SURSE: România, la un pas de aderarea la Schengen chiar în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matteo Renzi este cel mai tânăr premier din UE FOTO ANSA
Matteo Renzi este cel mai tânăr premier din UE FOTO ANSA

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de către premierul Italiei, Matteo Renzi, la Palatul Chigi din Roma. Atât premierul, cât şi preşedintele italian Sergio Mattarella, l-au asigurat pe preşedintele Klaus Iohannis de tot sprijinul privind aderarea României la Schengen. Potrivit unor surse din cadrul Admnistraţiei Prezidenţiale, România are toate şansele ca anul acesta să intre în Schengen cu graniţele aeriene şi maritime.

Premierul Matteo Renzi a reiterat faptul că Italia susţine România în procesul de aderare la UE. "Aderarea nu este numai în interesul României, ci şi a Italiei şi a UE", a spus Renzi, în cadrul întâlnirii cu şeful statului român. "Sunt perspective foarte bune privind aderarea României la Schengen chiar anul acesta. Se fac paşi importanţi în sensul acesta", au declarat surse din cadrul Administraţiei preyidenţiale după întâlnirea dintre Iohannis şi Renzi. 

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi cu premierul italian Matteo Renzi, printre subiectele abordate fiind relaţia economică dintre cele două ţări, relaţiile culturale, în acest sens Italia s-a angajat să organizeze mai multe evenimente pentru marcarea centenarului de la Marea Unire. În cursul după-amiezii, Klaus Iohannis se va întâlni şi cu studenţii români din Republica Italiană. 

Luni, 27 aprilie, a început vizita oficială a preşedintelui României, Klaus Iohannis, la Roma, la invitaţia omologului său italian, Sergio Mattarella. Prima întrevedere a avut loc la Palatul Quirinale, unde cei doi preşedinţi au avut discuţii pe teme bilaterale, de pe agenda europeană şi internaţională.

Cei doi preşedinţi şi-au exprimat satisfacţia reciprocă faţă de evoluţia şi consistenţa relaţiilor româno-italiene – relaţii care au la bază tradiţii şi legături puternice şi totodată un cadru amplu de dezvoltare oferit de Parteneriatul Strategic consolidat, stabilit în 2008. S-a evidenţiat, în acest context, importanţa relaţiilor economice şi comerciale dintre cele două state, precum şi potenţialul existent pentru amplificarea în continuare a acestora. A fost menţionată, de asemenea, importanţa comunităţii româneşti din Italia şi a celei italiene din România ca punte solidă de legătură şi cooperare între cele două ţări.

Preşedintele Sergio Mattarella a ţinut să precizeze în mod deosebit contribuţia însemnată a românilor din Italia la dezvoltarea economică a ţării. La rândul său, preşedintele Iohannis a mulţumit omologului său pentru susţinerea acordată de autorităţile italiene integrării comunităţii româneşti în societatea italiană. Comunitatea românească în Italia, a subliniat preşedintele Iohannis, „este la fel de importantă atât pentru Italia, cât şi pentru România”.

A fost abordată şi tema aderării României la spaţiul Schengen, prilej cu care preşedintele Mattarella a reiterat sprijinul său şi al guvernului italian pentru acest obiectiv al României. „A venit momentul ca România să fie parte a Schengen”, a declarat preşedintele italian.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite