A încălcat Iohannis Constituţia când i-a cerut demisia lui Dragnea? Răspunsul specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Klasu Iohannis. FOTO Presidency.ro
Preşedintele României, Klasu Iohannis. FOTO Presidency.ro

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că preşedintele Iohannis a intrat într-o „zonă neconstituţională“ când i-a cerut să se retragă din fruntea partidului, ca urmare a sentinţei din dosarul „Referendumul“. Specialiştii în drept constituţional contactaţi de „Adevărul“ spun că Iohannis a făcut „o recomandare de natură morală“, fără să încalce Constituţia.

„Liviu Dragnea ar trebui să se retragă. Pentru sănătatea sistemului politic românesc, nu este în regulă ca un mare partid politic să fie condus de un lider condamnat penal prin sentinţă definitivă. I-am comunicat această opinie", a scris preşedintele Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook, vineri seară, la doar câteva ore după ce judecătorii de la ÎCCJ l-au condamnat pe liderul PSD la doi ani de închisoare cu executare. 

Reacţia liderului de la Palatul Cotroceni l-a nemulţumit pe Liviu Dragnea care a susţinut că prin declaraţia sa ar fi intrat într-o „zonă neconstituţională“. „Eu cred că, poate fără să îşi dea seama, a intrat aproape într-o zonă neconstituţională pentru că, ne place sau nu ne place, un partid este o structură în care mai mulţi oameni au nişte interese politice profund legitime. Mie mi s-a părut deplasat ca preşedintele României să ceară unui preşedinte al unui partid să îşi dea demisia", a spus Dragnea duminică seară la Antena 3, spunând totuşi că nu va porni nicio acţiune de suspendare.

Rol de mediator între stat şi societate

Specialiştii în drept constituţional demontează ipoteza lui Dragnea conform căreia Iohannis ar fi acţionat în afara Constituţiei. „N-aş spune că e o încălcare a Constituţiei. Este o declaraţie în exercitare funcţiei de mediere între stat şi societate, aşa cum arată articolul 80 din Constituţie. Aici se încadrează declaraţia preşedintelui. Practic, afirmaţia lui Iohannis vizează integritatea actorilor politici, în condiţiile în care vorbim totuşi de preşedintele celui mai mare partid din România. Din ce am văzut la televizor, nici măcar Dragnea nu crede că Iohannis a încălcat Constituţia. A fost o încercare a sa de a-i arăta pisica preşedintelui“, explică Elenina Nicuţ, specialistă în drept constituţional. Articolul 80, alineatul 2 al Constituţiei pe care îl invocă Nicuţ stipulează că „Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate“.

Şi fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, susţine că Dragnea nu are cum niciun temei în acuzaţia făcută. „Nu e nicio constituţionalitate. Nu există niciun articol din Constituţie pe care Iohannis să-l fi încălcat. Să ne spună Dragnea ce text a încălcat Iohannis. Inginerii le ştiu pe toate“, a declarat Iancu pentru „Adevătul“, acesta făcând aluzie la faptul că Dragnea a precizat că s-a pronunţat din calitatea sa de simplu inginer

„Klaus Iohannis nu putea să tacă“

Politologul Sorin Bocancea a subliniat, de asemenea, că liderul de la Cotroceni a acţionat strict în plan moral. „Preşedintele a exprimat o opinie, a fost un sfat, ca un politician cu o condamnare penală să facă un pas în spate. Nu i-a cerut imperativ domnului Dragnea să se retragă, nu i-a cerut demisia. Vorbim de o recomandare, pe care preşedintele are tot dreptul să o facă. Preşedintele este obligat de statutul său care îl poziţionează deasupra partidelor să exprime o recomandare de natură morală, pentru că vorbim totuşi de modele etice pe care partidele ar trebui să le propună. În rest, e treaba PSD dacă vrea să defileze cu un preşedinte condamnat, însă Klaus Iohannis nu putea să tacă“, a precizat Sorin Bocancea pentru „Adevărul“.

Citeşte şi: 

Cui îi pasă că PSD e condus de un condamnat penal?

Imaginaţi-vă că luaţi maşina şi ieşiţi din oraş şi opriţi într-un sat, luaţi oricare la întâmplare. Parcaţi în faţa unui birt. Intraţi. E seară, a fost o zi frumoasă. Trec puţine maşini, câte un sătean cu biţigla, vacile alene se întorc de la păscut. Înăuntrul birtului miros de închis, de podele umede, de băutură proastă. Pe la mese, sătenii ling o bere sau o tărie, după preferinţă. Un câine se plimbă printre mese. Nimeni nu îl bagă în seamă.

Scandalul ofiţerilor acoperiţi. Sebastian Ghiţă îl acuză pe Georgian Pop că nu vrea să-l audieze.Pop: Să dea declaraţie scrisă. Nu amestec Comisa în aventuri electorale

Sebastian Ghiţă, membru în comisia de control a activităţii SRI, l-a acuzat pe Georgian Pop, preşedintele Comisiei, că blochează audirea unor politicieni pentru că este prieten cu Valeriu Zgonea şi cu Mihai Tudose, oameni bănuiţi chiar de colegii lor din PSD că ar fi ofiţeri acoperiţi. În replică, Georgian Pop spune că Sebastian Ghi

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite