A fost bun iaurţelul muncitorilor, social-democratule Ponta?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
"O parte din banii încasaţi de tandemul Dan Şova
– Victor Ponta în afacerea Turceni erau destinaţi  salariaţilor ca să
primească iaurt pentru că lucrează într-un mediu toxic"
"O parte din banii încasaţi de tandemul Dan Şova – Victor Ponta în afacerea Turceni erau destinaţi  salariaţilor ca să primească iaurt pentru că lucrează într-un mediu toxic"

Să cităm, pentru început, din excelenta investigaţie Rise Project semnată de Biro Attila: “O parte din banii încasaţi de tandemul Dan Şova – Victor Ponta în afacerea Turceni erau destinaţi  salariaţilor ca să primească iaurt pentru că lucrează într-un mediu toxic…

Schimbarea destinaţiei banilor a fost posibilă după ce directorul general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, a decis, în iunie 2007, să reducă fondurile din care se cumpăra iaurt pentru angajaţii uzinei electrice. Aproape 350 de mii de lei au fost mutaţi astfel într-un fond special. Peste o lună, cu aceşti bani a fost plătită casa de avocatură a lui Dan Şova…Istoria contractelor dintre casa de avocatură a lui Dan Şova şi termocentralele Rovinari şi Turceni din judeţul Gorj a început în 2006. Atunci, Laurenţiu Ciurel, directorul de investiţii al Complexului Energetic Rovinari, a înaintat un memoriu prin care solicita angajarea unei case de avocatură. Tot în 2006, Victor Ponta făcea parte din comisia parlamentară care investiga contractele prin care electrocentralele Rovinari şi Turceni vindeau curent electric ieftin unor traderi privaţi de energie… În februarie 2007, a fost semnat primul contract cu casa de avocatură a lui Dan Şova şi Complexul Energetic Rovinari. În acelaşi an, casa de avocatură “Şova şi Asociaţii” a încheiat un alt contract şi cu Complexul Energetic Turceni, deşi nu erau prevăzute astfel de cheltuieli în buget. Procurorii mai spun că directorul de la Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a încălcat legea achiziţiilor publice pentru că valoarea iniţială a contractului a fost suplimentată de şase ori. Anchetatorii mai susţin că fragmentarea contractului prin acte adiţionale a fost deliberată pentru ca astfel să fie evitată licitaţia publică pentru atribuirea contractului. Facturile analizate în dosar arată că “Şova şi Asociaţii” au decontat servicii care nu aveau legătură cu contractul iniţial. Un exemplu dat de procurori este redactarea unei concluzii juridice care să demonstreze că o grevă a angajaţilor a fost ilegală. În perioada 2007-2009, cât a durat acest contract, complexul energetic avea un departament cu 13 consilieri judici care au reprezentat compania în 818 procese, iar pentru aceste servicii statul a plătit 1,5 milioane lei. În schimb, pentru că a reprezentat compania în 13 dosare, “Şova şi Asociaţii” a primit peste 2 milioane de lei. Documentele invocate de procurori arată că societatea din Rovinari avea deja un contract de asistenţă cu casa de avocatură a lui Şova şi nu mai era nevoie de încă un contract. În plus, firma de avocatură a încasat bani şi pentru eşalonarea unor datorii a companiei energetice, deşi tranzacţia fusese deja negociată.”

În rezumat:

1. Lupul tânăr Victor Ponta, om de stânga, însetat de dreptate, face în Parlament o comisie pentru anchetarea şmecheriilor de la Rovinari şi Turceni.

2.Şefii de la Turceni reduc raţia de iaurt a muncitorilor, menită să protejeze sănătatea celor care lucrau într-un mediu toxic.

3. Şefii de la Turceni încheie un contract cu firma lui Ponta şi Sova, deşi au departament legal propriu şi nu au nevoie de serviciile lor, fiind nevoiţi să inventeze prestaţii pentru a justifica sumele.

4. Banii de iaurt ai muncitorilor ajung în buzunarele lui Şova şi Ponta.

5. Comisia de anchetă dispare fară niciun rezultat.

Nu e cel mai ticalos şi revoltator lucru pe care l-ati citit in ultimul timp? Nu e ca-n cele mai militante romane ale lui Dickens, Hugo, Zola – care i-au format pe socialistii romantici de la inceputul secolului XX?  Nu ar trebui sa tresara de indignare si scarba sufletul stângist al unui Dragnea – cu pantoful lui rupt şi ceasul chinezesc – în faţa unei astfel de malversatiuni integrale? Cum e, domnu’ Zgonea, ceferist cinstit, om din popor – nu-i asa ca si de data asta o sa taci chitic, ca sa-ti iasă paşii în partid? Cum să ignori – daca pretinzi ca nu ai fost dezumanizat total de politica – o astfel de dezvaluire? Cum poate sa mai ramana cineva demnitar in astfel de conditii?

Cum, mă, să furi banii de iaurt ai unor muncitori care, fără alimentaţie preventivă, sunt expuşi în faţa cancerului şi a altor maladii grave? Cat de abject şi de însetat de bani să fii? Cât de social-democrat?

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite