A fost o greşeală apelativul „domnule preşedinte“ adresat lui Ponta de către Biden? Ponta: Nu ştiu eu ce ştie vicepreşedintele. Ce spune Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta, alături de vicepreşedintele SUA Joe Biden FOTO Facebook
Premierul Victor Ponta, alături de vicepreşedintele SUA Joe Biden FOTO Facebook

În ultimul mesaj de la Bucureşti, vicepreşedintele SUA Joe Biden s-a adresat lui Victor Ponta cu „mister President“. Întrebat dacă a fost o greşeală sau oficialul american a vrut să arate ceva prin acest apelativ, premierul Victor Ponta s-a rezumat să spună „că nu ştie el ce ştie vicepreşedintele“. În transcrierea declaraţiilor vicepreşedintelui SUA, Casa Alba pune pe seama unei greşeli a lui Biden.

„So, Mr. President [sic], thank you for your commitment to continue to strengthen this relationship, for your work to make our futures even brighter and may God bless the Romanian people. May God bless America and may God protect our troops -- Romanian and American -- who are still deployed in Afghanistan. Thank you very much, Mr. Prime Minister", se arată la finalul declaraţiei vicepreşedintelui american, conform transcrierii de pe site-ul Casei Albe.

„Domnule preşedinte, mulţumesc pentru angajamentul dumneavoastră de a întări relaţiile noastre, pentru munca dumneavoastră pentru a face viitorul nostru şi mai bun. Dumnezeu să binecuvânteze poporul român, Dumnezeu să binecuvânteze America şi Dumnezeu trebuie să protejeze trupele noastre, române şi americane din Afganistan“, i-a spus Biden lui Ponta, la Palatul Victoria.

„[Sic]“ este definit în Dicţionarul Limbii Române ca fiind „un cuvânt (care se pune de obicei între paranteze într-un text citat) pentru a arăta că e întocmai după original, cu greşeala sau cu ciudăţenia sa. [< lat. sic – aşa, întocmai]“. Tot în DEX se mai arată că [Sic] se foloseşte pentru ca citittorii să ştie că greşeala aparţine autorului, în acest caz Joe Biden.

Întrebat dacă este de părere că Joe Biden a făcut o greşeală sau ştie ceva mai multe, Ponta a răspuns: „Nu ştiu eu ce ştie vicepreşedintele“.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu crede că Biden a făcut o simplă greşeală când s-a adresat lui Ponta u „domnule preşedinte“. „E o greşeală. Toţi greşim. Americanii sunt tentaţi să facă această greşeală sau sunt expuşi o dată pentru că nu au prim-ministru şi exact cum atunci când ei folosesc termenul «government» înţelegând prin asta puterea executivă în ansamblul ei, deci cu traducere literală «guvern», cum este la noi, deci fără preşedinte, ci şi preşedintele. Pur şi simplu această greşeală îi pândeşte. Nu acord nici o altă semnificaţie", a precizat Antonescu.

El a arătat că Biden ştie cine este preşedintele actual al României, dar nu ştie cine va fi viitorul şef de stat român. „Domnul Biden ştie cine este preşedintele României, ştie cine este primul-ministru al României şi nu ştie cine va fi preşedintele României“, a mai spus Antonescu.

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, i s-a adresat premierului Victor Ponta cu apelativul "preşedinte", la finalul discuţiei avute, miercuri, la Palatul Victoria.

Citeşte şi:

  • Întrebări deloc retorice pentru vicepreşedintele Joe Biden După cum se ştie, în această săptămână, numărul 2 în ierarhia administraţiei americane va poposi la Bucureşti, pentru a discuta cu preşedintele şi cu premierul din România, despre situaţia tot mai îngrijorătoare din Ucraina. Anterior, Avril Haines, adjunctul directorului Agenţiei Centrale de Investigaţii l-a informat pe şeful statului român cu privire la posibile evoluţii la est de frontiera răsăriteană a NATO.  
  • Joe Biden: Sprijinul României va avea un rol cheie pentru refacerea stabilităţii Ucrainei şi aderarea la UE a Moldovei Biden a declarat că vizita sa la Bucureşti reprezintă o ocazie de a mulţumi conducerii României, armatei române şi publicului român pentru tot ce a făcut această ţară pentru a susţine NATO, dar şi pentru a reconfirma angajamentul de neclintit al SUA faţă de apărarea colectivă a aliaţilor săi europeni.
  • Biden: România a progresat în consolidarea statului de drept, dar mai sunt lucruri de făcut România făcut progrese reale în consolidarea statului de drept şi în tragerea la răspundere a demnitarilor, dar mai sunt lucruri de făcut, a declarat, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Mediafax, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, subliniind că Washingtonul va ajuta Bucureştiul să rămână „pe drumul cel bun".
  • SUA este alături de România - vestea cea mai importantă a momentului Vizita lui Joe Biden în România, la o săptămână după prezenţa în ţara noastră a şefului NATO şi a adjunctei şefului CIA, precum şi înainte de venirea şefului Pentagonului - arată că SUA rămâne un partener pentru România şi că, în actualul context geopolitic, suntem şi trebuie să ne simţim în siguranţă.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite