Abuzul în serviciu: ce praguri valorice propun partidele. Salvarea lui Dragnea ar putea veni de la cel care a gândit OUG 13

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL şi USR nu vor prag. PSD şi ALDE încă n-au făcut nicio propunere. Pericolul vine din partea lui Constantin Sima, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în mandatul lui Florin Iordache, care a propus o limită de 200.000 de lei, sumă care i-ar veni mănuşă lui  Liviu Dragnea.

Comisia parlamentară constituită special pentru a pune în acord deciziile Curţii Constituţionale (CCR) cu legislaţia penală a discutat ieri despre impunerea unui prag valoric pentru acuzaţia de abuz în serviciu. CCR a hotărât că articolul din Codul Penal care incriminează abuzul în serviciu este destul de vag, drept urmare a cerut impunerea unui plafon financiar care să delimiteze sancţiunea penală de cea administrativă.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a ocolit dezbaterea. Nu numai că n-a fost prezent la partea din şedinţă în care s-a discutat acest aspect, ci a transmis, prin vocea secretarului de stat Sofia Moţ, că nu susţine , deocamdată, niciun prag valoric, pentru că urmează să vină cu un proiect de lege separat privind abuzul în serviciu. Potrivit unor surse politice, Tudorel Toader n-a vrut, de fapt, să se amestece în dezbaterea foarte sensibilă din Parlament, pe motiv că ar deconta politic.

„Dacă punea un prag peste 100.000 de lei, lumea spunea că a făcut-o special pentru Dragnea, iar dacă punea un prag valoric mai mic, ieşea scandal în coaliţie“, au declarat surse din PSD pentru „Adevărul“. Prejudiciul în cel de-al doilea dosar penal deschis pe numele lui Liviu Dragnea este de fix 108.000 de lei. Aşadar, dacă Parlamentul va stabili un  prag valoric mai mare de această sumă, Dragnea va scăpa de problemele penale. Şi nu doar el, ci şi alţi politicieni sau şefi de instituţii publice.

Tocmai pentru că discuţia este atât de politizată, PSD şi ALDE n-au venit cu niciun prag financiar, deşi preşedintele Comisiei parlamentare, deputatul PSD Florin Iordache, a pledat de nenumărate ori pentru stabilirea unui plafon valoric. Însă în locul PSD a vorbit fostul procuror Constantin Sima, prezent la dezbateri în calitate de „reprezentant al mediului academic“. Sima a propus un prag de 200.000 de lei, exact suma stabilită şi de celebra Ordonanţă 13, elaborată în iarnă de acelaşi Constantin Sima, ca secretar de stat în Ministerul Justiţiei, condus la acea vreme de Florin Iordache.

Ion Iordăchescu, reprezentantul Baroului Bucureşti, a propus un prag de 100.000 de lei şi reducerea pedepsei de la maximum 7 ani, cât este în prezent, la cinci ani. „Nu este o infracţiune chiar aşa de gravă“, a spus Iordăchescu. UDMR, partid aliat cu PSD în Parlament, s-a oprit tot la 100.000.

În schimb, PNL şi USR s-au opus stabilirii unui prag valoric care să decidă răspunderea penală, deci judecătorul e cel care trebuie să hotărască dacă s-a încălcat legea în sens penal sau doar administrativ. Totuşi, deputatul USR Stelian Ion a precizat că, în cazul în care Comisia se va încăpăţâna să traseze un prag, atunci acesta să fie salariul minim net: 1.000 de lei. „Trebuie să ştiţi că sunt sute de mii de români care trăiesc din această sumă. Nu ştiu cum sunt justificate propunerile care vizează 100.000 de lei sau 200.000 de lei“, a spus Ion Stelian. Acesta a mai subliniat că legiuitorul trebuie să se gândească nu doar la drepturile făptaşilor care comit abuz în serviciu, ci şi la drepturile şi interesele victimelor. ”Trebuie să păstrăm un echilibru aici”, a precizat acesta.

„O adeverinţă nedată se pedepseşte cu puşcăria?
Monica Raţiu, profesoară la Facultatea de Drept, specializată în achiziţii publice, a pledat pentru prag. „Orice adeverinţă pe care n-ai emis-o în termen legal e încălcare de lege. Dar trebuie ca acel funcţionar să facă şi puşcărie?  Orice adeverinţă nedată în 30 de zile poate fi cu puşcărie? Nu cred că se poate aşa ceva“, a spus Monica Raţiu.

Replica a venit imediat de la procuroarea Irina Kuglay, reprezentanta Parchetului General. „Nu orice neeliberare a unei adeverinţe trebuie pedepsită cu puşcăria, cum nici furtul unui măr de pe o tarabă nu trebuie pedepsit cu puşcăria. Dacă ne uităm pe statistica ultimilor ani, vedem că în majoritatea cauzelor de abuz în serviciu s-au adoptat decizii de renunţare la urmărie penală sau sancţiuni administrative“, a spus Kuglay, care a venit şi cu o statistică: între 2012 şi 2016, s-au înregistrat peste 1.600 de dosare pentru abuz în serviciu, dintre care au fost trimise în judecată doar vreo 360. Restul s-au soluţionat cu NUP, cu clasare, cu renunţarea la urmărirea penală sau cu sancţiuni administrative.

Cine se teme de Comisia de la Veneţia?
Florin Iordache a refuzat să supună din nou la vot solicitarea deputatului USR Stelian-Cristian Ion, de a cere un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia privind pragul la abuzul în serviciu. Săptămâna trecută, votul negativ al Comisiei s-a bazat pe o informaţie eronată lansată de Iordache: anume că Tudorel Toader ar fi cerut deja acest punct de vedere. Miercuri, Tudorel Toader, întrebat de Cristian Ion, a răspuns explicit că nu a cerut un asemenea punct de vedere. Deci votul de săptămâna trecută a fost viciat, căci s-a bazat pe o informaţie falsă.

„Legile Justiţiei, crimă cu autor necunoscut“
Deputatul PSD Florin Iordache susţine că mecanismul actual de numire a procurorilor şefi, în care preşedintele ţării are ultimul cuvânt,  ar putea fi menţinut şi în noua legislaţie penală, deşi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, l-a scos pe şeful statului din circuit.  „Ministrul Justiţiei să fie cel care selectează, le trimite la CSM şi preşedintele României – e o formulă care cred că e funcţională”, a declarat Florin Iordache. Deputatul PNL Cătălin Predoiu a criticat miercuri intenţia coaliţiei de modificare a legilor Justiţiei, direct în Parlament, fără ca Guvernul să-şi asume vreun proiect. „PSD şi ALDE încearcă în Justiţie o crimă cu autor necunoscut. Nimeni nu-şi asumă politic proiectul de modificare a legilor justiţiei, este, tehnic, elaborat de către minister şi împins în Parlament fără niciun fel de asumare pe soluţiile respective“, a spus Predoiu.
 

Neeliberarea  unei adeverinţe nu trebuie pedepsită cu puşcăria, cum nici furtul unui măr de pe o tarabă nu trebuie. Irina Kuglay, procuror Parchetul General  
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite