Andrei Gerea, propunerea PNL pentru Ministerul Economiei. Cine este înlocuitorul lui Vosganian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Andrei Gerea FOTO Facebook
Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Andrei Gerea FOTO Facebook

Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Andrei Gerea, a fost propus de liberali pentru a prelua funcţia de ministru al Economiei.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat că propunerea a fost aprobată în Biroul Politic Naţional, în unanimitate, de către cei 58 de membri prezenţi la şedinţă.

„Este o variantă pe care am discutat-o şi cu premierul, este agreată“, a menţionat Antonescu.El a mai spus că este „un minister foarte greu, în general, într-o ţară care are principala problemă în zona economică“.

După ce propunerea a fost anunţată de Antonescu, Gerea a arătat că, în cazul în care va prelua portofoliul,  prioritatea sa va fi privatizarea Oltchim.

„E o sarcină care mă onorează. Nu e de natură să mă cocoşeze, dar sper să fac faţă cu brio la încrederea acordată“, a mai spus Gerea.

Andrei Gerea a absolvit Facultatea de Cibernetica, Statistică şi Informatică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în 1997. În 2001, a urmat un curs postuniversitar, “Managementul Întreprinderii de Comerţ Exterior”.

Este membru PNL din 1990 şi, între timp, a fost  electronist la Automatica S.A., respectiv ICE Felix Computers S.A., director de sucursală la Banca Ţiriac din Piteşti, manager pe segmentul de relaţii cu clienţii, la alte două bănci şi, ulterior, director comercial al Van Soestbergen SRL.

În perioada 1999-2000 a fost membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale Poşta Română S.A. În intervalul 1996-2004 a fost consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 1, iar între 1998 şi 2000 a avut calitatea de membru al Consiliului de Dezvoltare Regională Ilfov.

Din 2004 este deputat PNL de Argeş, iar în prezent este şi liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, membru al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare şi vicepreşedintele Comisiei privind proiectul Roşia Montană.

După ce a fost anunţată propunerea PNL pentru Ministerul Economiei, Gerea a precizat că se retrage din Comisia privind Roşia Montană, iar locul său va fi ocupat de purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Cristina Pocora.

De asemenea, noul lider al grupului PNL din Camera Deputaţilor este George Scutaru, fostul vicelider de grup. 

Andrei Gerea, propus pentru Ministerul Economiei, are un apartament şi o casă în judeţul Argeş, datorii de 176.100 de euro şi un cont de 10.000 de euro.

Conform declaraţiei de avere, Gerea deţine împreună cu soţia sa, Ayten, un apartament de 101 metri pătraţi în Piteşti, achiziţionat în 2005, şi o casă de 220 de metri pătraţi, în Ştefăneşti - Argeş, cumpărată în 2007. Ambele locuinţe sunt achizţionate pe baza unor credite.

Andrei Gerea are un cont de 10.000 de euro deschis în 2005 la Banca Transilvania şi are trei credite totalizând 176.100 de euro la BCR şi la Unicredit Ţiriac Bank.

Soţia sa, Ayten Gerea, a înregistrat venituri de 11.632 de lei din calitatea de administrator al Valahia Investments SRL şi de 27.337 de lei din consultanţa acordată Bonaqua Holding SA.

Andrei Gerea este asociat în trei firme, Valahia Investments SRL (50%), Valahia Motor SRL (66,67%) şi Gamma Asig Broker SRL (15%).

Varujan Vosganian a demisionat în 7 octombrie din funcţia de ministru, la scurt timp după votul dat în Senat, de respingere a solicitării procurorului general al Parchetului ICCJ privind începerea urmăririi penale împotriva lui Vosganian.

Fostul ministru al Economiei a scris, duminică, un text publicat pe blogul personal, în care a insinuat că fostul şef OPSPI, Remus Vulpescu, i-ar fi ocupat biroul de la minister. Informaţiile au fost, însă, ulterior dezminţite de Vulpescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite