordul, dar, în orice caz, a fost „înainte de alegeri – octombrie, noiembrie…“

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, are memoria mai bună: „Acordul cu USL a fost semnat în septembrie. A fost semnat de domnul Ponta, de domnul Antonescu şi de mine“. Aşadar, în septembrie, după referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu… Atunci nu era valabilă „mârşava trădare“ a maghiarilor, care au boicotat referendumul. Acum, la adăpostul procentelor obţinute la alegeri şi sub presiunea Ministerului Propagandei (Antena 3), liderii USL şi-au adus aminte de ea. Drept urmare, UDMR trebuie să mai aştepte – vorba lui Antonescu – „până la alegerile următoare“.

Ce prevedea Acordul din septembrie? Ne spune Kelemen Hunor: „Conţine trei lucruri importante. Primul se referă la perioada de după alegeri, că dacă USL va obţine sub 50%, atunci va forma majoritate cu noi. A doua chestiune: dacă ei obţin peste 50% din mandatele parlamentare – fără să fie trecut acolo că 60%, 70% –, atunci ne invită să formăm împreună o coaliţie de guvernare. A treia chestiune era că vom discuta acest lucru după alegeri, în funcţie de mandatele obţinute de fiecare formaţiune politică“.

Liderul UDMR recunoaşte că a luat ţeapă: „Prima dată se întâmplă, în ultimii 23 de ani, când o astfel de înţelegere, absolut corectă şi transparentă, nu este respectată de un lider care şi-a pus semnătura pe o astfel de hârtie“. Ei, nici chiar aşa… Atât de transparentă a fost înţelegerea USL-UDMR, încât n-a ştiut nimeni de ea, cu excepţia celor trei preşedinţi de partid.

Dacă tot am amintit de referendumul din 29 iulie, deci despre ofensiva pucistă din vară, să reţinem un fragment din Raportul Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (celebra Comisie de la Veneţia), referitor la Avocatul Poporului.

„Demiterea Avocatului Poporului a redus posibilitatea Curţii Constituţionale de a controla actele Guvernului. Avocatul Poporului interimar a informat delegaţia Comisiei că, după părerea sa, nu este competent să solicite un control al tuturor ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului, ci doar al celor legate direct de drepturile omului.“

Membrii Comisiei sunt uluiţi de atitudinea lui Valer Dorneanu. De aceea, precizează: „Constituţia dă Avocatului Poporului un mandat expres de a ataca la Curtea Constituţională toate legile şi ordonanţele, iar acest mandat nu se limitează doar la protecţia drepturilor omului“.

Ce dovadă mai clară ar putea fi că Guvernul Ponta, punându-şi un om de paie în funcţia de Avocat al Poporului, a paralizat cu bună ştiinţă şi cu rea intenţie statul de drept?! Iar Dorneanu, zis şi Dormeanu, continuă să fie Avocat al Poporului, în ciuda „celor 11 puncte ale lui Barroso” şi a Acordului de colaborare Băsescu – Ponta...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite