UPDATE Consultări la Cotroceni. Ce au discutat Iohannis şi Dăncilă. Salvat de DNA cu votul PSD, Tăriceanu insistă cu abuzurile Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă FOTO presidency.ro

Concluzia consultărilor de la Cotroceni: PSD susţine implementarea referendumului pe Justiţie, însă nu e de acord ca noul referendum pentru modificarea Constituţiei să fie organizat concomitent cu alegerile prezidenţiale. Preşedintele a invitat partidele să semneze un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României. Doar Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit despre abuzurile Justiţiei.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după consultările cu partidele, că marea majoritatea a partidelor parlamentare sunt de acord că rezultatul referendumului trebuie implementat aşa cum a votat poporul. Preşedintele a anunţat că a decis să invite partidele politice parlamentare să semneze un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau un pact politic pentru România europeană, care să includă inclusiv revizuirea modificărilor la legile justiţiei.

UPDATE Viorica Dăncilă, la finalul consultărilor:  I-am propus preşedintelui Klaus Iohannis formarea unui grup de lucru, condus de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, pentru ca rezultatele referendumului să fie puse în aplicare cât mai repede. Avem nevoie de consens, de două treimi pentru a pune în practică aceste obiective, astfel încât această revizuire a Constituţiei să se facă cât mai repede. Ne dorim ca referendumul să nu se suprapună peste alegeri, având în vedere că se încalcă prevederile Comisiei de la Veneţia. Avem nevoie de echilibru, de consens pentru a răspunde provocărilor pe care le are România.

Prima dată am spus că voi vota la referendum. După declaraţiile domnului preşedinte, cu un atac la Guvern, am zis că nu vreau să politizez. Am văzut votul şi pentru mine e important ce vor cetăţenii. E normal să ascultăm de voinţa lor. 

Eu am spus din prima zi că nu voi veni cu to do list de la Bruxelles. E bine să avem o legătură strânsă cu Bruxelles-ul, dar e bine să ne susţinem şi punctul nostru de vedere. Ne dorim un portofoliu bun pentru România. Am reiterat că nu vrem să dăm ordonanţe pe Justiţia, că Justiţia trece într-un plan secund. Guvernul nu a dat nicio OUG nici pe Coduri penale, deci nu puteţi să spuneţi că am încălcat prevederile Comisiei de la Veneţia. Vom relua discuţiile pe MCV. Să vedem ce putem schimba. O discuţie aplicată, tehnică, e foarte importantă. Toţi ne dorim ca acest mecanism să fie ridicat. Guvernul Cioloş a modificat peste noapte Codul penal şi CPP. 

UPDATE Din partea PSD vor participa la consultările cu şeful statului premierul Viorica Dăncilă (preşedintele interimar al partidului), Paul Stănescu (preşedintele executiv interimar al PSD), Marcel Ciolacu (preşedintele Camerei Deputaţilor), Mihai Fifor (preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Eugen Teodorovici (ministrul Finanţelor).

UPDATE Urmează delegaţia PSD, ultima de pe agenda consultărilor. Înante de a merge la Coroceni, Viorica Dăncilă l-a acuzat pe şeful statului că nu respectă Constituţia. „Ca să mergi la consultări nu înseamnă să formezi o majoritate ca să dai la o parte Guvernul României“, a spus premierul, care nu e de acord ca referendumul pentru modificarea Constituţiei să aibă loc concomitent cu alegerile prezidenţiale. 

UPDATE Varujan Pambuccian: Susţinem demersul preşedintelui României.

Cât despre moţiunea de cenzură pregătită de Opoziţie, Pambuccian a anunţat că grupul minorităţilor naţioanle e împărţit: „Între noi nu există acelaşi reguli care există în interiorul unui partid. Predicţia mea e că grupul va fi împărţit în două jumătăţi egale“. 

UPDATE Daniel Constantin, Pro România: În Constituţie nu e prezentat nicăieri că suntem stat membru UE şi NATO. După dezbaterea de la europarlamentare, avem siguranţa că trebuie pusă în Constituţie această prevedere. Susţinem modificarea Constituţiei şi garantarea dreptului la vot pentru românii din ţară şi din străinătate, mai ales după problemele cu votul din diaspora. Am avut o primă discuţie cu liberalii pe tema moţiunii de cenzură. Avem 24 de voturi. Nu am vorbit cu preşedintele despre moţiune. 

Sorin Cîmpeanu: Da, este logic să suprapui referendumul peste alegerile prezidenţiale, pentru că sunt cele mai apropiate. 

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu: Suntem de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii. Abuzurile din Justiţie ale procurorilor, deja celebre, aceste probeme rămân în continuare să fie rezolvate. Ele nu s-au rezolvat prin aprobarea Referendumului. Ele nu se rezolvă de la sine. Nu trebuie să închidem ochii, să ne prefacem că nu există. 

I-am spus preşedintelui că noi nu ne-am opus referendumului, ci suprapunerii lui cu alegerile europarlamentare nu toate soluţiile la întrebările de la referendum necesită o legiferare de rang constituţional, pot fi modificate şi prin legi. Dacă unele vor necesita modificare de rang constituţional, ele vor trebui făcute în parlament, apoi referendum. Referendumul pentru revizuirea Constituţiei să nu se mai suprapună peste alte alegeri. Nu vom mai tolera această şmecherie.

UPDATE Urmează delegaţia ALDE. 

UPDATE Eugen Tomac: PMP cere ca rezultatul Referendumului să fie trasnpus cât mai rapid în lege. Atunci când se vor produce modificări în Constituţie, să se ţină cont şi de modificările din 2009: avem nevoie de un Parlament de 300 de membri. PMP cere vot în două zile pentru diaspora. Propunerea noastră e să se organizeze vot anticpat pentru diaspora: de sâmbătă dimineaţă până duminică seara. Guvernul pregăteşte pensii speciale pentru aleşi. Noi considerăm că pensiile speciale sunt un furt. Cred că este nevoie de un referendum pentru eliminarea pensiilor speciale. Vom vota moţiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă trebuia să plece demult. Opoziţia trebuie să vină cu o propunere credibilă de premier. Doar aşa poate reuşi moţiunea. 

UPDATE Au început discuţiile la Cotroceni între Klaus Iohannis şi delegaţia PMP. Traian Băsescu nu face parte din delegaţia PMP. 

Potrivit administraţiei prezidenţiale, ordinea la care partidele se vor întâlni cu preşedintele pentru consultări este următoarea:
 

Ora 11.00 - PMP

Ora 12.00 - ALDE

Ora 13.00 - Grupul parlamentar Pro Europa

Ora 14.00 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale

Ora 15.00 - PSD

Ieri, social-democraţii au anunţat într-un comunicat de presă că din partea partidului comisia va fi condusă de către preşedintele interimar Viorica Dăncilă.

„Din partea Partidului Social Democrat participă miercuri, 05 iunie 2019, începând cu ora 15:00, la consultările cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare de la Palatul Cotroceni, delegaţia formată din: Viorica Dăncilă, preşedintele interimar al PSD şi premierul României, Paul Stănescu, preşedintele executiv interimar al PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice”

Deocamdată ALDE nu a confirmat că se va prezenta la consultările cerute de preşedinte.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi prima serie de consultări cu partidele pentru a găsi o soluţie de a implementa referendumul pe Justiţie. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a explicat că un nou referendum pentru modificarea Constituţiei, care să prevadă rezultatul referendumul pe Justiţie, ar putea avea loc concomitent cu alegerile prezidenţiale. Liderul USR, Dan Barna, a explicat că Iohannis e de acord cu includerea „fără penali” în Constituţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite