„Aceasta nu este o scrisoare de campanie fără autor“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Transilvania va rămâne parte românească şi europeană şi nimeni nu va putea schimba acest lucru, iar religia şi faptul că cineva nu are copii sunt pur şi simplu argumente aberante pentru a demonstra incompatibilitatea unui candidat la preşedinţia României. Trăim într-o ţară şi pe un continent plin de culturi şi limbi diverse".

V-am mai vorbit despre Mihai. În "Europeanul turmentat". Acelaşi Mihai face acum gesturi sinucigaşe, cred eu. Să te întorci acum în România mi se pare prea devreme. Dar poate că el are dreptate şi poate că viaţa este în altă parte. Mihai este persoana cea mai optimistă şi mai curajoasă pe care o cunosc: nu pentru că reuşeşte să mute munţii, ci pentru că atunci când crede în ceva, dar mai ales în el, merge până la capăt. La bine sau la rău. A scris această scrisoare, şi a distribuit-o în 400 de cutii poştale. Voi, voi aţi fi făcut-o?

Eu nu am cuvinte. Dar transmit mai departe.

Dragă concetăţene,

Aceasta nu este o scrisoare de campanie fără autor.

Aceasta este o scrisoare venită din partea unui tânăr recent întors în România, după 4 ani de studii în Suedia, care doreşte să îşi dedice o parte din energia tinereţii în această ţară, dragă lui. Doresc să îţi prezint 7 simţăminte personale pe care eu le iau în considerare înainte de a merge la vot, pe 16 noiembrie 2014:

  • În primul rând, mă bazez pe tine că vei merge la vot. Cât o plimbare prin parc, atât durează mersul la vot. O plimbare pe zi ne-ar scăpa de multe!
  • S-a vehiculat în ultima vreme că Iohannis le va scădea pensiile părinţilor şi bunicilor mei. Te asigur că Iohannis nu va scădea pensiile iar Ponta, cu siguranţă, nu le va creşte. Singurii care pot contribui la creşterea pensiilor sunt tinerii educaţi care decid să rămână în ţară sau să se întoarcă din străinătate pentru a lucra şi pentru a-şi clădi un trai decent acasă. Investiţiile companiilor sunt primordiala sursă de contribuţii la bugetul de stat, de unde se plătesc şi pensiile. Dacă există investitori iar forţa de muncă e calificată atunci contribuţiile cresc şi pensiile vor putea creşte, de asemenea. Altminteri, toate promisiunile lui Ponta de a creşte pensiile se vor compensa prin taxe şi impozite mai mari. Parcă nu demult plăteam pe litrul de combustibil cu 1 leu mai puţin, îţi mai aminteşti? Gândeşte-te ce vor spune investitorii din România când vor fi obligaţi să plătească din ce în ce mai multe taxe şi impozite. Oricât de dragi le-am fi, noi românii, interesul lor este să aibă profit cât mai mare. Investitorii vor pleca iar Ponta va rămâne cu promisiunile deşarte, noi toţi fiind cei care vom plăti preţul final.
  • Aroganţa şi neruşinarea lui Ponta sunt fără limite. Ti-l poţi imagina purtând o conversaţie constructivă cu Angela Merkel sau cu alţi lideri europeni? Omul acesta, dacă este ales preşedinte, va reprezenta România la Bruxelles, nu o dată ci de 4 ori pe an în cadrul Consiliului European. Asta înseamnă că riscul de a scoate pe gură cuvinte precum “scârbă” în faţa liderilor europeni care nu îi sunt dragi deloc pentru că “nu îşi văd de treaba lor” va fi de 4 ori mai mare decât dacă nu ar fi preşedinte. Nenumărate dovezi arată că nu este un om de cuvânt, că spune una şi face alta, că vorbeşte prematur fără să se gândească la consecinţe, toate acestea mă fac să îmi fie teamă de viitorul acestei ţări în relaţiile cu partenerii noştri, mai ales cei din Europa, dacă Ponta este ales preşedinte. Cum să aibă cineva încredere în el când nici el nu are încredere în ce urmează să spună şi să facă?
  • USL nu mai există legal. Din nou, încercarea disperată a lui Ponta, cu 2 zile înainte de alegeri, de a reînvia spiritul USL, este una penibilă şi fără sens. USL nu există fără PNL iar singurul “liberal” din fostul USL este Călin Popescu Tăriceanu, care nici măcar nu reprezintă vreun partid în acest moment. Cu alte cuvinte, această reînviere a USL-ului este doar de faţadă. Ponta din nou, îşi demonstrează disperarea. Acelasi lucru este demonstrat si prin asocierea lui Ponta cu PRM si cu Vadim Tudor.
  • Iohannis nu este Băsescu. E penibil să te foloseşti de imaginea unui alt politician ca să discreditezi valoarea candidatului cu care te confrunţi atunci când nu eşti capabil să impresionezi prin proiectul politic pe care îl propui tu. Ponta nu a prezentat niciun proiect politic concret. Campania lui s-a bazat doar pe minciuni şi atacuri la persoană adresate oponentului său, Klaus Iohannis.
  • Corupţia este principala problemă a României. Care dintre cei doi candidaţi crezi că îşi doreste cu adevărat să garanteze justiţia şi statul de drept?
  • Ponta – cel care susţine legea amnistiei şi a graţierii corupţilor, care este încă prezentă în Parlament şi oricând ar putea fi votată de catre PSD, în pofida avertismentelor Uniunii Europene? Cel care este susţinut de baronii locali care l-au împins de la spate să candideze pentru ca ei să scape basma curată? Te-ai întrebat cum de are Ponta atâţia bani pentru a-şi etala zâmbetul arogant pe atâtea afişe imense în toată ţara? Aminteşte-ţi de acei zeci de mii de oameni care au ieşit anul trecut în stradă strigând #UnitiSalvăm Rosia Montana, pentru a protesta împotriva Legii Minelor. Această ordonanţă de urgenţă (că se grăbeau tare) a fost creată de guvernul Ponta şi dedicată unei singure companii pentru a-i permite demararea exploatării miniere din Rosia Montana. Acesta este omul care doreşte să ne fie preşedinte!
  • Klaus Iohannis este singurul dintre cei doi candidaţi care a fost ales de oamenii României. Iohannis a fost votat primarul Sibiului de trei ori la rând cu procente care au atins 80%. Pentru unii, Iohannis vorbeşte puţin, dar a demonstrat că poate face multe. Iar aceste lucruri sunt uşor de reperat. Un om nu trebuie să vorbească mult pentru a spune ce are de spus. Eu am încredere în acest om şi simt pentru prima oară că votez pentru şi nu împotriva unui candidat. Acordă-mi şansa să îţi demonstrez că ceea ce simt acum ne va afecta în bine pe noi toţi.
  • Nu are rost să mai menţionez că Transilvania va rămâne parte românească şi europeană şi nimeni nu va putea schimba acest lucru, iar religia şi faptul că cineva nu are copii sunt pur şi simplu argumente aberante pentru a demonstra incompatibilitatea unui candidat la preşedinţia României. Trăim într-o ţară şi pe un continent plin de culturi şi limbi diverse, unde europenii au demonstrat de mai mult de 60 de ani de la înfiinţarea Uniunii Europene că pot crea un spaţiu de pace şi prosperitate, aşa diferiţi şi poligloţi cum suntem. Eu sunt mândru că sunt român şi european şi nu am nevoie de un politician să îmi spună cum să mă simt. Mândria faţă de o apartenenţă se trăieşte în fiecare zi, nu o dată la 5 ani.

Am încredere în decizia pe care o vei lua!

Mihai Leontescu

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite